NRK Meny
Normal

– Nå vil jeg føle utrygghet hjemme

Politiet har avhørt flere personer i østeuropeiske miljøer etter ranet av frukt- og grønnsaksbonde Helge Pettersen i Søgne søndag kveld.

Video BONDE-RANET-060410-SL-142409-SI_SL.mp4

Bonde Helge Pettersen ble truet med våpen og ranet i sitt eget hjem i Søgne søndag kveld. Foreløpig er ingen pågrepet etter ranet. Pettersen frykter at han nå vil føle seg utrygg i hjemmet. (Se video ved å klikke på bildet)

Bonden har forklart at to menn, som trolig snakket polsk, brukte kniv og pistol da de tvang ham til å åpne safen.

Politiet i Søgne har i løpet av mandag og tirsdag foretatt en rekke vitneavhør, og mener de har spor etter de to ranerne. Politiet ber folk som har opplysninger som kan være interessante om å ta kontakt.

– Svært skremmende

Den 56 år gamle bonden beskriver opplevelsen av å bli ranet i sitt eget hjem som svært skremmende.

– Det er tragisk, for jeg tror ikke at de som gjør sånt noe forstår hvor mye vondt de påfører et annet menneske. Nå framover vil jeg føle meg utrygg i mitt private hjem, på det stedet hvor jeg egentlig skulle være tryggest. Nå vil jeg føle uhygge og utrygghet når jeg sitter og ser ut i mørket, sier Helge Pettersen.

Ranerne fikk med seg smykker og penger for en verdi av mellom 50 000 og 100 000 kroner. Ranerne visste at Pettersen hadde en safe, og tvang bonden med seg inn på rommet der den sto. Da han hadde låst opp safen ble han dyttet ut av rommet, mens den ene mannen tømte safen, og den andre sto vakt.

– Jeg sto med ryggen til, og tenkte hva skjer nå? Får jeg kniven i ryggen? sier Pettersen.

Trodde de tullet

Pettersen har polakker ansatt på gården, og da de to mennene kom, trodde han først at det var noen av dem som tullet.

– En av dem hadde en stor kjøttkniv, og var glinsende svart i ansiktet, som skokrem. Du så bare det hvite i øynene på han. Den andre hadde lue og tøy foran ansiktet, slik at bare øynene vistes. Jeg trodde bare de tullet, for noen av de polske vennene har litt ekstreme spøker. Men etter hvert forsto jeg at det var et ordentlig ran.

– Hele tida sa jeg «Bare ta alt jeg har, jeg har små barn og vil leve. Disse tingene betyr lite for meg, men det virker som om de betyr mye for dere».

Pettersen ba ranerne forte seg med å komme seg av gårde, for han og sønnen hadde bestilt pizza, og sønnen var bare ute for å hente pizzaen.

– Kommer han hjem, blir det et helvete her, sa jeg. Da fortet de seg, pakket sammen, tok telefonen min og stakk.

Vil legge ranet bak seg

Etter å ha kommet hjem fra politiavhør ransnatta, opplevde Pettersen sinne. Å bli angrepet i eget hjem føltes ikke godt. Nå har han installert overvåkningskamera og håper at han på sikt vil klare å legge ranet bak seg.

– Jeg har fått god hjelp av familien og sov godt i natt. Jeg føler at jeg på sikt skal greie å få lagt dette bak meg, men det var en enormt skremmende opplevelse. Jeg ønsker ikke min verste fiende å komme i en lignende situasjon, sier Pettersen.