Hopp til innhold

Barn dreper så sjelden at det ikke finnes statistikk på det i Norge

– Barn som dreper klarer ofte ikke å håndtere aggresjon, sier voldsforskere.

Krimteknikere på stedet

Krimteknikere på stedet der Jakob Abdullahi Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) ble drept ved Wilds Minne skole mandag ettermiddag.

Foto: Sander Heggheim / NRK

Onsdag ble det kjent at en 15 år gammel gutt har tilstått drapet på 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan og Tone Ilebekk (48).

Handlingen er overraskende for det norske publikum, fordi det skjer så skjelden, ifølge forskerne Ragnhild Bjørnebekk og Vibeke Ottesen.

– Det skjer svært sjelden. Og enda sjeldnere at barn på 15 år og yngre begår drap. Det er et fenomen som nesten ikke forekommer, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk til NRK.

Den avdøde 14-åringen og den siktede 15-åringen skal ha vært i samme omgangskrets, ifølge politiet. 15-åringen ble pågrepet tirsdag kveld og politiet sier de fester lit til forklaringen hans.

– Kan ha dårlig selvkontroll

Ragnhild Bjørnebekk

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk.

Foto: Arne Sørenes / NRK

De få barna som har drept, kan ha vært i en vanskelig situasjon lenge, og har problemer med å håndtere aggresjonen sin, sier Bjørnebekk.

– De er ikke klar over konsekvenser og handling som andre er. Det gjelder spesieilt ungommer som er impulsiv, sier hun videre.

Få tilfeller i Norge

Jakob Abdullahi Hassan

Jakob Abdullahi Hassan (14) døde etter å ha blitt knivstukket på et skoleområde på Lund i Kristiansand.

Foto: Politi / Privat

Ett barn begikk drap i Norge i fjor. En 14 år gammel gutt i Vest-Agder tilsto drapet på jenvaldrende Anna Gabriela Knutsen.

I 2013 ble Stord kommune rystet etter at en 13-åring drepte fosterbroren på tre år.

Den siktede 15-åringen i Kristiansand vokste opp som en del av et kristent miljø. Personer som kjenner familien sier de er svært overrasket over drapssiktelsen.

Det er ingen kjent relasjon mellom 15-åringen og tobarnsmoren Tone Ilebekk, som skal ha vært ute og luftet hunden da hun ble knivstukket. Motivet for dobbeltdrapet er ukjent.

Barn er ikke immune mot å begå drap

Kriminolog Vibeke Ottesen

Kriminolog og drapsforsker Vibeke Ottesen.

Foto: Petter Sommer / NRK

– Norske barn er ikke immune mot å havne i ekstreme situasjoner som kan føre til ekstreme handlinger. De drapene vi kan regne med, er når barn er i alvorlige konflikter, sier kriminolog og drapsforsker Vibeke Ottesen.

Både i Norge og i utlandet er det svært sjelden at barn dreper. Forskningen som finnes på barn som dreper, foregår i land der barn dreper oftere enn i Norge. I USA ser man at barn som er preget av en kriminell livsstil, kan løse sine konflikter gjennom drap.

I Norge har vi ikke denne typen nabolag som har en utpreget kriminell livsstil, fordi vi har et annerledes sosialt system, sier Ottesen.

– Men det vi vet fra norsk forskning er at allerede i barnehagealder er noen utpreget mer voldelige enn andre, og utpreget mindre redde enn andre, sier Ottesen.

AKTUELT NÅ