Det er hjelp å få til julebaksten. Onsdag formiddag ble NRK Sørlandets radiostudio tatt i bruk som kakebakeri.
To eksperter, Espen Albert og Leif Seilskjær tok med seg deigen og sitt gode håndlag, og skapte førjulsstemning for lytterne på Sørlandet.
Her får du noen av oppskriftene.
Smultringer:
2 egg
150 g sukker
1,5 dl kremfløte
1,5 dl rømme
1/2 ts hornsalt
400 g hvetemel
Visp egg og sukker til eggedosis. Pisk fløten til "slapp" krem. Bland eggedosis, krem og rømme. Rør så i det tørre. La deigen hvile, gjerne til dagen etter! (kjølig).
Kjevl ut deigen ca 2 cm tykk og stikk ut smultringer. Stek dem i smult eller matfett i en ikke for stor gryte (160-170 grader)
Marsipan
1 kg mandler
1 kg melis
4 egg (kun eggehviten)
Mandlene skåldes og flås, og får deretter tørke en dag eller to. Deretter males de. Mandler og melis blandes sammen, etterpå tilsettes eggehviten. Kna massen godt!
Kakemenn
1 dl soyaolje
7 dl kulturmelk
1 kg sukker
100 g matfett
10 g vaniljearoma
2,1 kg hvetemel
40 g hornsalt
Bland først sukker og matfett, deretter olje og melk. Når dette er blandet, ha i det tørre! Deigen kan godt hvile et døgn.
Kjevl deigen 3,5 mm tykk.
Lag og lek med deigen!
Peppernøtter
280 g margarin
280 g smør
560 g sukker
850 g sirup
850 g maltekstrakt
30 g kanel
25 g allehånde
10 g pepper
22 g hornsalt
2,5 kg hvetemel
3,5 dl fløte
Margarin, smør og sukker røres hvitt. Bland i alt det andre, avslutt med hvetemel og fløte. La deigen hvile til neste dag! Av deigen rulles lange pølser som kuttes i småbiter og legges på plate!
Tyske skiver
450 g margarin
450 g smør
600 g melis
1 egg
1,2 kg hvetemel
1/2 ts vaniljesukker
Margarin, smør, melis og egg røres sammen. Deretter tar du i mel og vaniljesukker. Deigen rulles som pølser, etter den størrelsen du ønsker på skivene. Deigen bør hvile et døgn på kjøl, skivene kuttes da ca 5 mm tykke.
Berlinerkranser
340 g melis
340 g margarin
340 g smør
4 egg
1,1 kg hvetemel
1 ts vaniljesukker
Melis, margarin og smør røres hvitt. Etter dette tar du i egg, mel og vaniljesukker. Deigen bør hvile et døgn på kjøl.
Du kan enten rulle ut pølser til kransene, eller hvis deigen er bløt, sprøyte den ut med en sprøytepose.
Sandkaker/Serinakaker
670 g margarin
670 g smør
1 kg sukker
400 g egg
50 g mandler
2 kg hvetemel
Margarin, smør og sukker røres hvitt. Spe så i eggene, bland i mandler og hvetemel.
For å lage sandkaker kjevles deigen 2,5 mm tykk.
Skal du lage serinakaker, rulles deigen til en pølse, deles deretter i små biter som presses flate med en gaffel! Smør egg på kakene, dekorer med perlesukker.
Sirupssnipper
250 g margarin
250 g smør
670 g sukker
420 g sirup
420 g maltekstrakt
30 g allehånde
25 g kanel
10 g pepper
40 g bakepulver
2,5 kg hvetemel
6 dl fløte
Deigen skal gjerne hvile natten over. Kjevl deigen 2 mm tykk, kutt deigen i "ruter"-mønster i ønsket størrelse. Pynt gjerne med en halv skåldet mandel.
Stekeråd
Julekakene stekes på ca 170-180 grader. Den reelle temperaturen varierer fra ovn til ovn, så her må man prøve seg frem. Man må passe på under stekingen slik at kakene får ønsket gylden farge. Ca steketid er 7-10 minutter på de ulike kakene. Kos dere med baksten!
Også lytterne bidro med oppskrifter i kakebakestudio. En som mange har spurt etter er havrekaken til Gerd Slettedal, Øvrebø:
Havrekake fra Øvrebø
175 g smør
2 dl farin
1 egg
2 ss melk
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1/2 ts salt
3,5 dl havregryn
Røres sammen og stekes på 180 grader. Når de er varme legges en bit sjokolade (fra melkerull)på toppen, der den da smelter.
Toppes med en halv valnøtt.
Lykke til med baksten!