NRK Meny
Normal

Ble stående igjen alene

Konduktøren blåste i fløyta og ut av perrongen forsvant toget med mamma.

Video nsps_upload_2009_11_13_9_58_57_353.jpg

Fem år gamle Malin Aas ble stående igjen på perrongen og så toget med mamma forsvinne. (Se video ved å klikke på bildet).

Reidun Aas fra Byremo opplevde alle foreldres mareritt da hun skulle gå av toget onsdag kveld.

Rett etter at hennes fem år gamle datter Malin hadde satt beina på perrongen, lukket togdøra seg igjen mellom dem og toget begynte å kjøre.

– Jeg ble helt rar inni meg. Og redd, veldig redd. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, sier Aas.

Hun og dattera hadde vært i Kristiansand på handletur og tok toget hjem fra byen, ei reise som tar rundt 45 minutter.

Malin Aas

Alt gikk bra med Malin, men hun er skeptisk til dørene på toget, som hun mener er dumme.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

Da toget stanset på Audnedal stasjon skulle i alt seks passasjerer gå av toget, men bare tre av dem rakk av før konduktøren blåste i fløyta og dørene ble stengt.

Blant de tre som rakk å gå av var fem år gamle Malin, som ble stående alene igjen på perrongen mens mamma forsvant med toget.

– Dørene lukket seg og så kjørte toget, forklarer Malin.

– Toget ville ikke stoppe. Jeg trykte og trykte på knappene for å få dørene til å åpne seg, men døra ville ikke opp, sier mamma Aas.

Ville ikke stanse toget

Alvoret begynte å gå opp for småbarnsmora, for selv om neste stasjon bare er sju minutter unna med tog, tar det nesten en halvtime å kjøre tilbake med bil. Venninna hennes Hildegunn Flottorp, som heller ikke kom seg av, løp for å be konduktøren om å stoppe toget.

– Jeg ble litt sinna og spurte ham hvorfor han blåste i fløyta så vi ikke kom oss av. Da sa han at han trodde at alle hadde kommet av.

– Da jeg fortalte at det sto en femåring igjen på stasjonen var det akkurat som om han ikke brydde seg. Han var like kald og rolig. Jeg ble skikkelig forbanna og spurte om de ikke bare kunne stoppe, men han brydde sge ikke, sier Flottorp.

Både hun og Aas er sterkt kritiske til måten konduktøren opptrådde på.

Var i trygge hender

Reidun Aas

Reidun Aas ble veldig, veldig redd da togdøra lukket seg og dattera ble stående igjen.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

Heldigvis klarte Aas via telefon å få tak i en av passasjerene som hadde gått av toget sammen med Malin. Kameraten hans var nemlig en av de uheldige som måtte være med videre til neste stasjon.

– Da fikk jeg bekreftet at jentungen hadde det godt og var i trygge hender. Da ble jeg lettet og tårene kom, sier Reidun Aas.

To av passasjererene som skulle av på neste stopp tilbød seg også å kjøre henne tilbake til dattera. Det ble en biltur som varte og varte for Aas.

– Det var tøft å sitte der, det var det. Hun fikk mange klemmer da jeg fikk henne igjen.

Fem år gamle Malin har selv tatt hele episoden med fatning, men NSB kan nok ikke regne med å selge mange billetter til henne i framtida.

– Nei! sier Malin bestemt.

– Hvorfor ikke?

– På grunn av den dumme døra!

Tar ikke selvkritikk

NSB tak ikke selvkritikk etter episoden. Strekningsleder Dag Brekkan i NSB sier også det ikke stemmer at konduktøren ble bedt om å stoppe toget.

– Konduktøren har ikke vært i kontakt med noen på Audnedal stasjon som har snakket til ham. Toget skal stå i maksimun ett minutt på Audnedal stasjon og konduktøren har fulgt sine prosedyrer. Han annonserte stasjonen i god tid på forhånd for at kundene skal samle sin baggasje og komme seg av toget i tide.

– Hvem har ansvar for at femåringen ble stående igjen alene?

– Det er foreldrenes ansvar at man kommer seg av toget, sier Brekkan.