Hopp til innhold

Filmet SM-sex – nå er han anmeldt for voldtekt

I dag må Lofoten tingrett avgjøre hva som er seksuelt rollespill og hva som er voldtekt. – Dette er en noe spesiell sak, sier aktor Erik Thronæs.

Lofoten tingrett

Lofoten Tingrett behandler i dag en prinsipiell tiltale om voldtekt.

Foto: John Inge Johansen

Lofoten tingrett behandler i dag en prinsipiell tiltale om voldtekt.

Spørsmålet er om det er anledning til å gi samtykke til voldtekt i forbindelse med seksuelt rollespill, og hva som i så fall skal til for å trekke tilbake et eventuelt samtykke.

Bakgrunnen er en hendelse fra 2009, hvor en mann og hans tidligere samboer hadde SM-sex, og premisset for rollespillet var at han skulle voldta henne. Hendelsen ble filmet på video, og senere i saken skal retten se på videoopptaket.

Mannen er nå tiltalt for grov uaktsom voldtekt, men han erklærte ikke straffskyld etter tiltalen.

– En spesiell sak

– Dette er en noe spesiell sak. Det er tatt ut tiltale for grov uaktsom voldtekt, og det viser at saken har noen sider ved seg som ikke er helt vanlig, sier aktor Erik Thronæs.

Fornærmede hevder at samtykket ble trukket tilbake, og statsadvokat Erik Thronæs mener å kunne føre bevis for at tiltalte forsto, eller burde forstått at rollespillet var avsluttet og at han dermed var i ferd med å gjennomføre en virkelig voldtekt.

Samboere i to år

Tiltalte og fornærmede var samboere i nesten to år, men hendelsen som er grunnlag for tiltalen fant sted først to år etter at de hadde flyttet fra hverandre.

Mannen slo da kvinnen i ansiktet og la henne i bakken, deretter gjennomførte han samleie med henne med vold.

(saken fortsetter under bildet)

Aktor Erik Thronæs og forsvarer Roland Kjeldberg

Aktor Erik Thronæs og forsvarer Roland Kjeldberg diskuterer sakens videre framdrift.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Var enige først

Aktor leser fra politiforklaringen hvor hun har fortalt at mistenkte hadde en fantasi om å gjennomføre en voldtekt.

Først skulle hun flørte og deretter gjøre motstand. Konkret var avtalen et rollespill med voldtekt, med flørting i sofaen, hun skulle deretter dra og siktede skulle komme etter og holde henne fast.

– Det var planlagt, og det var noe vi var enige om - og jeg vet også etter to minutter følte jeg at dette ble helt feil. Han filmet det hele, men filmingen ble stoppet flere ganger - fordi jeg klarte ikke mer, sa kvinnen i retten i dag.

Utbrudd

– Men jeg må si en ting: tiltalte elsket det han gjorde med meg. Aldri gjorde han noen som vitner om at han angret eller tenkte mer over det. Det har blitt sagt at du ikke likte det, men du elsket det og det er så jævlig! utbrøt kvinnen direkte mot tiltalte i retten i dag.

Tiltalte ble tydelig berørt av utbruddet og bøyer hodet ned mot pulten og faller i gråt. Han forsøker å kontrollere det. Det er første gang han har vist slike følelser i løpet av den tre timer lange forklaringen til kvinnen.

– Vanskelig å bryte med tiltalte

Kvinnen forklarte seg i flere timer for Lofoten tingrett.

Kvinnen tegner et bilde av avhengighet og et behov for trygghet, og at det ble vanskelig å bryte med tiltalte som i starten av forholdet framsto som en nær og varm person.

Vanskelig barndom

I sin forklaring sa kvinnen at hun har hatt en vanskelig barndom, med en far som var både fysisk voldelig og nedpsykende i sin omgang med henne.

– Jeg vet ikke hvordan jeg skal si det – men jeg har ikke hatt det bra, sa kvinnen.

Lang sykehistorie

Kvinnen har en lang sykehistorie og hun har vært innlagt på flere forskjellige psykiatriske institusjoner.

Ved ett tilfelle ble fornærmede spikret fast av tiltalte.

– Jeg tenkte at dette er det jeg fortjener, men etter dette forsøkte jeg en overdose med epilepsimedisin og våknet på sykehuset på intensivavdelingen.

Ble gradvis forelsket

Aktor spurte hvordan forholdet hadde utviklet seg.

– Gradvis ble jeg forelsket – det var perfekt, nesten som en drøm. Han hadde absolutt alt å tilby som en jente kan ønske seg, og det føltes så enkelt å prate med ham, i det jeg åpnet meg for ham følte jeg meg veldig knyttet til ham.

Flere episoder

Etter julen kom en episode som har satt seg i minnet. Tiltalte skal ha skåret kvinnen med kniver.

– Ved en annen anledning ble initialene til tiltalte rispet inn på meg, og hver dag ser jeg de arrene som han har påført meg.

– Flere av disse hendelsene er filmet – var dette noe du ønsket? spurte aktor.

– Jeg ville så veldig gjerne være kjæresten hans, jeg ble den av venninnene mine som hadde den stabile, flotte kjæresten utad. Derfor ble det bare slik at jeg i enkelte av kameraopptakene ser i kamera og sier «det er dette jeg vil». Han var den perfekte mann for meg, og jeg sa det han ønsket.

Liker ikke eksperimentering

Kvinnen ble samboer med den ti år eldre mannen til tross for at hun ble pisket og lenket ved flere anledninger.

Etter bruddet med ham, ble fornærmede lagt inn på psykiatrisk sykehus fordi hun hadde drevet med omfattende selvskading. Hun ble tvangsinnlagt og var der i en måned.

Brudd med tiltalte

Etter to års samboerskap ble det brudd mellom kvinnen og tiltalte. Men forholdet stoppet likevel ikke opp.

– Da hadde jeg plutselig fått tilbake ham i livet mitt; og ville gjøre alt for å tilfredsstille ham.