NRK Meny
Normal

– Jeg tror det bli mer rom for kontroversielle meninger

Etter terroraksjonene i Oslo og på Utøya utvider Protestfestivalen i Kristiansand debattprogrammet med blant andre islamkritiske deltagere. Festivalen håper og tror terrorhandlingene fører til mer åpenhet i debatten om Islam i Norge.

Svein Inge Olsen

Festivalleder Svein Inge Olsen ser frem til en opphetet debatt om Islam-debatten på årets Protestfestival. (Arkivfoto)

Foto: Aateigen, Janne / Janne Aateigen/NRK

– Vi skal ha inn en ekstra debatt. Da spør vi rett og slett Norge: Etter 22. juli, trenger vi større toleranse for hva som aksepteres og hvem som deltar i norsk samfunnsdebatt?

Det sier festivalleder Svein Inge Olsen til NRK.

Inviterer SIAN

Demo SIAN Tumyr

KOMMER: Arne Tumyr i SIAN. (Arkivfoto)

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX
Elisabeth Skarsbø Moen

KOMMER: Elisabeth Skarsbø Moen. (Arkivfoto)

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX
Thomas Hylland Eriksen

KOMMER: Thomas Hylland Eriksen. (Arkivfoto)

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Protestfestivalen arrangeres i september og Olsen mener festivalen vil være en passende arena for debatt om selve debatten om Islam i Norge, bare uker etter det fatale terrorangrepet som ble utført av en anti-islamistisk ekstremist og som kostet 77 mennesker livet.

Til debatten kommer blant andre leder Arne Tumyr for organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN).

Ytterpunkter i debatten

Ellers kommer forfatter Torgrim Eggen, som både har skrevet og uttalt seg mye i islamiserings-debatten, debattredaktør Elisabeth Skarsbø Moen i VG, samfunnsdebattant Thomas Hylland Eriksen og stortingsrepresentant Alf Holmelid (SV).

I tillegg kommer det representanter både fra FrP og Islamsk råd.

– Stor debatt-vilje

Å sette sammen et panel bestående av ytterpunkter i debatten har ifølge Olsen ikke vært vanskelig.

– Alle har sagt ja umiddelbart. Jeg har fått noen kommentarer som tyder på at de ser frem til debatten og skal ta tak i den, sier Olsen.

– Forhåpentligvis får vi en debatt som tar opp de tingene vi har forsøkt å si i alle år, med mye mer åpenhet, håper Olsen.

Vil politisk korrekthet til livs

Selv er festivallederen opptatt av at terrorangrepene fører til at den offentlige debatten i Norge endrer seg.

– Min oppfatning har vært at veldig mye debatter, seminarer og alt sånt de siste årene har vært veldig politisk korrekt. Veldig lav toleranse for hvem som skal delta og veldig stor forutsigbarhet. I hvertfall til en viss grad for hva som blir sagt og diskutert, mener Olsen.

– Jeg tror det blir mer rom for mer kontroversielle meninger og ting som ikke er fullt så stuerene, sier Olsen, om effekten av terrorhandlingene.

Protestfestivalen

Protestfestivalen går av stabelen i Kristiansand 3.-9. september.

Foto: protest.no

– Må gjerne bli sint

Bare et par dager etter 22. juli understreket festivalen på sine hjemmesider at festivalens virksomhet og verdigrunnlag nå er viktigere enn noen sinne.

Olsen forteller at festivalen også har innkalt til debatt med Hells Angels i år, men at det her har vært vanskelig å få politikere til å stille.

– Jeg tror det er viktig å få meningene frem. Diskutere og gjerne bli sint og irritert, men da vet vi i hvertfall hva de mener og får det frem, oppfordrer Olsen.