Hovdens nye iglo erobrer turistene

Flere tusen har i løpet av vinterferien besøkt Hovdens nyåpnede iglo. – Det er nesten ikke til å tro, sier initiativtaker Roy Bakke om suksessen.

Folk utenfor lavo

Hovden har fått et snev av eskimo-arkitektur. Det har mange fått med seg.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

– Det er tydelig at langrennsfolket trenger et mål eller delmål for skituren, sier Bakke.

Til tross for sol og vindstille har opp mot tusen mennesker, hver eneste dag i vinterferien, besøkt den nyåpnede igloen som ligger rett inn i Markens på Hovden.

Turistmagneten ligger bare fire kilometer inn fra riksvei 9 som går gjennom fjellbyen. Likevel får man en følelse av villmark når man kommer inn. Den massive igloen, laget av hardpakka snø, stikker seg godt ut i terrenget.

Roy Bakke – initiativtaker igloprosjektet

Roy Bakke – initiativtaker til igloprosjektet på Hovden.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

Fascinerer turistene

Og går man først på ski innover mot Auersvatn eller Galten, er den umulig å ikke få øye på. Igloen har blitt det nye turmålet for folk som benytter oppkjørte skispor på Hovden.

Familien Ormestad Fjeldsgaard fra Mandal har nettopp satt seg ned på varme reinsdyrskinn inne i igloen. De finner frem niste og varm kakao, og synes det er deilig med en pust i bakken. De blir sittende og betrakte det store, hvite rommet som kan ta opp mot 40 mennesker.

Igloen fascinerer skituristene, og barna lurer på hvordan det går an å lage en slik «snøhule» på flat mark.

Det er litt av poenget, ifølge Roy Bakke.

– Folk synes det er spennende med en iglo. Det er et hus av snø der de kan sette seg ned noen minutter. Jeg har alltid ment at langrennsfolket har hatt lite tilbud på slike ting her oppe på Hovden, mens de som står alpint har hatt mange muligheter.

Se vinterferien i bilder:

Mye folk på ski på Hovden
Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

– Iglotilbudet er kommet for å bli

Bakke driver fjellstova på Hovden og hadde ideen til igloen. Etter noen runder med miljøvernavdelingen i fylket, fikk han godkjenning for å bygge tre igloer.

Den ene er bygget, og de andre som kommer skal tilby folk overnatting.

– Jeg tror iglotilbudet på Hovden er kommet for å bli. Etter en ukes drift ser vi hvor stor pris folk setter på det, sier han, og avslører at de nå vil utvide tilbudet til også å utgjøre snøgolf og baderingkjøring.

– Vi vil utvikle stedet med flere aktiviteter og mer matservering. Jeg føler langrennsløpere trenger og ønsker et godt tilbud, sier Bakke.

Stadig flere søker unike opplevelser på fjellet om vinteren:

Det er vinterferieuke, og stadig flere søker unike opplevelser på vinterfjellet. Folk ønsker å kjenne på adenalin - men helst innenfor trygge rammer. På Hovden i Setesdal bygger de nå igloer for å gi vanlige skiturister en følelse av villmark.