NRK Meny
Normal

Denne klatreløypa blir trolig en av Nord-Europas lengste

Snart kan du klatre i det som trolig blir Nord-Europas lengste Via Ferrata-klatrerute i fjell. Og selve ruta kommer til å ligge i Valle i Aust-Agder.

I over en måned har Børre Bergshaven hengt høyt og lavt langs Straumefjellet i Valle kommune.

Sammen med grunneier Arne Holskog og fotograf Tom Knudsen er han involvert i prosjektet Via Ferrata, en klatreløype i fjell som snart blir tilgjengelig for bruk.

– For folk flest

– Selve uttrykket kommer fra italiensk, via betyr vei og ferrata betyr jern. Så «Via Ferrata» blir som en jernstige i fjellet, forteller Bergshaven om navnevalget.

Bergshaven har den siste tiden plassert jerntrinn langs den 1400 meter lange strekningen, hvilket skal gjøre det enkelt for folk å komme seg oppover.

For med en stigning på 550 høydemeter kan ruta høres nokså utfordrende ut. Bergshaven lover imidlertid at klatreruta skal være mulig å gjennomføre for folk flest, uansett ferdighetsnivå.

Børre Bergshaven

Børre Bergshaven under Straumsfjellveggen. Bildet er tatt under fjorårets planlegging av den nye ruta.

Foto: Tom Knudsen

– Har du en grei kondis så er det ikke noe problem å komme seg opp. Det blir som å gå i en stige langs husveggen, bare at denne stigen er litt lengre, ler han.

Han råder imidlertid folk til å ta med seg en guide første gang de prøver ut den nye løypa.

– En guide er å anbefale ettersom løypa er såpass lang. Men man kan alltids prøve seg i kortere løyper først, råder Bergshaven, og viser til en kortere Via Ferrata-løype som ligger på Evje.

Nord-Europas lengste

Den engasjerte klatreentusiasten har tidligere vært med på å etablere syv slike Via Ferrata-ruter i Agderfylkene. Klatreruta på Straumefjellet er så langt den lengste i sitt slag, og Bergshaven mener den - enn så lenge - er Nord-Europas lengste.

Ved hjelp av en solid stålkabel blir man festet til fjellet. Selve kabelen er 1,5 kilometer lang, og utkonkurrerer dermed Trondheims Via Ferrata-kabel, som frem til nå har vært den lengste i Nord-Europa.

Og skulle du ta utfordringen, så må du belage deg på en god dagstur. Men for de som kommer seg til toppen er belønningen stor, ifølge Bergshaven.

– Fra toppen får du oversikt over en kjempeflott u-dal både mot syd og mot nord, og utsikten er svært imponerende, sier han.

For de som ikke ønsker å klatre fjellruta opp, så er det mulig å bruke den vanlige skogsstien til toppen. På den måten kan alle nyte utsikten Bergshaven snakker så varmt om.