NRK Meny
Normal

Historisk dårlig vedsalg på Sørlandet

Skogeierne i Agder melder om historisk dårlig salg av tømmer til vedprodusentene. I nyere tid har prisen på vedtømmer aldri vært lavere.

Ved

Flere skogeiere på Sørlandet har nå sluttet å produsere ved på grunn av liten etterspørsel. I nyere tid har prisen på vedtømmer aldri vært lavere.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Jeg kan ikke huske at prisen har vært lavere enn det den er for øyeblikket, sier Kjell Håkedal, regionleder i AT-Skog.

– Vi har hatt inne en mengde med annonser i samtlige lokalaviser på Sørlandet og deler av Telemark. Responsen har for å si det mildt vært elendig.

Fulle vedlagre

Årsaken er at de som produserer ved i agderfylkene allerede har fulle vedlagre. Dermed vil de heller ikke kjøpe mer vedtømmer, sier Håkedal.

– Vi har kontakt med mange vedkjørere og de opplyser at det går tregt.

Skogeierne har problemer med å få avsetning på tømmer til ved, og det fører også til prisfall på vedtømmer.

– Det er vanskelig å anslå hvor mange prosent prisen har sunket, men den er nok halvert så langt i år i forhold til tidligere år.

Omsettes til bioenergi

Skaper det spesielle problemer for skogbruket at man ikke blir kvitt vedtømmer?

– Vi skulle absolutt ønske at all tømmer omsettes til best mulig pris, men vi må bare forholde seg til de markedskreftene som rår. Det vi ikke får solgt omsetter vi til bioenergivirke, fortrinnsvis for eksport og fyring i andre land, forteller Håkedal.

Har sluttet å produsere ved

Odd Rolf Roland i Bjelland i Vest-Agder har sammen med flere andre nå har sluttet å produsere ved på grunn av liten etterspørsel.

– Det er et vanskelig marked så vi har rett og slett bare kuttet ut hele vedsalget. Det er det flere andre som også har gjort. Det har nok hopet seg opp for mange på lagrene. Det skyldes nok både lave priser og stor import, sier Roland til NRK.