Hopp til innhold

Kamptolk skriver krigshistorie

Faizullah Muradis historie fikk regjeringen til å innføre nye regler for Afghanistan-tolkene. Nå gir han ut bok om krigen i Afghanistan og Norges svik.

Den afghanske kamptolken Faizullah Muradi opplevde i 2014 å bli kastet ut av Norge, etter å ha kjempet sammen med norske styrker i Afghanistan. I dag kom boka som forteller hans dramatiske historie.

«Ingen bror får bli igjen». Soldatløftet om at alle krigens menn er ivaretatt, viste seg å være tomme løfter for Faizullah Muradi. I to år kjempet han på norsk side under krigen i Afghanistan, for så å bli kastet ut av norske myndigheter da han selv trengte beskyttelse.

Nå gir kamptolken ut bok om oppveksten i det krigsherjede landet, sviket fra norske myndigheter og kampen om å komme tilbake.

– Det har vært vanskelig å skrive om barndommen og de vonde minnene, men jeg ønsker å åpne hjertet mitt, for å gi krigshistorien en afghansk stemme, sier Faizullah Muradi.

Fantastisk mottakelse

Faizullah Muradi

Lanseringen av boka fant sted i Mandal onsdag, og Faizullah innrømmer at han hadde sommerfugler i magen.

Foto: NRK/Tom Nicolai Kolstad

Debutforfatteren hadde onsdag boklansering i hjembyen Mandal, og kunne avsløre at han hadde en god del sommerfugler i magen.

– Jeg kan nesten ikke tro at jeg holder boka i hendene, det er helt utrolig, sier Muradi.

Flere hadde tatt turen til bokhandelen, deriblant et knippe veteransoldater i uniform som hyllet krigskollegaen. Boka har vakt stor interesse, ikke bare i hjembyen;

– Jeg har fått gode tilbakemeldinger fra hele landet, det gjør meg skikkelig glad. Nordmenn er fantastiske, stråler forfatteren.

Et krevende, men spennende prosjekt

Etter bare ni måneder på norskkurs flyter ikke språket helt naturlig for Muradi ennå. Dokumentarforfatter Jon Gangdal har derfor hjulpet krigstolken med å føre historien i pennen.

Faizullah Muradi Jon Gangdal

Sammen med dokumentarforfatter Jon Gangdal skildrer Faizullah hvordan det er å vokse opp med krig på utsiden av stuedøra.

Foto: NRK

– Det har vært et krevende, men spennende prosjekt, sier Gangdal, som mener at boken skiller ut fra annen litteratur om det krigsherjede landet.

– Boka er skrevet av en som tilhører slagmarken, en som har vokst opp med krig utenfor stuedøra. Dette er, så vidt jeg vet, den første boka hvor en afghaner forteller hvordan det faktisk er i landet, og hvordan de oppfatter Norges og de internasjonal styrkenes innsats, sier medforfatteren.

I krig og kjærlighet

Det var en familietragedie og påfølgende økonomiske problemer som førte til at Faizullah ble kamptolk for de norske ISAF-styrkene i Afghanistan.

Faizullah Muradi kastes ut av landet

27. mai 2014 hentet politiet Muradi og tvangssendte ham tilbake til Italia.

Foto: Privat

I 2014 kom han til Norge som flyktning, men fikk avslag av Utlendingsnemnda på å få asylsøknaden sin behandlet. Etter mye rabalder snudde imidlertid statsministeren og regjeringen og gav ham opphold i Norge.

Nå har Faizullah fått arbeidstillatelse og jobber på kafe i Mandal.

– Livet er fantastisk, stråler han.

Ingen krigshistorie, uten en dose kjærlighet, selvsagt. Mandalitten avslører nemlig at han veldig forelsket.

– Hun er fra Stavanger og er veldig pen, ikke bare i utseende, men også innvendig, smiler han.

null
Spiller nå
AnneMa liker ikke Digipost! 01:22
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,32 kr
Dyrest kl. 18 1,78 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,3 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Jan 2023 – jan 2024
    + 8,7 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5 %