Se våre mest leste saker i 2017

Kvinnen, som fikk 200 penisbilder i innboksen fra kjente og ukjente menn, topper listen over årets mest leste saker. Her er oversikten over NRK Sørlandets saker som fanget flest lesere i 2017.

Sexsalg Anita

Saken om transpersonen «Anita» som selger sex var en av NRK Sørlandets mest leste saker i 2017.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

200 penisbilder i innboksen ga henne en ide

Den mest leste saken handlet om Silje Gabrielsen som ble overrasket over at mange menn tror en erigert penis, er en god start på veien til kjærlighet.

Den 29 år gamle single læreren fra Grimstad var i kontakt med mange menn på forskjellige dating-nettsider. Resultatet ble ikke i en date, men bilder av menns kjønnsorgan.

Men nær 200 penisbilder sendt fra både ukjente og kjente menn satte Silje på en idé. De uønskede bildene kunne brukes i et kunstprosjekt for å sette søkelys på et problem mange kvinner opplever.

Ved å brodere penisbildene er hun nå i gang med en masteroppgave i kunst ved Universitetet i Agder.

– Bildene er vulgære og mandige. Men når man broderer det på for eksempel et blomsterstoff blir det ikke så mandig lenger, sier hun.

Peniskunst

Penisbilder som broderier på blomsterstoff blir ikke så mandig lenger, mener Silje.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Høy pris for nytt salg

Hakk i hæl fulgte saken om nettverkssalg. Drømmen om penger, suksess og tid med barna har fått 87.000 nordmenn inn i den bransjen.

For sykepleier Janne Skåran Birkåsen fra Øvrebø var det denne drømmen som fikk henne til å satse alt på en karriere innen nettverkssalg av Aloe Vera-produkter.

Men jakten på kunder og rekruttering av nye selgere ble altoverskyggende.

– Du er hele tiden på jakt og møter ikke folk på deres premisser. Jeg bare ventet på en mulighet til å snakke om produktene.

Til slutt orket hun ikke lenger å ha en agenda i møte med mennesker.

Janne Skåran Birkåsen

Nettverkssalget påvirket min moral, sier Janne Skåran Birkåsen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Transpersons sexsalg ble for mye for sjefen

«Anita» er transperson. Anita er fortsatt rent fysisk en mann, men hun har skjult det godt. Hun kler og sminker seg som en kvinne.

Etter mange vanskelig år står hun fram som transperson. Sjefen tar det overraskende bra. Men hun merker raskt at det å stå fram har sine konsekvenser.

Anita har ikke noe sosialt nettverk. Ingen inviterer henne med på noe. Hun føler seg mutters alene. Så reiser hun til Nordens største erotiske messe, Sexhibition i Oslo. Der møter hun mange mennesker som er som henne selv, litt annerledes.

Opplevelsen på Sexhibition blir veien inn i sexindustrien Anita selger sex, og sier hun gjør det fordi hun liker det. Men sexsalget blir avslørt, og jobben ryker.

Sexsalg Anita

"Anita" oppdaget allerede som femåring at hun var annerledes.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Ikke nødvendig å drepe husvarm huggorm

Det er ulovlig og slett ikke nødvendig å drepe huggorm for å bli kvitt den. Nyere forskning styrker troen på at huggormen blir værende der man setter den ut. Og at de ikke «vender hjem» igjen, slik mange har trodd

For å følge huggormens vandring ble radiomerkede huggormer sluppet ut et annet sted enn der de ble funnet. To måneder senere var ormene fortsatt der de ble sluppet fri.

Hoggorm

Huggormen er fredet, men det er likevel mulig å bli kvitt den.

Foto: Morten Waagø / NRK

Thomas (13) løp inn i flammehavet for å redde bror og husdyr

Mange har lest saken om familien Homstøl i Kvinesdal som mistet alt de eide i en husbrann påskeaften.

Thomas (13) var alene hjemme sammen med sin psykisk utviklingshemmede bror da det begynte å brenne. Det første 13-åringen gjorde da han oppdaget flammene var å dra sin 17 år gamle bror ut av huset.

Med storebror i sikkerhet løp han tilbake i ilden. Tre ganger var han inne i den brennende boligen for å redde alt han kunne. Han løp uten sko, mens han kjente buksen smelte oppover leggen.

Familien kan takke yngstemann for at både mennesker og dyr lever.

Brann i Fjotland i Kvinesdal

Boligen ble totalskadet, men tapre Thomas reddet det viktigste

Foto: Jan Ivar Rafoss

Posten taper millioner på Kina-pakker

Internasjonale regler gjør at Posten taper enorme summer på å levere pakker fra Kina.

Volumet med Kina-pakker har aldri vært større. Det skyldes stadig nye, billige nettbutikker der du kan kjøpe alt fra elektronikk til klær.

Men kostnadene for å videreformidle pakkene er høyere enn Posten får dekket av den kinesiske postoperatøren. I årevis har det vært arbeidet for å endre regelverket.

Vogntog Bring

Postens bedriftstjeneste Bring leverer daglig mange pakker fra Asia.

Foto: Christer Sev / NRK