NRK Meny
Normal

Biskopen stiller i homodebatt

Skeive sørlandsdager har invitert biskop Stein Reinertsen for å forstå hvorfor han mener homofile ikke skal få gifte seg.

Stein Reinertsen

– Jeg håper vi får til en god samtale hvor vi får høre flere stemmer, sier biskop Stein Reinertsen. Han skal delta på debatt om homofilt ekteskap under Skeive sørlandsdager.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Lene Tønnessen

Lederen av LLH på Sørlandet Lene Tønnessen håper at biskopen kan forklare hva han virkelig mener.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK
Stein Reinertsen

Biskop Stein Reinertsen mener et ekteskap skal være mellom mann og kvinne.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Jeg vil tro han får mulighet til å forklare hva han virkelig mener. Vi hører jo som regel bare hva han mener gjennom media, sier lederen for Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH) på Sørlandet Lene Tønnessen.

– Det er ikke nødvendig å arrangere debatter hvis alle er enige. Derfor har vi invitert motparten, om man kan kalle dem det, legger hun til.

Ser frem til debatten

Agder og Telemarks biskop Stein Reinertsen har tidligere vært i vinden for sitt syn på homofilt ekteskap. Blant annet har han vært åpen om at han er imot å vie homofile.

– Det er tre kriterier som konstituerer ekteskapet. Det ene er at det er et gjensidig løfte mellom to. Det andre er at det er offentlig, og det tredje er at det er mellom mann og kvinne, sa Reinertsen til NRK i 2013.

Nå er han fornøyd med at han og kirken får delta på et arrangementet i regi av de homofile.

– Det er helt naturlig at man har en slik debatt under disse dagene og at vi som kirke er til stede. Jeg synes det var fint at jeg som biskop ble invitert til arrangementet, sier Reinertsen.

– Jeg håper vi får til en god samtale hvor vi får høre flere stemmer.

homofile vielse

At det ble nei til homofilt ekteskap på Kirkemøtet i 2014, førte til stiftelsen av Åpen Folkekirke. I april leverte Åpen Folkekirke lister til valget i Agder og Telemark bispedømmeråd. Det fremste kravet er at kirken velsigner homofilt ekteskap.

Foto: MICK TSIKAS / Reuters Creative

Ønsker at begge sider skal lære av hverandre

Debatten under Skeive sørlandsdager blir arrangert av LLH og Åpen folkekirke, og det vil være flere debattanter også herfra. Lene Tønnesen tror det at partene med ulike syn treffes er noe av det viktigste.

– Vi mener at dialog er bedre enn å sitte på hver vår tue. Vi har ulike meninger, men vi kan kanskje lære litt mer av å prate med hverandre.

Til høsten er det kirkevalg. Da vil homofilt ekteskap være en svært viktig sak.

– Vi håper alle stemmer blir hørt før kirkevalget. Jeg tror dette arrangementet kan være med å bidra til nettopp det. Hvis vi klarer å nyansere hverandres syn, kan vi kanskje nærme hverandre på en måte vi ikke har gjort før, sier hun.