NRK Meny
Normal

Melder seg ut i protest mot muslim i gudstjeneste

Trefoldighetskirka i Arendal dropper søndagens preken til fordel for en samtale med en muslim. Frp-politiker Maurith Julie Fagerland melder seg ut i protest.

Trefoldighetskirka i Arendal dropper søndagens preken med en muslim. Frp-politiker Maurith Julie Fagerland melder seg ut i protest. – Kirka har gått for langt.

Frp-politiker Maurith Julie Fagerland mener Den norske kirke har blitt for liberal.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at Vårt Land i forrige uke skrev om sokneprest Åsta Ledaal som søndag bytter ut preken med islam-dialog.

Muslimbesøket fikk begeret til å renne over for Frp-politiker Maurith Julie Fagerland.

– Nå har jeg gjort klar en utmelding. Det er sørgelig, for jeg er i utgangspunktet glad i kirka. Men hvis Den norske kirke begynner å viske ut det som er kirken, og blir så tolerant at vi skal dra inn slike dialoger – da har kirka sviktet sine.

Overrasket over kritikken

Sokneprest Åsta Ledaal er forundret over at ingen har tatt kontakt med henne angående skepsisen som hos mange er ute og går.

Åsta Ledaal

Sokneprest Åsta Ledaal inviterer søndag til dialog med muslim Josef Hæier.

Foto: Åsa Ledaal / NRK

– De som har vært utrolig skeptiske har ikke tatt kontakt, og det forundrer meg at det er kristne som går hardt ut og sier at dette er forkastelig. Det hadde jo vært smart om de hadde tatt kontakt med meg og spurt hva det er som faktisk skal skje, sier Ledaal.

Og det som skal skje i Trefoldighetskirka på søndag er at Josef Hæier, som er en sentral person i byens moské, er invitert for å samtale med Ledaal.

– Det er noe med å møte den fremmede, sier soknepresten, og legger til at Jesus kunne ha gjort det samme.

Maurith Julie Fagerland

Frp-politiker Maurith Julie Fagerland sier utviklingen er sørgelig.

Foto: Leif Dalen / NRK

Frp-politikeren reagerer på plasseringen.

– Vi har gått for langt når det gjelder toleranse

– Man kan gjerne ha en dialog om islam, men ikke i kirka – og i hvert fall ikke under en gudstjeneste. Det er det samme som å ikke respektere de som har sterke følelser for religionen og kirka si, sier Fagerland, og legger til:

– Vi må sette ned foten og si at vi har våre verdier i guds hus, og her skal vi i hvert fall ikke begynne en dialog med islam. Vi har gått for langt når det gjelder å ha toleranse for å møte folk som kommer til oss, sier hun.

Førsteamanuensis Irene Trysnes ved Universitet i Agder har forsket på teologiske endringer i det 20. århundre. Hun mener Fagerlands utsagn er interessante.

Irene Trysnes

Førsteamanuensis Irene Trysnes ved Universitet i Agder har forsket på religiøst liv på Sørlandet.

Foto: Sander Heggheim/NRK

– Vi ser at en del velger å melde seg ut fordi de har et mer konservativt livssyn, mens andre melder seg ut fordi de mener kirka har blitt for konservativ. Men Norge er jo et flerkulturelt samfunn, og man ser i økende grad at religioner er i dialog med hverandre.

Trysnes mener det er en naturlig utvikling.

– Dette er en måte å bryte ned fordommer på. Åpenhet og toleranse er positivt, og noe som trengs i et samfunn med kulturelt mangfold, sier hun.