Hopp til innhold

Sexlek med pisk, håndjern og spanskrør

Flere ganger i måneden binder «Mona» fast «Morten» på soverommet og pisker ham til nytelse. Fortsatt, tre år etter at sadomasochisme ble fjernet som diagnose, er det et svært tabubelagt tema.

Paret i sofaen virker som et hvilket som helst kjærestepar. «Morten» har på seg en joggebukse og t-skjorte og har ingen synlige blåmerker på kroppen. «Mona» er slank og vever og snakker lavmælt. Hun ser på «Morten med en mildhet i blikket som ikke viser antydning til at hun fra tid til annen pisker og binder fast Morten. Hun er nemlig den dominate i forholdet.

– Jeg er en slave fordi jeg liker det

Av hensyn til enkelte familiemedlemmer og venner ønsker ikke paret fra Aust-Agder å stå frem med navn eller bilde. Heretter går de under de fiktive navnene Morten og Mona.

Les også:

I den lille leiligheten finnes det ikke spor av hverken pisk, håndjern eller latex-antrekket Mona pleier å gå med når de skal på fester sammen med andre SM-ere.

– Det med pisking kan kanskje være vanskelig for andre å forstå. Smerte er vanligvis forbundet med noe negativt og noe du helst vil unngå. Men for meg er smerte en nytelse, sier Morten.

I grafikken under kan du lese hva de ulike ordene og utrykkene betyr ved å holde markøren over hvert ord.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Du føler deg ikke litt som en slave?

– Jeg er jo en slave. Men jeg er en slave fordi jeg ønsker det og fordi jeg liker det.

Hva er det mest ekstreme du har vært med på?

– Jeg ble pisket så lenge at jeg til slutt gikk inn i en transelignende tilstand, det vi kaller for «sub-space». Jeg var helt borte vekk. Men jeg har aldri blitt skadet, forteller han.

– Spanskrøret er en favoritt

Sadomasochister leker med makt og smerte i en samtykkende situasjon som ofte er seksuell. I 2010 ble sadomasochisme, fetisjisme og transvestittisme fjernet fra den norske diagnosemanualen. Man kan si at sadomasochister ble «friskmeldte».

For Morten og Mona var «friskmeldingen» på høy tid. De har nemlig aldri følt seg unormale.

I Danmark ble sadomasochisme fjernet som diagnose allerede i 1995.

De tre mest vanlige kategoriene innenfor sadomasochisme er binding, smerte og dominans.

Les også:

Morten er underdanig og liker å bli fratatt friheten sin. Når de skal «leke litt» som de kaller det, tar de gjerne frem ridepisken eller spanskrøret. For å binde Morten fast bruker Mona enten håndjern, tau eller reimer.

Og når håndjernene er på er det hun som bestemmer når de skal av.

Utvalget av leketøy er stort.

– Vi har et lite lager her, sier Morten og bærer frem en stor bag som står gjemt på soverommet.

98 prosent av tiden er vi likestilte. For oss er SM et krydder i hverdagen

«Morten»

På gulvet i den lille leiligheten ligger det nå en haug med pisker og annet sexleketøy. Bildet av hva som skjer på soverommet til Morten og Mona blir plutselig veldig tydelig.

– Spanskrøret er en favoritt, sier Morten.

Har dere vanlig sex også eller er det bare pisk og lakk og lær som gjelder?

– Vi har vanlig sex også. Det kommer helt an på hva vi er i humør til. Jeg tror det er slik for de fleste, ikke bare vi som praktiserer BDSM, sier Mona.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det finnes også de som praktiserer TPE (Total Power Exchange). Det foregår ved at den underdanige overlater «alt» til den dominante. Det kan gjelder alt fra økonomi til hva den underdanige skal gå med.

– Det er den ekstreme varianten av sadomasochisme. Det er langt fra det vi driver med. 98 prosent av tiden er vi likestilte. For oss er BDSM et krydder i hverdagen, sier Morten.

– Folk tror vi driver med gruppesex og at det er helt vilt

Mona har vært aktiv BDSM-er siden hun var 29 år. I starten var hun underdanig, men hun fant fort ut at det ikke passet henne.

Pisk og annet utstyr

ET LITE LAGER: Gjennom årene har det samlet seg et lite lager av pisker.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK
Reimer

REIMER: 'Morten' liker å bli fratatt friheten sin ved å bli bundet fast.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

– Jeg inntok den rollen fordi det føltes mest naturlig. Det var en rolle som jeg på en måte bare ble puttet inn i. Å skulle være søt og lydig. Men da jeg etter hvert prøvde å dominere falt bitene litt mer på plass.

Hun reiser seg fra sofaen og kort tid etter kommer hun ut fra badet iført latex fra topp til tå.

– Jeg går inn i en slags rolle når jeg tar på med antrekket, sier Mona.

Mona og Morten tror det florerer mange myter og misoppfatninger om hva sadomasochisme er.

– Det er mange som har vært i kontakt med klubben og trodd at vi driver med gruppesex og at det er helt vilt, men det er ikke tilfelle i det hele tatt. Vi står bak uttrykket sunn, sikker og samtykkende og det er mye trygghet, sier Mona.

– Vi er på vei ut av skapet, vi også

Til tross for at det skrives mer om i mediene og at det har blitt mer åpenhet rundt sadomasochisme de siste årene, mener de at SM fremdeles er kontroversielt og tabulagt. Kanskje også spesielt på Sørlandet.

– Jeg sammenligner det med slik situasjonen var for de homofile for 40 år siden. De har jobbet hardt for å komme dit de er i dag. Jeg tror mange SM-ere har kjent på de samme følelsene som en som tenner på det samme kjønn. Det blir på en måte som å komme ut av skapet, sier «Morten».

Inntil 1972 var homofilt samliv mellom menn straffbart i Norge.

– For at vi skal kommer dit homofile er i dag kreves det nok noen år til. Men vi har kommet et godt stykke. Vi er på vei ut av skapet, vi også, sier Morten.

Les også:

Sexolog Thore Langfeldt

MER NORMALISERT: Sexolog og psykolog, Thore Langfeldt, tror sadomasochisme har blitt mer normalisert de siste årene, spesielt blant de yngre.

Foto: Henrik Myhr Nielsen/ Helge Tvedten / NRK

Sexolog og psykolog, Thore Langfeldt, tror det generelt er mye tabu rundt seksualitet og enda mer når det gjelder SM fordi mange ser på det som noe spesielt.

Han tror de vanligste mytene om SM er at det har med vold å gjøre.

– En vanlig misoppfatning er også at SM handler om å gjøre ting man ikke ønsker å være med på. Slik er det ikke. SM er preget av gjensidighet og klare spilleregler, sier han.

Grenser er sentralt og en viktig del for mange sadomasochister. Det gjelder både for den dominante og den underdanige.

– Mona gjør aldri noe jeg ikke vil være med på, og vi har klare grenser for hva som ikke er tillatt når vi leker, sier Morten.

De holder hender og ser på hverandre.

Hvor går grensen for dere?

– Fra halsen og opp har ikke Mona lov å hverken slå eller bruke pisk. Det aksepterer hun. Når hun slår eller pisker meg gjør hun det også på steder der det er mye kjøtt, som regel på rumpa eller lårene. Hvis du blir slått på ryggen der det er mye bein kan du skade deg, sier Morten.

De driver heller ikke med strøm, knivbruk eller nåler.

Mange tør nok ikke å være åpne om at de driver med SM fordi de er redd for hvilke konsekvenser det skal få. Jeg tror mange tenker at det er en unødig risiko å ta

Victor Erheim, nestleder i SMiL Norge

Mange BDSM-ere opererer med stoppord. Roper Morten rødt betyr det full stopp. Rosa betyr time-out. Dersom den underdanige er kneblet og ikke får til å prate, kan han eller hun ha en gjenstand i hånden som vedkommende slipper i gulvet.

Stoppord er noe de sjeldent bruker.

Les også:

– I et godt forhold vil jeg aldri trenge å bruke kodeord. Mona leser mine tegn og når hun har slått meg over lengre tid vil hun kunne forstå når det er nok, sier Morten.

Har BDSM-ere blitt mer akseptert de siste årene, tror dere?

– Ja, det tror jeg absolutt. Det blir mer og mer åpenhet og jeg tror folk får mer innblikk i hva det dreier seg om. Det skrives mer om i media, spesielt etter at bøkene Fifty Shades of Grey kom ut, sier Morten.

– Men det er fremdeles kontroversielt, tror Mona.

(Saken fortsetter under bildet)

Fifty Shades of Grey Men

ØKT FOKUS: Morten tror trilogien «Fifty shades» har bidratt til å øke fokuset på BDSM den siste tiden. Likevel mener han det er en lang vei å gå før BDSM-ere blir fullt akseptert i Norge.

Foto: NTB Scanpix

Hun understreker at sadomasochisme ikke trenger å være så ekstremt som mange tror det er.

– Det finnes mange ulike nivåer. Noen bruker kanskje bare et silketørkle og et par håndjern. Det er en form for BDSM det også. Det er veldig mange som tror at det er mye mer grotesk enn det trenger å være, sier Mona.

– Trodde jeg var riv ruskende gal

Morten følte tidlig en dragning mot SM. Allerede som 13-åring begynte han å eksperimentere med selvbinding. Han forteller om en tid fylt med mye usikkerhet og ensomhet. Han savnet informasjon om hva dette egentlig var.

– De første årene trodde jeg at jeg var riv ruskende gal. Jeg følte at jeg var helt alene om dette, men etter hvert fant jeg ut at det var flere i samme situasjon. Det var det godt å få treffe de og prate om det man holder på med, minnes han.

Har du noen gang følt skam over seksualiteten din?

– Ikke akkurat skam, men mer et ønske om svar. Jeg hadde behov for å vite hva jeg drev på med, sier Morten.

I SMiL Norge, som er en forening for BDSM-ere og fetisjister, er det er omtrent 200 medlemmer fordelt på de forskjellige SM-klubbene i landet. Nasjonalt er det rundt 800 som har organisert seg i noen av de rundt 14 organisasjonene.

Nestleder i SMiL, Victor Erheim, tror ikke Morten har vært alene om den følelsen.

– I starten, før man møter andre som har de samme følelsene, tror jeg mange kan føle ensomhet og kanskje også skam over det de føler, sier han.

– Fremdeles en lang vei å gå

Erheim tror ikke det foregår så mye diskriminering nå lenger, men sier det har vært noen «stygge tilfeller».

– Det finnes eksempler der enkelte har opplevd sosial utfrysning fra venner, familie eller jobb etter at de har fortalt at de driver med SM, forteller nestlederen.

Smil jobber sammen med andre BDSM-grupperinger for at BDSM-ere skal bli med i diskrimineringsloven som kan gjøre det lettere for folk å være åpne om sitt seksuelle tenningsmønster eller legning.

Sexolog Langfeldt tror at sadomasochisme har blitt mer normalisert de siste årene, spesielt blant de yngre.

– Norge var et av de første landene der sadomasochisme ble fjernet fra diagnoselisten, men vi har fremdeles en lang vei å gå, sier han.

– Vi gleder oss veldig til gamlehjemmet

For Morten og Mona er et liv uten SM helt utenkelig. Men de håper at det vil bli mer aksept rundt SM-ere i fremtiden. De ønsker også å ta livet av noen av mytene rundt sadomasochisme.

– Jeg er opptatt av at folk skal forstå at SM ikke handler om vold eller tvang. Det er mye trygghet og vi gjør aldri noe som en av oss ikke vil være med på, sier Mona.

– Jeg har innsett for mange år siden at jeg er en BDSM-er. Forhåpentlig kommer vi til å holde på med dette så lenge som mulig. Vi gleder oss jo veldig til gamlehjemmet når hun binder meg fast til rullatoren og pisker meg ned til sviskegrøten, sier Morten og ler.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

null
Spiller nå
Er bunaden din klar til 17. mai? 01:30
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 12 1,03 kr
Dyrest kl. 08 1,42 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,8 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Apr 2023 – apr 2024
    + 6,8 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %