Normal

Han skal få fart på Setesdal

Hans Olav Omnes vil utnytte de urnorske tradisjonene i Setesdal for å sette fart på næringslivet.

Hans Olav Omnes

Hans Olav Omnes er ansatt som næringskoordinator i Setesdal.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Jeg opplever at folk assosierer Setesdal med noe av det urnorske. Her er det tunge, sterke tradisjoner. Der tror jeg det ligger et potensial, sier Setesdals nye næringskoordinator.

Hans Olav Omnes har tidligere jobbet i entreprenørbransjen mange steder i landet og var prosjektleder for selskapet som bygde teater- og konserthuset Kilden i Kristiansand.

Nå vender han hjem til Setesdal. Her håper han å kunne bruke kompetansen sin til å hjelpe entreprenører som ruger på gode ideer i gang.

Kvalitet viktig

– Både klesdrakta, naturen og dialekten er kjent. Vi har også sølvet og mattradisjonene. Ander regioner har vært flinkere til å kommersialisere noen av tradisjonene som ligger i regionene. Voss, Valdres og Gudbrandsdalen har vært flinke på dette.

Hans Olav Omnes

Hans Olav Omnes mener Setesdal kan utnytte tradisjonene sine bedre.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– I Setesdal er det en del mindre aktører som gjør noe av det, men jeg tror det ligger et potensial i å kommersialisere noe av dette mer. Det må skje på en sunn måte, så man ivaretar kvaliteten som er viktig for den typen produkter.

Særlig tror Omnes det ligger store uutnyttede muligheter i matproduksjon.

– Det er spesielt mat som er in nå; kortreist mat med høy kvalitet som er håndtert på en tradisjonell måte og har en identitet. Det har jeg inntrykk av at folk er villige til å betale for.

Vil ha kompetansen hjem

Omnes har ennå ikke startet i jobben, men han har planer for hva han ønsker å få til.

– Jeg ser at det er mange unge, høyt kompetente mennesker som har røtter i Setesdal, men som arbeider andre plasser i landet. Det ville vært interessant å se på muligheten for å trekke noen av dem hjem igjen.

Omnes mener mye høykompetent arbeidskraft stort sett jobber internettbasert, og at det absolutt er mulig å få til i Setesdal.

– De kan gjøre arbeid for firma som ikke har naturlig tilhørighet her, og hjulpet dem med å etablere lokale kompetansemiljøer. Areal har vi mye av og vi har mye kompetent personell som er i en pendlersituasjon eller har flyttet herfra.

– Hvordan er det med entreprenørånden i Setesdal?

– Jeg tror det er mange gode entreprenører i Setesdal som med litt veiledning og støtte kan satse større enn de klarer i dag. Jeg har vært i et etablert og offensivt entreprenørselskap i ti år. Jeg håper mine erfaringer og kunnskaper kan være med å hjelpe de entreprenørene som sitter og ruger på noe i gang med noe som kan bli noe stort, sier Omnes.