Levende julegave ble sendt i retur

I år har dyrebutikken Tropehagen Zoo i Kristiansand innført en ekstra kontrakt i tillegg til den vanlige kjøpskontrakten, for å unngå at folk kjøper dyr som julegave.

Kanin som julegave

MIDLERTIDIG ADRESSE: Kaninen Fomle skal være i butikken til Tropehagen Zoo over nyttår. Butikksjef Tone Vinvand håper å finne et godt hjem til den innen januar.

Foto: Madeleine Mellesmtrand / NRK

– Fomle er grunnen til at vi innførte en ekstra kontrakt i år, sier Tone Vinvand, som er butikksjef ved Tropehagen Zoo.

Vinvand forteller at en dame kom til butikken med kaninen for et par uker siden. Hun hadde fått den i førjulsgave av noen hun kjente, men hun kunne ikke ha den.

– Hun lurte på om hun måtte dra til dyrlegen og avlive den. Da valgte jeg å ta den inn til oss, sier hun.

Kaninen har hun gitt navnet Fomle.

Fjerner dyr fra butikken i desember

Ifølge Vinvand er det populært å kjøpe dyr i julegave. I år har de sikret seg enda bedre mot at dyrene skal være uønsket.

– Den siste delen av kontrakten er ny. Der må det skrives under på at de kjøper dyr til seg selv eller sine barn, og ikke som julegave til noen som ikke har ønsket seg dyr. En onkel kan synes det er kult å gi en hamster i julegave til niesen sin, uten at foreldrene vet om det. Slik er det alltid og det er vanskelig å unngå helt. Tropehagen Zoo på Stovner i Oslo har fjernet sine dyr fra butikken i slutten av desember, for å unngå at det skjer, sier hun.

Ønske om å kjøpe dyr til jul

KORTVARIG GLEDE: Over hele landet legger folk ut annonser der de ønsker seg dyr til jul. Det kan likevel være en kortvarig glede for både dyr og eier.

Foto: Utklippsbilde / Finn.no

Vinvand påpeker at de ikke tar imot dyr i retur med mindre dyret har en fysisk feil.

– I vår kom en far tilbake med en hamster som han hadde kjøpt for et år siden. Da var sønnen lei og faren lurte på om vi kunne ta den tilbake, i tillegg til å få pengene igjen. Det gikk ikke, sier hun og fortsetter:

– Vi må være nøye med å informere kundene, og jeg sier ofte nei til kunder som ønsker å kjøpe dyr. Vi er opptatt av at dyrene skal ha det best mulig.

Kan ende opp som slangemat i Dyreparken

Hans Petter Westnes jobber som dyrepasser i Kristiansand Dyrepark. Han forteller at folk leverer inn kaniner, marsvin og rotter med jevne mellomrom. Disse blir mat til slangene.

– Barn synes det er gøy med dyr i starten, men det krever mye arbeid og da er det ikke like moro lenger, sier han.

Westnes har også blitt spurt om å ta imot katter.

– Jeg får av og til spørsmål om å ta inn katter, men jeg tar kun inn dyr som kan brukes til fôr. Skal man gå til veterinæren og avlive et dyr, så koster det mye. Å levere de i Dyreparken er en rimeligere måte å bli kvitt kjæledyrene på. Slik tenker nok mange. Hos oss blir de avlivet på en human måte, istedenfor å bli værende i et lite bur. Vi er opptatt av dyrevelferd. Om det er en tiger eller kanin, har begge like mye krav på stimuli og stell for å ha det bra, sier Westenes.