NRK Meny
Normal

Slik levde Roald Dahl som i en James Bond-film

Britisk biografi avslører detaljer fra Roald Dahls liv som agent i USA. Den bygger også på dagboknotater som aldri tidligere har nådd offentligheten.

Roald Dahl

Roald Dahls levde et utsvevende liv som ung agent i USA. Ny biografi avdekker mer av den berømte forfatterens høyst uvanlige liv.

Foto: Scanpix

"Den fantastiske Mikkel Rev"

Fra den filmatiserte versjonen av «Den fantastiske Mikkel Rev». Roald Dahls barnebøker har grepet om publikum

Foto: 20th Century Fox
Johnny Depp i Charlie og sjokoladefabrikken

«Charlie og sjokoladefabrikken » er en annen av Roald Dahls suksesser. Her, Johnny Depp i rollen som Willy Wonka.

Foto: fra www.filmweb.no / Courtesy of Warner Bros. Ent. Inc.

Roald Dahl levde et liv som en virkelighetens James Bond , med spenning, luksus og kvinner som falt pladask. Men, da datteren døde ble han knust av sorg

Tettere på Roald Dahl enn noen gang

En ny biografi, skrevet av Donald Sturrocks, skildrer bl.a hvordan den 27 år gamle agenten Dahl raskt ble en mester i å knytte kontakter i kretsene av New Yorks økonomiske og kulturelle elite på 40-tallet.

LES: Utdrag fra biografien

«Storyteller: The Life of Roald Dahl» er den første autoriserte biografien som utgis om den berømte forfatteren.

Roald Dahls fortid som RAF-offiser under andre verdenskrig, har vært omtalt tidligere. Da den uatoriserte biografien «Krigsspionen Roald Dahl», skrevet av Jennet Conant , kom ut på norsk i 2008, skapte det naturligvis overskrifter. Dahl gikk til sengs med alle som kunne gi ham informasjon , skrev bl. a ABC-nyheter.

Nå kommer Robert Sturrock med et intimt portrett som utdyper med nye kilder hvilket rykte Dahl hadde på seg for å være den mest sexy britiske spionen i USA.

Anotinette Haskell, datter av en anerkjent avismagnat, omtaler den unge Dahl som ”dødskjekk”, ......og hun forteller at uniformen ikke akkurat gjorde det vanskeligere for ham.

«Jeg tror han lå med alle fra vestkysten til østkysten som tjente mer enn 50 000 dollar i året»

Donald Sturrock / The Daily Telegraph

Men, for den som vil forstå flere sider av forfatterens personlighet, byr kapitlene om hans senere år også på helt ny innsikt.

Skrev dagbok om datteren

I biografien har Donald Sturdock også tatt for seg dagboksnotatene som Roald Dahls skrev da datteren Olivia døde av meslinger i 1962. Tragedien var noe Dahl sjelden snakket om, og dagboksnotatene viser at han var knust over datterens død .

Hendelsen ødela ham, skal hans kone Patricia Neal ha sagt. Ifølge The Telegraph snakket han aldri om datteren igjen før han ga ut barneboken «BFK» på norsk «SVK», store vennlige kjempe, den dagen Olivia ville ha fylt 20 år.

Dagboksnotatene ble funnet først 28 år senere, etter at Dahl selv var død. Notatene var gjemt i en kommodeskuff i skrivestuen han hadde innerst i hagen i Great Missenden, Bucks. Øverst i hjørnet hadde han skrevet navnet hennes, Olivia.

Roald Dahl døde i 1990, men er fortsatt en verdens mest populære barnebokforfattere.

Kulturstrøm

 • Vakkert med Susanna

  Lyst til å høre noe fint? Sjekk denne videoen med Susanna Wallumrød og hennes band, live i NRK Radio. Musikken er fra hennes nye plate «Go Dig My Grave». Plata fikk strålende anmeldelser da den kom i vinter.

 • Bekreftet som ny Bond-regissør

  – Vi er glade for å kunngjøre at den eksepsjonelt talentfulle Danny Boyle vil lede Daniel Craig i sin femte film som James Bond, sier Michael G Wilson og Barbara Broccoli fra EON Productions i en uttalelse til The Guardian. Boyle har tidligere vunnet en Oscar for filmen «Slumdog Millionaire».

  Video Filmbonanza; - Dette er ikke en horrorfilm
  Foto: Nyhetsspiller
 • Vil følge med bokbransjens kanaler

  Kulturminister Trine Skei Grande mener det er viktig å følge mer med på utviklingen av bokbransjens salgskanaler fremover. Hun er kritisk til at forlaget Cappelen Damm har en overvekt av egne boktitler i tre av sine salgskanaler, deriblant Storytel med 80 prosent av boktitler fra samme forlag, skriver Klassekampen. I en e-post til avisen skriver hun at bokbransjen ikke bare skal ha rettigheter, men også plikter.

  Trine Skei Grande
  Foto: Anne Liv Ekroll / NRK