Forskere og eksperter har foreløpig ikke funnet noe godt svar på hvorfor Sørlandet har markert seg så sterkt på drapsstatistikken gjennom flere år.
– Går vi gå dypt inn i sakene og studere dem nøye, kan vi kanskje finne noen svar, men det krever mye. Man må jobbe nøye for å kunne si noe om årsaker, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk til NRK.
Denne uken kom Sørlandet nok en gang i søkelyset i forbindelse med drap. En kvinne i 40-årene ble pågrepet og siktet for to drap i Kristiansand.
Saken føyer seg inn i rekken av mange drapssaker i landsdelen de siste årene.
– Sammenliknet med andre steder i Norge, har Sørlandet en høy drapsfrekvens. Den er ikke høyest i landet, men den er høy. Det må vi finne ut mer om, sier Bjørnebekk.
I desember i fjor ble 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan og 48 år gamle Tone Ilebekk funnet knivstukket i skolegården på Wilds Minne skole i Kristiansand. Begge døde av skadene. En 16 år gammel gutt er nå dømt for drapene.
Foto: Sander Heggheim / NRK– Bryter med kriminologiens oppfatning
Voldsforskeren mener de mange drapene på Sørlandet bryter med kriminologiens oppfatning av hvor vold foregår. Det er store byer som utpeker seg. I Norge skjer det også en del drap i grisgrendte strøk.
Bjørnebekk mener at drapene på Sørlandet ikke passer inn i noen av disse kategoriene, og dermed ikke kan forklares med dette.
Hun synes også at det er noe annet som skurrer.
– Sørlandet går for å være snilt, mildt og religiøst. At det har skjedd så mange drap akkurat der, er overraskende, sier hun.
Flere sjeldne drap
Spesielt er det også at flere av drapene er begått av barn, noe som egentlig skjer veldig sjelden. Bjørnebekk drar fram Baneheia-drapene i år 2000 og dobbeltdrapet i 2016.
– Noen sier det er tilfeldig, men når det er flere slike drap, er det ikke sikkert at det er helt tilfeldig. Så langt har vi ikke klart å finne ut av det. Det krever mye å gå inn og gjøre analyser som er sikre, sier hun.