NRK Meny
Normal

Øyestad-prest er lei av å avvise homofile

Prest i Øyestad kirke, Thore Wiig Andersen, er lei av å måtte avvise homofile som ønsker å gifte seg i kirken og sier dette er en belastning.

Thore Wiig Andersen

Prest Thore Wiig Andersen ber folk stemme under kirkevalget og være med å forme den kirken de selv vil ha.

Foto: Sander Heggheim / NRK

Wiig Andersen sier til NRK at han i flere år har avvist homofile mot sin egen samvittighet og at dette har vært belastende for alle parter.

– Jeg har opplevd gjennom flere år at folk tar kontakt med meg og der jeg, mot egen samvittighet og evangeliet, må avvise folk. På tross av at kirkens høyeste organ har likestilt to syn, så lever vi likevel i en situasjon hvor det kun er en praksis som gjelder, sier Wiig Andersen.

Han mener noe nå må skje innad i kirken i denne saken.

– Dette er helt uholdbart. Det kan ikke fortsette sånn, sier han.

Krevende

Wiig Andersen sier denne saken er den mest krevende i hans prestetjeneste.

– Dette er det mest krevende i prestetjenesten, for det berører min pastorale identitet så sterkt. Men jeg vil si at det ikke er meg det er synd på. Men det er evangeliet for meg som rokkes når vi avviser folks ønske om gjensidig kjærlighet. Når vi som kirke sier at det er et problem, da rører vi ved vår egen troverdighet, sier Wiig Andersen.

Han var til stede under arrangementet Skeive Sørlandsdager i Kristiansand i går hvor dette tema ble debattert.

Øivind Benestad i Levende folkekirke sa før debatten at han vil melde seg ut av kirken dersom homofile får gifte seg i kirken.

Også biskopen i Agder og Telemark, Stein Reinertsen, går imot at kirken skal vie homofile par.

Delt syn

Prest Thore Wiig Andersen sier det er et delt syn blant prester i bispedømmet i denne saken, men han føler at man behandler hverandres syn med respekt.

– Jeg har kollegaer som har likt syn som meg, også er det en del som ikke har det samme synet. Men jeg opplever at vi har en respektfull tone oss imellom, sier han.

– Vi skal ha et kirkevalg nå. Hvordan ser du på det?

– Jeg vil på det sterkeste anbefale folk å bruke stemmeretten. Det er viktig at folk må skjønne at de er med på å forme fremtidens kirke. Folk får den kirken som de bidrar til selv, sier han.