Skal bygge igloer på Hovden

Hovden skal få et snev av eskimo-arkitektur. Tre store igloer settes i vinter opp under forutsetning av at de smelter til våren.

Det er Hovden Fjellstoge som har fått lov til å sette opp tre igloer.

– Dette er veldig spennende. Vi skal bygge tre relativt store igloer. De skal vi innrede til kafe og til overnatting i egen sovepose. Det hele skal altså bygges av snø, forteller vert Roy Bakke ved Hovden Fjellstoge.

Roy Bakke

For Roy Bakke ved Hovden Fjellstoge gjør det ingenting at igloene skal smelte til våren.

Foto: Privat

Dette skal bli et lavterskeltilbud til alle skiløpere. Igloene blir liggende opp mot Auversvatn omlag 700 meter fra Juvet.

Bygges ved hjelp av ballong

– Prinsippet for å bygge igloene er egentlig veldig enkel. En gigantisk ballong tjores fast i bakken. Så legger man snø rundt og over ballongen. Deretter tappes lufta ut og dermed har man en iglo, røper en entusiastisk hotellvert.

Igloene kommer til å bli rundt 35 kvadratmeter innvendig.

– Ganske sesongbetont byggverk?

– Veldig! Veldig! Så vi vil bruke store deler av januar for å bygge igloene, Deretter regner vi med å ha dette i drift hver helg og i de store ferieperiodene som for eksempel påskeferie, sier Bakke.

Nett-TV:

Lær å bygge iglo med Newton.

Created by InfoDispatcher
Newton

Skal forsvinne til våren

Hovden Fjellstoge har fått tillatelse og dispensasjon fra verneforskriftene til å oppføre de tre snøigloene i landskapsvernområdet.

– Utfordringen er at dette er i verneområdet for rein, men vi tror det er gjort grundige undersøkelser, forteller Bakke.

– Er det bittert at det skal smelte bort til våren?

– Jeg tenker ikke sånn på det. Jeg tenker heller på de gode opplevelsene vi skal skape der. Og i forhold til dispensjonen skal alle spor etter igloene være borte når våren kommer, avslutter Bakke.

Populært andre steder i landet

Anlegget skal stå oppe fra byggestart i januar til bruk i februar/mars, og vil altså etter hvert smelte bort.

Også andre steder i Norge har reiselivsnæringen fått øynene opp for å bruke snø som lokkemiddel overfor turister og hyttefolk.

I Alta har et ishotell vakt oppsikt med iskunst som tilleggsattraksjon. Og spesielt utenlandske turister skryter av opplevelsen av å sove i snøhotell. Felles for slike turistattraksjoner er at bare minnene etter dem blir igjen når vårsola tar tak.

Nett-TV:

Se Youtube-video om å bygge iglo ved hjelp av oppblåsbare puter.