Hopp til innhold

Rekordetterspørsel etter sexpisker

Salget av sexleker har økt med over 30 prosent siden den første boka i serien Fifty Shades ble utgitt i Norge.

SKEIVE DAGER

Det er bare to år siden sadomasochisme ble opphevet som diagnose i Norge. Nå går folk mann av huse for å kjøpe seg pisker og andre ting for å leke frekke leker i senga. Bildet er tatt under homoparaden under Skeive Dager i Oslo.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det tar helt av, sier nettredaktør og presseansvarlig i Kondomeriet Maria K. Ebbestad.

Maria K. Ebbestad

Maria K. Ebbestad ved Kondomeriet sier de nå hastebestiller pisker og bindeleker fra nye leverandører fordi etterspørselen er så stor.

Foto: Kondomeriet

Hun sier salget på sexleker generelt har økt, men at det er spesielt ting i bøkene fra E.L. James, som håndjern, bindeleker og pisker det går veldig mye av.

– Flere butikker er utsolgt og det er tomt hos flere leverandører så vi har måttet kaste oss rundt og få hastesendinger fra andre steder, sier hun.

40 prosent økning siden august

I butikken i Trondheim har de egne «kit» med stasj for å etterligne scener i de etter hvert ganske så berømte bøkene.

– Her har du for eksempel håndjern, tape, klyper til brystvorter og kit med blindfold og ting til å binde hverandre, sier ekspeditør Vivian.

Den erotiske romanserien handler om en ung kvinne som finner kjærligheten i en seksuelt frigjort type. Hos Kondomeriet har salget økt med over 30 prosent siden boka ble gitt ut i Norge i august.

Sexy domina is holding a whip

Korte pisker er enklere å håndtere og mer populære enn den lange slavepisken fra bøkene

Foto: www.colourbox.com

– Det har nok helt klart sammenheng med boka, sier Vivian.

– Det samme skjedde etter programmet Trekant på NRK, da fikk vi også flere av den eldre kundegruppen fordi det ble mer opplysning og det ble lettere for dem å komme og handle, sier hun.

I nettbutikken Flirt har de også merka økt salt, og hos nytelse.no kan daglig leder Geir Larsen fortelle at salget av leketøy relatert til boka har økt med over 40 prosent.

– Det vil nok øke enda mer, når vi får inn egne esker med Fifty Shades-leketøy, skriver han i en e-post til NRK.no.

– Menn kommer med handleliste fra dama

Det er både menn og kvinner som er inne og handler såkalte frekke leker, opplyser Vivian hos Kondomeriet i Trondheim.

– Det er ganske voksne folk som kommer hit, typisk fra tretti og oppover, sier hun.

50 Shades

Bokserien Fifty Shades bidrar til økt salg av sexleketøy mener Kondomeriet og andre som selger sexleketøy

– Det er mest damer som kjøper boka, men det er mange menn som kjøper tingene. De har gjerne med seg handleliste fra dame eller beskjed på mobilen hva de skal kjøpe, sier hun.

I bøkene er den nesten to meter lange slavepisken gjerne brukt, og selv om flere også kjøper den, er det de mindre piskene det går mest av.

– Disse to kortere en enklere å håndtere, sier Vivian.

– Vampyrseriene banet vei

Bente Træen

Seksualvaneforsker Bente Træen sier det er lurt å snakke med partneren om hva hun eller han har lyst til før man får prestasjonsangst av boka på nattbordet.

Foto: Universitetet i Tromsø

Seksualvaneforsker Bente Træen er ikke overrasket over at mange eksperimenterer mer med det noen vil kalle ganske voldsomme sexleketøy.

Sex er noe som skal være godt, og pisking er noe jeg forbinder med ting som er vondt. Hvor møtes dette til en bra kombinasjon?

– Det er veldig fascinerende. Jeg tror ikke disse bøkene hadde hatt denne effekten uten alle disse vampyrseriene som har rulla og gått på tv. Når en vampyr og en ekte kvinne elsker hverandre, er det jo med livet som innsats.

Hun sier at erotiske fantasier ikke handler så mye om hva man gjør i praksis.

– Fordi kvinners fantasier kan ofte være veldig voldsomme greier, der mannen hun elsker elsker henne så sterkt at han binder henne fast og besitter henne.

Tror ikke flere blir sadomasochister

Træen tror derimot ikke at dette vil endre folks seksualvaner på lang sikt.

– Det er nok mer sånn at man eksperimenterer og prøver ut ting, men at det ikke er noe som du integrerer i det vanlige sexlivet ditt, sier hun.

Robert Pattinson og Kristen Stewart i Twilight - Breaking Dawn

Vampyrserier som Twilight har gjort «farlig» sex mer legitimt, mener seksualvaneforskeren

Foto: Summit Entertainment/Filmweb

– BDSM handler om bondage, dominans, underkastelse og sadomasochistiske leker, og jeg tror ikke massen av BDSM-folk øker, sier hun.

Er man kjedelig om man velger å ikke ta med sexleketøy i senga?

Nei, på ingen måte. Tilstedeværelse i senga er veldig bra, enten man har leketøy eller ikke. Man skal ikke gjøre noe som ikke kjennes riktig, sier hun.

Kan økt bruk og oppmerksomhet rundt voldsomme sexleker føre til mer vold i samfunnet?

– Nei. Der vil jeg svare et veldig bastant nei. Det vi her snakker om er frivillig sex mellom voksne mennesker. Selv i sadomasochistiske miljøer har man stoppkoder, og da skal man stoppe umiddelbart.

Hun påpeker også at det kan være lurt å sjekke hva partneren liker og ønsker før man overrasker med ny pisk eller andre sexleketøy i senga.