Hopp til innhold

Har ingen forklaring på drapene på Sørlandet

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk er overrasket over antall drap på Sørlandet. Den høye drapsfrekvensen bryter både med inntrykket av landsdelen, samt kriminologiens oppfatning av hvor vold foregår.

Ragnhild Bjørnebekk

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk har tatt for seg noen av drapene begått på Sørlandet, men har så langt ikke noe svar på hvorfor landsdelen ligger så høyt på drapsstatistikken.

Foto: NRK

Forskere og eksperter har foreløpig ikke funnet noe godt svar på hvorfor Sørlandet har markert seg så sterkt på drapsstatistikken gjennom flere år.

– Går vi gå dypt inn i sakene og studere dem nøye, kan vi kanskje finne noen svar, men det krever mye. Man må jobbe nøye for å kunne si noe om årsaker, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk til NRK.

Denne uken kom Sørlandet nok en gang i søkelyset i forbindelse med drap. En kvinne i 40-årene ble pågrepet og siktet for to drap i Kristiansand.

Saken føyer seg inn i rekken av mange drapssaker i landsdelen de siste årene.

– Sammenliknet med andre steder i Norge, har Sørlandet en høy drapsfrekvens. Den er ikke høyest i landet, men den er høy. Det må vi finne ut mer om, sier Bjørnebekk.

Drapetterforskere ved Wilds Minne skole

I desember i fjor ble 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan og 48 år gamle Tone Ilebekk funnet knivstukket i skolegården på Wilds Minne skole i Kristiansand. Begge døde av skadene. En 16 år gammel gutt er nå dømt for drapene.

Foto: Sander Heggheim / NRK

– Bryter med kriminologiens oppfatning

Voldsforskeren mener de mange drapene på Sørlandet bryter med kriminologiens oppfatning av hvor vold foregår. Det er store byer som utpeker seg. I Norge skjer det også en del drap i grisgrendte strøk.

Bjørnebekk mener at drapene på Sørlandet ikke passer inn i noen av disse kategoriene, og dermed ikke kan forklares med dette.

Hun synes også at det er noe annet som skurrer.

– Sørlandet går for å være snilt, mildt og religiøst. At det har skjedd så mange drap akkurat der, er overraskende, sier hun.

Flere sjeldne drap

Spesielt er det også at flere av drapene er begått av barn, noe som egentlig skjer veldig sjelden. Bjørnebekk drar fram Baneheia-drapene i år 2000 og dobbeltdrapet i 2016.

– Noen sier det er tilfeldig, men når det er flere slike drap, er det ikke sikkert at det er helt tilfeldig. Så langt har vi ikke klart å finne ut av det. Det krever mye å gå inn og gjøre analyser som er sikre, sier hun.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk er overrasket over nye drap på Agder. Nå mener hun det må tas et krafttak for å finne årsaken til alle drapene.

null
Spiller nå
Reagerer på dette synet 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 04 1,1 kr
Dyrest kl. 19 2,53 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 4,8 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,2 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mai 2023 – mai 2024
    + 5,4 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %