NRK Meny
Normal

Med god, gammeldags julestemning på menyen

God, gammeldags julestemning stod på menyen da Vest-Agder-museet i Kristiansand inviterte til julemarked søndag.

Det ble livlig i den historiske «Bygada» da store og små tok turen til det tradisjonelle julemarkedet på friluftsmuseet på Kongsgård.

Lirekasse og sveler

Over 50 salgsutstillere tilbød sine varer til de besøkende. I tillegg var det hest- og ponniridning, julesang fra barneskoleelever, lirekassemusikk, snekkerverksted for barn og svelebaking.

Anine Brunvann på julemarkes

LITT NIFST: Anine Brunvann på julemarked for første gang rir på ponni.

Foto: Anne Wirsching / NRK

– Det gøyeste med julemarked er å kjøpe fine ting. Å ri hest er veldig artig for det er et ekte dyr og så får jeg sett så mye fra hesteryggen, sier Andrea Collins, som for anledningen har pyntet seg med et rødt hjerte på kinnet.

Det er mange barn som er på markedet, og noen av de mest populære aktivitetene for de små er snekkerverkstedet og ridingen

– Men det er litt nifst å ri på ponnien, sier Anine Brunvann, som er på julemarkedet for aller første gang.

Sjuende trinn på Justvik skole bidro sterkt til å sette folk i den rette julestemningen på museet der de fremførte julesanger. Formålet deres var å underholde, samt å innkassere tusen kroner i klassekassa, som skal brukes til skoletur.

NETT-TV: Hør elevenes versjon av «We wish you a merry Christmas»

Sjuende trinn på Justvik skole bidro sterkt til å sette folk i den rette julestemningen på museet der de fremførte julesanger. Formålet deres var å underholde samt å innkassere tusen kroner i klassekassa, som skal brukes til skoletur.

NETT-TV. Sjuende trinn på Justvik skole fremfører «We wish you a merry Christmas».

Regner med besøksrekord

En av ildsjelene, som år etter år jobber for å få markedet opp og stå, er Birgitte Sørensen. Til daglig er hun avdelingsleder ved museet og er selvsagt med i arrangementskomiteen for julemarkedet.

Hun opplyser at det er mellom to og tre tusen mennesker på markedet.

– Vi er godt fornøyd med besøket og regner med å sette publikumsrekord i år. I fjor ble det rekord og den blir trolig slått i år, sier Sørensen.

NETT-TV: Fornøyd julemarkedsjef
En av ildsjelene, som år etter år jobber for å få markedet opp og stå, er Birgitte Sørensen. Til daglig er hun avdelingsleder ved museet og er selvsagt med i arrangementskomiteen for julemarkedet

NETT-TV: Birgitte Sørensen er avdelingsleder ved museet og er med i arrangementskomiteen for julemarkedet.

Én time i kø for sveler

Det er over 50 utstillere på markedet, og museet har sagt nei til en del fordi det ett og slett ikke er plass til flere.

Lillian Andersen (rødt skjerf) og Wenche Hurvenes lager sveler

Sveler lages og selges alltid på julemarkedet på friluftsmuseet på Kongsgård. Folk står en time i kø for sveler, sier svelemakerne Lillian Andersen (rødt skjerf) og Wenche Hurvenes.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Noen av de som kommer tilbake år etter år er svelebakerne på markedet, Wenche Huvenes. De synes det er morsomt å møte andre utstillere og besøkende som også kommer på markedet år etter år.

– Det er nok fordi de vil oppleve den litt gammeldagse førjulsstemningen, sier hun og tar seg en pause i svelebakingen.

– Folk har stått i kø en time for å sikre seg en svele, sier hun begeistret.

Pepperkakehjerte

SØTE FRISTELSER: Rekordstort oppmøte på årets julemarked. Og som alltid: søte fristelser til salgs.