Black Friday gav pakkeboom

Mandag håndterte Posten Norge flere pakker på én dag enn noen gang tidligere. Tirsdag ble det satt ny rekord igjen.

Ansatte posten

Distriktssjef Øystein Bergstøl (tv.) og produksjonsleder Stefan Zaal holder koken på postterminalen i Sørlandsparken. Posten har aldri hatt så mange pakker de skulle levere som i går og i dag.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

Black Friday tok første gang av i Norge i 2013 og har siden økt enormt. Posten hadde derfor forventet at nettbutikkenes salg skulle ta av og har oppbemannet terminalene sine rundt om i landet med over hundre flere medarbeidere.

Handelsfest hele uka

Mange nettbutikker kjørte ikke bare Black Friday, men Black Weekend. Noen tøyde også strikken og kjørte Black Week, med tilbud hele uka.

Posten i Sørlandsparken sorterte mandag 21.000 pakker, noe som er rundt 40 prosent mer enn en god dag. Tirsdag ble det enda flere, ifølge distriktssjef Øystein Bergstøl.

– Det økte på allerede forrige mandag, men forsterket seg utover i uka. Midt i uka kom den store dagen for oss, da alle pakkene kom inn fra resten av landet og skulle ut i landpostbudtjenesten, til post i butikk og til postkontorer, sier Bergstøl.

Krevende dager

Han merker også godt at landsdelen har noen store nettaktører innen kosmetikk, friluftsbekledning, leketøy og hobbyartikler. Eksempler er Netthandelen med flere underselskaper, Stormberg, Lekekassen og Elefun.

– Det merkes at mange handler på nett nå og det er vi glade for. Det trygger arbeidsplassene våre, sier Bergstøl.

Likevel er det unntakstilstand denne uka.

– Vi har kjørt på med mer folk, lengre skift og flere biler for å få til dette. Det er tøffe dager og krevende for de ansatte, sier Bergstøl.

Vil bare øke

Pressesjef John Eckhoff i Posten Norge tror netthandelen bare vil øke og sier at Posten har skodd seg for nettopp dette.

John Eckhoff

Pressesjef John Eckhoff i Posten Norge.

Foto: Håvard Jørstad / Posten

– Vi ser at netthandelen øker hvert år, og spesielt i november og desember øker det ekstra. Stadig flere handler julegavene på nett og tilbudene på Black Friday trigger shoppinglysten hos folk.

– Personlig har jeg nå kjøpt 25 julegaver på nett. Det er fantastisk, for jeg liker ikke å gå i butikker. Og jeg er ikke den eneste, sier Eckhoff.

Tidligere kom toppen for Posten nærmere jul, men nå kommer toppen i forbindelse med Black Friday. Generelt har julehandelen forskjøvet seg, slik at arbeidsmengden til Posten jevner seg ut i løpet av desember.

Ikke la pakken ligge i butikken

Andelen privatpakker har gått kraftig ned, mens netthandelpakkene øker. Eckhoff sier Posten merker den store pågangen først og fremst på kundeservice. Han ber folk om å hente pakkene sine så snart de får beskjed om at de er kommet.

– Det blir fryktelig fullt på Post i butikk rundt om i landet. Min oppfordring er å hente pakken så fort som mulig, for dersom du venter til julaften vil det tyte ut over alt, sier Eckhoff.