Sexologer hyller inntog av voksenleker i norske hjem

– Kvinner tør endelig å være kåte, sier sexolog Gro Isachsen.

Vinbua lekeriet

Vinbua i Ålesund er den eneste gjenlevende butikken for sexleketøy i Møre og Romsdal.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Tirsdag kunne NRK melde at det har vært en kraftig økning i salget av sexleketøy de siste årene.

Utviklingen ser heller ikke ut til å stoppe. Både Vinbua i Ålesund, Kondomeriet og Nytelse.no forteller at det er gulltider i bransjen, og at folk bruker stadig større summer på flere og dyrere voksenleker som ofte er rettet inn mot fetisjer som sadomasochisme og dominans.

Les også: Sex selger – mye mer enn du tror

Gro Isachsen

Sexolog Gro Isachsen sier hun ofte ber klienter om å oppsøke butikker som selger sexleketøy. – Noen er redde for å møte naboen, men hvis de gjør det så er de jo faktisk ute i samme ærend, humrer hun.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Folk har blitt langt frekkere de siste årene. Håndjern og pisk har blitt stadig mer populært, og grensene for hva som er tabu har blitt betraktelig senket, opplyste nettredaktør Marie K. Ebbestad i Kondomeriet.

– Jeg blir så lykkelig!

Nå hyller norske sexologer denne utviklingen, og sier det er utelukkende positivt at terskelen har blitt lavere for å gå til innkjøp av voksenleker som er ment å gi seksuell nytelse.

– Jeg blir så lykkelig! Det handler ikke om at folk er frekkere, men om at en endelig tar kvinnens seksualitet på alvor, sier sexolog Gro Isachsen.

Hun understreker at et krydret og velfungerende seksualliv gjør underverker for parforholdet, og sier den sosiale aksepten for sexleketøy er et tegn på økt likestilling.

– Tidligere har sex vært mannens domene, og det ser vi fortsatt igjen i pornoen. I 2012 er det derimot ikke lenger skummelt å vedkjenne sin egen seksualitet, og det har ført til at også kvinner tør å være kåte, sier Isachsen.

Store forventninger

Sexolog Bente Træen gir populærkulturen æren for den økende trenden med sadomasochisme og bondage.

– Erotisk litteratur som "Fifty shades of Grey" har bidratt til å dra dette frem i lyset, men vi lever også i en tid der det nærmest eksisterer et krav til parforholdet om at man skal dyrke og utvikle seksualiteten. Det er slags forventning i vår kultur om at man skal ha et variert og kreativt sexliv der lidenskapen alltid er til stede.

– Er det positivt eller negativt?

– For noen kan det være positivt, men dette går utenfor de fleste pars livssyklus. Bildet av mannen og kvinnens seksualitet må nyanseres, både fordi den er forskjellig, og fordi vi går inn i en tid der den nye generasjonen menn har andre seksualmønstre enn sine forfedre.

Saken fortsetter under bildet

Vinbua lekeriet

– Vibratorer er det desidert mest solgte sexleketøyet, sier sexolog Gro Isachsen.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

"Verktøykasse"

– Hvordan blir de unge i samfunnet påvirket av den nye tiden med åpnere rammer og mer tilgjengelighet på informasjon?

– Vel, for det første må vi avkrefte myten om at det er så mye mer seksualopplysning i dag enn før. Det er mange kilder på nettet, men en bør ta tilbake arenaen der en kan gi informasjon til barn i skolen.

– Når det er sagt, så kan det nok hende at mange unge føler et økt press til å gå nye veier i senga, sier sexolog Margrete Wiede Aasland.

Bente Træen

Sexolog Bente Træen sier seksualiteten utgjør en stor del av menneskers psyke, og påvirker oss mer enn vi tror.

Foto: NRK

– Man kan nok få en situasjon der enkelte unge ikke føler seg kule med mindre man har ei "verktøykasse" under senga, sier hun.

God læring

Isachsen sier på sin side at hun ikke tror man har vondt av å bli eksponert for informasjon om sex i ung alder.

– Elskov må læres. Jo bedre start man får, jo flinkere kan man bli til å oppnå full nytelse for begge parter.

Isachsen får støtte av Træen, som sier at det seksuelle mangfoldet i samfunnet blitt styrket, og at de tabubelagte emnene blir ytterligere normalisert.