Kjøper eget juleøl til hunden

Nordmenn sparer ikke på noe når familiens kjæledyr skal feire jul. Vi handler julekalendere, juleklær og eget juleøl til de firbeinte.

Juleøl til hund

Juleøl til hund, med kylling- eller biffsmak, julekalendere og julestrømper er bare noe av det folk kjøper til kjæledyrene sine til jul.

Foto: Miriam Grov / NRK

– Folk er i handlemodus, da vil de ikke glemme dyrene sine. Dyrene er familiemedlemmer de også, sier Jannike Ånjesen.

Hun eier dyrebutikken og hundesalongen Zoo 1 i Arendal.

– Vi liker å skjemme bort de vi er glade i.

Hun og kollegene har travle dager nå før jul. Ånjesen sier de nesten dobler omsetningen i desember sammenliknet med andre måneder.

Jannike Ånjesen

Papegøyen Rødtopp kan se fram til nøtter og ekstra frøblanding i julegave fra matmor Jannike Ånjesen. Ånjesen eier dyrebutikken Zoo 1 i Arendal, og merker stor pågang fra folk som vil kjøpe julegaver til kjæledyrene sine.

Foto: Miriam Grov

Juleøl til hund

– Jeg har drevet dyrebutikken i fire år, og merker økning fra jul til jul. Det går i julekalendere til hund og katt og julestrømper med tyggeleker, hundesnacks og leker. Nå har vi også fått juleøl til hund, sier Ånjesen.

Ølet til de firbeinte er riktignok alkoholfritt.

– Det er med kyllingsmak eller biffsmak, sier hun, og viser flasken myntet på hunden.

– Vi selger veldig mye, sier hun.

Og folk kjøper ikke bare til egne kjæledyr – også mange venners kjæledyr får en pakke under treet.

Kalendere og julestrømper til kjæledyr

Ferdige gaveesker med biteleker og snacks, selger godt i førjulstida. Nordmenn handler ikke bare julegaver til egne kjæledyr, men ofte også til venners dyr.

Foto: Miriam Grov

Julegaver til vennenes kjæledyr

Dyrebutikken i Arendal er ikke den eneste som nyter godt av nordmenns tette forhold til kjæledyr.

– Det omsettes enorme mengder godbiter og leker til hund og katt i forbindelse med julehandelen, sier Tom Granheim, styremedlem i Norges Zoohandleres Bransjeforening (NZB).

Foreningen organiserer rundt 150 dyrebutikker og grossister landet over, og Granheim sier mange av butikkene øker omsetningen med bortimot 100 prosent i desember, sammenliknet med en alminnelig måned.

Tendensen bekreftes av Statistisk sentralbyrå som har kartlagt omsetningen for varehandel ved landets dyrebutikker. Tallene viser at butikkhandel i førjulstida har hatt en stabil økning siden 2014.

I fjor handlet nordmenn for 248 millioner kroner i løpet av månedene november og desember. Det er 18 millioner kroner mer enn året før.

Hundefrisør Kate Kulpa

Hundefrisør Kate Kulpa.

Foto: Marie Myklebostad / NRK

Ny klipp til jul

I tillegg til egne julegaver, får mange hunder en ekstra klipp før jul.

– Folk vil gjerne ha nystelte, vakre og godluktende hunder til jul. Vi må jobbe overtid nesten hver dag for å rekke over alle hundene som skal klippes, sier Jannike Ånjesen i Zoo 1.

Tom Granheim i NZB forklarer utviklingen med at særlig hund, men også katt, er blitt mer et familiemedlem nå enn tidligere.

– Da hadde man hund til nytte, nå har man hund for glede. Da føles det naturlig å kjøpe noe ekstra til dyret, sier Granheim.

– Syns du det er greit at vi bruker så mye penger på kjæledyrene våre?

– I forhold til hva vi bruker på alt annet, tror jeg vi bruker ganske lite på kjæledyrene. Men det er klart vi bruker mye mer på kjæledyrene nå enn for tjue år siden.

Hundeøl

Hundeøl selges med både kylling- og biffsmak.

Foto: Kai Stokkeland / NRK