Her skal krigsveteraner hjelpe likesinna

Krigsveteraner som har tjenestegjort i utlandet, får et treffsted i Kristiansand.

Camp Møvik

Veteraner er i ferd med å pusse opp dette gamle militærbygget på Møvik fort. Det skal bli en møteplass for krigsveteraner som har tjenestegjort i utlandet.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

– Mange tidligere soldater sliter og faller utenfor samfunnet, sier initiativtaker Jan Petter Veraas.

Han er én av flere veteraner som nå er i gang med å pusse opp et forfallent militærbygg på Møvik fort utenfor Kristiansand.

– Kan møte folk som forstår

Bygget på 300 kvadratmeter skal bli møteplass for krigsveteraner i Agder.

– Veteraner kan komme hit på faste dager. Her kan de møte mennesker som har liknende erfaringer og som forstår dem, sier Veraas.

Dugnad Møvik

Asbjørn Sønsthagen er med i dugnadsgjengen på Møvik. For han betyr det mye å ha kontakt med andre veteraner.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

I bygget skal det blant annet bli festsal og stillerom. Sistnevnte skal brukes ved behov for personlige samtaler. Ifølge Veraas er det viktig for å få veteraner til å åpne seg og snakke om det de har opplevd.

Asbjørn Sønsthagen er med i dugnadsgjengen på Møvik. Han kom hjem fra Libanon i 1981, men har ikke hatt kontakt med andre veteraner før det siste året.

– Det har vært veldig bra for meg. Her har jeg truffet likesinnede. Det er ikke bra å sitte alene å tenke, sier han.

Trenger hjelp

Bygget skal få navnet «Camp Møvik» og bli en egen stiftelse. Målet er at det skal stå klart til høsten. For å få det til, trenger de hjelp.

Jan Petter Veraas

Jan Petter Veraas er initiativtaker til bygget som skal bli et tilholdssted for veteraner som har tjenestegjort i utlandet.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

– Vi kan søke forsvaret om økonomisk støtte, men vi trenger mer. Vi må be næringslivet på Agder om hjelp for å få penger til oppussing, utstyr eller hjelp fra lokale håndverkere, sier Veraas.

Han tror et slikt sted vil bety mye for veteranene på Agder.

– Da jeg kom hjem fra tjeneste, fungerte jeg helt greit. Da jeg kom i kontakt med andre veteraner, ble livet enda bedre. Før jeg traff dem, visste jeg ikke hva jeg hadde gått glipp av. Nå vet jeg det, og ønsker å tilby andre veteraner det, sier han.

Camp Møvik vil ikke være behandlingssted, men stiftelsen har som mål å knytte til seg kontakter i helsevesenet i begge Agder-fylkene.

I dag finnes liknende treffsteder i Bærum og Trondheim.