Hopp til innhold

– Åpne rådhuset for homo-vigsel

Arbeiderparti-politikere på Sørlandet ber om åpne rådhus for prester som vil vie homofile. – Ekteskapet vil ikke bli gyldig, sier biskop og jussekspertise.

Mette Gundersen AP bystyret

– IKKE ILLOJALT: Mette Gundersen (Ap) avviser at hun vil lokke prester til illojalitet. – Det handler om å følge egen overbevisning, sier hun.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Mange prester ønsker jo dette. Det så vi på Kirkemøtet nylig, sier Arbeiderpartiets gruppeleder i Kristiansand Mette Gundersen.

Hun ber ordføreren åpne byens rådhus for homofile som vil gifte seg – med prest.

Også bystyrerepresentant Gjermund Orrego Bjørndahl (Ap) i Arendal vil åpne rådhuset for homofile par med egen prest.

– Gjør som Fabian

Både Gundersen og Orrego Bjørndahl mener Høyre-ordførerne i sørlandsbyene bør ta etter Oslo-ordfører Fabian Stang (H), som fredag varslet åpne dører i Oslo rådhus for kirkelige homo-vigsler.

Les også:

– Når flertallet vil stenge kirken for vigsel av homofile, så er det en hyggelig gest å tilby lokaler i rådhuset for ekteskap med en kirkelig ramme. Det viser raushet og en fin inkluderende holdning fra kommunen, sier Gundersen.

– Presten kan ikke

Biskop i Agder og Telemark Stein Reinertsen sier prester ikke kan vie homofile par fordi kirken ikke har noe opplegg for det.

Biskop i Agder og Telemark, Stein Reinertsen

– GÅR IKKE: – En prest er underlagt samme regler enten man er i kirken, på sykehuset eller i rådhuset, sier biskop Stein Reinertsen.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

– Presten står ganske fritt til å gjennomføre vigsler utenfor kirkerommet. Men kirken har ingen liturgi for vie par av samme kjønn. Et slikt ekteskap vil ikke være gyldig etter norsk lov.

– Men kan en prest likevel være med til rådhuset og lage en slags seremoni for homofile par?

– Det er jo mulig i teorien. Men en prest er bundet av de samme reglene, enten man er i kirken, på et sykehus eller i rådhuset, sier biskopen.

Juridisk ugyldig

Jussekspert Tone Sverdrup ved Institutt for privatrett ved Det juridiske fakultet i Oslo slår fast at slike «protest-vielser» neppe fører til gyldige ekteskap.

– Et slik ekteskap vil sannsynligvis bli kjent ugyldig, sier hun til Vårt Land.

Professoren viser til ekteskapsloven, som krever at presten følger liturgi «fastsatt av Kirkemøtet.»

– Et slik ekteskap blir formelt ugyldig. Da eksisterer ikke ekteskapet. Det er det samme som om en person uten vigselsrett vier et par, sier Sverdrup.

Mette Gundersens etterlysning av åpent rådhus er rettet til Kristiansands ordfører Arvid Grundekjøn (H). Høyre-ordføreren er ikke like overbevist som sin kollega og partifelle i Oslo.

Ordfører skeptisk

– Jeg ser at eksperter mener slike vielser ikke fører til gyldige ekteskap. Da står vi igjen med spørsmålet om kommunen skal la rådhuset bli arena for en politisk demonstrasjon. Jeg tror vi skal tenke oss om før vi går inn på den linjen, sier Grundekjøn.

Arvid Grundekjøn

PROTEST-ARENA: – Jeg tror vi skal tenke oss om før vi lar rådhuset bli sted for en slik politisk demonstrasjon, sier ordfører Arvid Grundekjøn.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

Ordføreren sier han har stor forståelse for at par av samme kjønn ønsker en kirkelig velsignelse.

– Jeg tror dette vil komme i én eller annen form. Samtidig synes jeg det politiske miljøet skal være litt forsiktige med å hjelpe til når religiøse samfunn jobber med definisjoner og avklaringer i vanskelige lærespørsmål.

Gundersen avviser at utspillet lokker prester til å være illojale mot kirken.

– Overhodet ikke. Mange prester ønsker dette. Jeg oppfordrer ikke til å bryte noe som helst, bare følge egen overbevisning.