Omfattende skader etter rotter og mus

En ny boligundersøkelse viser omfattende skader etter rotter og mus i hytter og hus i agderfylkene. If Skadeforsikring tror mange velger å overse slike problemer så lenge de kan.

– Detter er et problem mange har lett for å glemme eller fortrenge. I tillegg er det nok mange som ikke har oppdaget problemene ennå, sier informasjonsdirektør i If, Emma Elisabeth Vennesland

Hun tror derfor problemene kan være enda større en det som kommer frem i undersøkelsen.

– Ekkelt problem

Ifølge undersøkelsen har 10 000 eneboliger og 3 500 hytter i Agder hatt skader etter angrep av skadedyr og gnagere de siste 5 årene.

– Dette er et kjempeproblem over hele landet, og det er et ekkelt problem å ha tett på seg. Vi har hatt skader etter mus som har kostet opp i 200.000 kroner.

Blant litt eldre boliger har hvert fjerde hus hatt problemer med gangere, ifølge forsikringsselskapet.

– Det er et stort problem over hele landet og spesielt på Sørlandet, sier Vennesland.

Døde dyr verst

Johan Roland er leder for landsdelens største takseringsfirma, Nestor Takst. Han takserer ofte slike saker. De største skadene kommer der dyr dør og blir liggende og råtne i huset.

Johan Roland

Johan Roland i Nestor Takst får inn én til tre skader i uka, forårsaket av gnagere.

Foto: Nestor Takst AS

– Når kadaver blir liggende og råtne inne i konstruksjonene kan det lukte fryktelig og de kan være vanskelige å finne, sier Roland.

Hans firma håndterer én til tre slike skader hver uke.

– Sjekk kjelleren

Roland mener kjelleren og særlig krypkjellere er stedet man skal begynne for å oppdage eller forebygge slike skader.

– Sett gjerne opp feller i kjelleren. Sjekk at det er tett rundt rør som går fra krypkjeller og opp i huset. Det er et svært typisk sted hvor gnagere finner veien inn, sier Roland.

Rundt rør anbefaler han å tette med stålull. Fugemasse eller skum hjelper ikke ettersom det lett gnages gjennom.

Mus og rotter gjør stor skade. Og det viser seg at mange huseiere lukker øynene for mus- og rotteproblemer. Det kan bli fryktelig dyrt.