NRK Meny
Normal

Festkaker på bordet

Mai er en festmåltid-måned. Da hører festkaker med!

Tangens festkake

SMAK AV SOMMER: Tangens festkake egner seg godt både til 17. mai, konfirmasjon, bryllup, bursdag og dåp.

Foto: Nora Holter Moi / NRK

Turid Skjold Oldenborg

KAKEMESTER: Turid Skjold Oldenburg deler sine oppskrifter med oss.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Mai er måneden for konfirmasjoner, 17. mai og brylluper. Da er det bra å ha oppskrifter på noen kaker som smelter på tunga.

Turid Skjold Oldenburg fra Tangen videregående skole deler her to av sine festkake-oppskrifter med oss.

Konfektkake à la Imperial

Det fortelles at en kokkelærling laget kaka (den originale) i hemmelighet, natta før keiser Franz Joseph skulle åpne et hotell i Wien, i 1773. Keiseren ble meget begeistret og døpte både hotellet og kaka ”Imperial”. Hotellets konditori lager fremdeles denne kaka, som blir pakket og forseglet etter alle kunstens regler og sendt verden over som en hilsen fra Wien.

Den originale oppskrift er hemmelig, men kaka som presenteres her er temmelig nær hotellets i smak, utseende og konsistens. Kaka er svært mektig og har en såkalt ”voksen” smak. Den er meget holdbar, dersom den oppbevares kjølig.

Konfektkake à la Imperial

VOKSEN FRISTELSE: Konfektkake à la Imperial.

Foto: Nora Holter Moi / NRK

Bunner, 6 stykker:
5 eggehviter
225 g melis
300 g malte mandler
Smørkrem til fyll:
200 g smør, helst usaltet
500 g melis
2 -3 ss kakao
50 g sjokolade
3-4 ss konjakk
3 eggeplommer
Overtrekk og pynt:
500 g marsipan
3 plater lys kokesjokolade
3 ss smør

Lag 6 stykker bunner. Visp eggehvitene stive og venn inn melis og malte mandler. Tegn 6 kvadrater på 21 x 21 cm på bakepapir og smør dem med olje. Fordel røren og bre den utover i ½ cm tykkelse.
Stek bunnene midt i ovnen ved ca 175 grader i ca 10 minutter. Avkjøl bunnene tildekket og på flatt underlag.

Lag smørkrem. Rør ingrediensene sammen til en lett og luftig krem. Smelt sjokoladen i vannbad. Smak godt til med kakao, sjokolade og konjakk.

Legg en bunn på et fat og smør over et tynt lag smørkrem. Er bunnen meget sprø, så dynk den med konjakk. Legg mandelbunner og smørkrem lagvis. Prøv å få kaka jevn og fin. Dekk hele kaka med resten av smørkremen. Sett den kaldt til smørkremen har stivnet.

Kjevle marsipanlokket ut til 2-3 mm tykkelse og legg det over kaka. Skjær av overflødig marsipan, det kan brukes til dekor. Smelt lys sjokolade sammen med smør i vannbad og bre det utover kaka. Når sjokoladen er stivnet kan du dekorere.

Tangens festkake

Denne friske kaka er en mellomting av bløtkake og iskake. Du kan velge å lage kakebunn/sukkerbrød selv, eller bruke ferdigkjøpt.

Kremen er en blanding av fløte, rømme og jordbær/rabarbramos. Men du kan også bruke annen type mos, f. eks. av bringebær eller blanding av eple og tyttebær. Kaka egner seg godt både til 17. mai, konfirmasjon, bryllup, bursdag og dåp.

1 kakebunn/sukkerbrød
2-3 stilker rabarbra
Ca 750 g jordbær
2 ss passert jordbærsyltetøy, tilsettes hvis det er lite smak i jordbærene

Kake

KLAR FOR FEST: Tangens festkake med jordbær og Konfektkake à la Imperial er to sikre vinnere på festbordet.

Foto: NRK


Sukkerlake:

2 dl vann
½ dl vin, f eks rabarbravin
Ca 2 dl sukker
4 pepperkorn
Skall av 1 lime
2 stjerneanis
1 vaniljestang
3 plater gelatin
Krem:
2 ½ dl seterrømme
2 ½ dl kremfløte

200 g jordbær til pynt

Lag sukkerlake. Del vaniljestang. Kok opp vann, vin, sukker, pepper, limeskall, stjerneanis og vanilje. La det koke under lokk i ca 2 minutter. Sett til side for å la smaksstoffene trekke i ca 1 time. Sil sukkerlaken. Skrell rabarbra og kutt i smått. Kok rabarbra i samme laken i 2. 3 minutter, med lokk for å unngå reduksjon. Avkjøl noe. Mos jordbær og rabarbra i hurtigmikser, og tilsett sukkerlaken. Smak på puréen. Tilsett evn passert jordbærsyltetøy for å få frem mere jordbærsmak. Frys puréen i minst 2 timer, men ta opp og rør hver halvtime.

Lag eventuelt kakebunn/sukkerbrød.

Pisk kremfløte nesten stiv og rømme hver for seg. Bland forsiktig uten å røre for mye. Tilsett den nesten stive jordbær/rabarbrapuréen, litt av gangen.
Smelt gelatin i øse over kokende vann. Rør dette i blandingen. Skjær opp jordbær til pynt.

Legg kakebunn/sukkerbrød i en springform med samme diameter. Pynt med halve jordbær eller skiver langs kanten. Hell i kremen og glatt den til.

Frys kaken i minst en time, eller velg å fryse den helt. Tines 2 timer i kjøleskap. Pynt med ekstra jordbær, kokte rabarbrastilker og evn blåbær, bjørnebær og ekstra pisket kremfløte.

Har du noen gode oppskrifter, som du vil dele med oss? Send oss oppskrift og gjerne bilde av herligheten. Merk e-posten "OPPSKRIFT" i emnefeltet.

SEND OSS DINE OPPSKRIFTER HER