Høyre-nei til storkommune

Tidligere varaordfører Helge Andresen vant frem under Søgne Høyres medlemsmøte mandag kveld. Flertallet sier nå nei til forhandlinger om sammenslåing av Kristiansand, Songdalen og Søgne (K3).

Helge Andresen

Helge Andresen vant frem og fikk Søgne Høyres medlemsmøte til å si nei til å forhandle om storkommune med Kristiansand og Sogndalen.

Foto: Svein Sunsdal / NRK

Bakgrunnen for diskusjonen er at Fylkesmannen nå har foreslått at Stortinget bør tvangssammenslå de 3 kommunene

Trosset eget styre og fylkesmann

Dermed var det knyttet stor spenning til om lokallaget i Søgne ville gi etter for presset og ta initiativ til forhandlinger om en slik storkommunene. Også styret i Søgne Høyre hadde innstilt på dette.

– Medlemsmøtet tok bare konsekvensene av at kommunestyret allerede hadde lagt saken død i juni, og presset fra Fylkesmannen endrer ikke på dette.

Det sier partiveteranen og den tidligere varaordføreren, Helge Andresen, som åpnet møtet med et klart nei-råd, og fikk støtte i forsamlingen.

Han tror drømmen om en slik storkommune er død i denne omgang.

– Jeg mener prosessen har vært feil. Man burde ha startet med Søgne og Sogndalen og så kunne Lillesand og Birkenes ha kommet til senere.

Selv tror ikke den erfarne politikeren at hans eget parti Høyre vil presse gjennom en sammenslåing av disse kommunene i et valgår.

Tror på tvangssammenslåing

Styreleder i partilaget i Søgne, Trond Reitan har derimot en annen oppfatning. Han tror

Trond Reitar styreleder Søgne, Høyre

Styreleder Trond Reitan i Søgne Høyre fikk ikke medlemsmøtet med seg på videre forhandlinger om en storkommune med Kristiansand og Sogndalen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

de tre kommunene nå fort kan risikere en tvangssammenslåing.

–Derfor hadde det vært best om vi fikk forhandlet om dette på forhånd. Men nå legges jo disse forhandlingene døde, sier han.

–Nå er det opp til Stortinget å bestemme skjebnen for kommunene, tilføyer Reitan.