NRK Meny
Normal

Dette synet vakte oppsikt hos havforskerne

Det spektakulære værfenomenet ble oppdaget ved Havforskningsinstituttet på Flødevigen fredag morgen.

Værfenomen utenfor Havforskningsinstituttet iFlødevigen

Dette synet møtte de ansatte ved Havforskningsinstituttet i Flødevigen fredag morgen.

Foto: Espen Bierud / Havforskningsinstituttet

– Det kan sammenlignes med å se på et bilde av skyer på himmelen, bare at bildet er snudd opp ned, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes til NRK.no.

Det var fredag morgen at de ansatte ved Havforskningsinstituttet i Arendal så ut over havet fra forskingsstasjonen i Flødevigen. Langt ute fikk de øye på en hvit «mur »som gjorde at de sperret opp øynene.

– Det kan se ut som en kjempeisbre er på vei mot Sørlandet, eller hva syns dere? skriver kommunikasjonsrådgiver Espen Bierud i en e-post til NRK.

Høytrykk og vindstille

Men noen arktisk isbre er det ikke. Fenomenet «Fata morgana» er mer som en en illusjon.

– Det man ser er speilbildet av skyer på himmelen. Man får en såkalt refraksjon som innebærer en opp-ned-visning av skyene, sier Moxnes.

Hun forklarer at værfenomenet oppstår fra tid til annen, særlig i polare strøk. Det vanligste er at det skjer i forbindelse med høytrykksperioder på vinterstid.

Vamere i høyden

For at det skal oppstå kreves det en såkalt luftspeiling. Det vil si at temperaturen stiger med høyden i motsetning til det normale hvor temperaturen synker i høyden.

– Fra tid til annen kan det hende at det er kaldere i sentrum av Oslo enn på Tryvann, som ligger ganske mye høyere. På slike dager kan det ligge til rette for slike fenomen. I tillegg er man avhengig av rolige vindforhold, sier Moxnes.

Ifølge statsmeteorologen er ikke værfenomenet veldig sjeldent.

– Det hender at vi kan se det over Oslofjorden fra Meteorologisk institutt hvis forholdene ligger til rette, sier hun.

Værfenomen utenfor Havforskningsinstituttet i Flødevigen
Foto: Espen Bierud / Havforskningsinstituttet