NRK Meny
Normal

Lammestek til påske?

Trenger du hjelp til å lage det perfekte påskemåltid? Gladkjøkkenet på hotell Norge deler oppskriften på lammelår og fristende dessert.

lammesteik

Lammelår med godt tilbehør hører til på påskebordet.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

Lammestek

Et lammelår til ca 7 til 8 pers

Ben ut lammelåret. Det er fint å beholde knoken på. Hakk en bunt persille og 4 fedd hvitløk. Fyll dette inn i steken og surr den med hyssing. Gni den inn med rikelig med salt pepper og presset hvitløk.

Settes i ovenen på rist med langpanne under på 250 grader i 20 minutt. Sett ovnen ned på 130 grader og la steken stå 2 timer til. Ha litt vann i panna under stekingen når ovnen er satt til 130 grader. Etter to timer på 130 grader kan ovnen settes på 65 grader og steken kan bli stående i ovnen den tiden som måtte passe.

Saus

Bena fra lammelåret knekkes i to og settes inn i ovnen på 250 grader for bruning i ca. ½ time. Ha litt grønnsakskall og avskjær i en varm gryte med litt olje i. Tillsett de brunede bena. Ha over vann og la det hele koke i minst 2 timer uten lokk. La kraften redusere seg under kokingen slik at det blir god smak.

Brun 60 gr smør eller margarin og 60 gr mel.


Tilsett 1 liter kraft under omrøring. Hvis det litt sky i ovnspanna under steken tilsettes det i sausen. Det kan være godt med 2 spiseskjeer balsamico i sausen.
Det er også godt med timian og/eller rosmarin i lammesaus. Hvis det er for lite kjøttsmak tilsettes litt buljong.
Smakes til med salt og pepper.

Fløtegratinerte poteter


2 kg poteter i skiver

6 dl H – melk
3 dl 2 l. fløte

Ost til gratinering- Jarlsberg

salt
hvit pepper
muskatt
hvitløk

H - melk og fløte kokes opp sammen med krydderet mens man kutter potetene i tynne skiver. Ha i potetene. Kokes i 5 minutter.
Has over i ildfast form og legg ost på toppen. Settes inn i ovn på 200 gr i 20 minutt. Kan gjerne stå 15 til 30 minutt før servering.

Godt tilbehør:


Spinat kokes med en halv cm saltet vann i bunnen av gryta. Sett dette på kok, ha i spinaten med litt smør, salt og pepper og legg på lokk. La dette koke 1 til 2 minutt. Slå spinaten ut i en sil og server.

Du berry Grønne linser 30 gr. pr. pors. skylles og kokes i tredobbel mengde saltet vann i forhold til linsene i 20 minutter, sammen med litt hakket løk og hvitløk . Når de er kokt nesten tørre tilsettes litt olje eller smør.

Cherrytomater settes på brett i stekeovn på 180 grader i 5 minutt.

Andre grønnsaker er blomkål, aspargesbønner, gulrøtter eller det du har i kjøleskapet.

Crème Brûlée (6 porsjoner)

4,5 dl fløte
1,5 dl melk
115 gr sukker
1 vaniljestang
6 eggeplommer

Sukker til brenning
60 gr sukker

Skrap ut frøene av vaniljestangen og ha disse i sukker og melkeblandingen.
Kok opp melken, sukker og vaniljestang, la det koke i 7 -8 minutter på svak varme
Ta det bort fra varmen og la det kjølne litt før du rører inn fløten, ha så forsiktig fløte og melkeblandingen over eggeplommene. Sil egg og fløteblandingen og hell den i formene.

Steking; 110 grader i 45 minutter. Sjekk om den er ferdig. Den skal disse og ikke skvalpe når du dunker i formene.

Brenning;Det gjøres rett før serveringen. Retten serveres gjerne litt lun. Rett før servering drysses sukker på toppen av desserten og den brunes/brennes med skibrenneren.

Bringebærsaus:
75 gr bringebær
75 gr sukker
75 gr Creme Fraiche eller rømme
Saus; Kjør bringebær, melis og créme fraiche i hurtigmixer.

Frukten; Kuttes i pene båter.