Normal

– Sørlandet trenger grønne datasentre

Sørlandet stiller sterkest til å ta en del av verdens raskest voksende industrier, ifølge en rapport som legges frem i dag.

Trond Schrader Kristiansen

Trond Schrader Kristiansen, prosjektleder i Grønne datasentre på Sørlandet.

Foto: Frans Kjetså / NRK

Det må satses på grønn energi for å sikre seg nye store datasentre. Det viser en rapport som legges frem i Sørlandsrådet i dag.

Ifølge rapporten har landsdelen gode muligheter til å få sin del av verdens raskest voksende industrier.

– Sørlandet har en unik mulighet i en global sammenheng til å skape nye grønne arbeidsplasser, sier Trond Schrader Kristiansen, prosjektleder i Grønne datasentre på Sørlandet.

Blant verdens mest voksende industrier

Datasenterindustrien vokser med rundt 30 prosent i året og er svært kraftkrevende. Det er dette som gir gode muligheter for Sørlandet, mener prosjektlederen.

– Erfaringer fra Sverige viser at grønn kraft er interessant, og at når ett datasenter er etablert, så får man ofte flere. Derfor er målet vårt å etablere en datasenterklynge på Sørlandet, sier Kristiansen.

Økende behov

Ifølge NTB dobler behovet for datalagring seg hvert år.

Fornybare sentre kan bli en ny vekstnæring, mener administrerende direktør Oluf Ulseth i EnergiNorge, som organiserer nesten samtlige norske kraftprodusenter.

Oluf Ulseth, energi norge

Administrerende direktør Oluf Ulseth i EnergiNorge.

Foto: Johnny Syversen

– Vi ønsker å løfte fram dette som et spennende område for industri og næringsutvikling i Norge, uttalte han til NTB denne uken.

Sammen med Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, overrakte EnergiNorge onsdag en rapport til næringsminister Monica Mæland om mulighetene for å etablere datasentre i Norge.

Vil gi arbeidsplasser

Prosjektlederen i Grønne datasentre på Sørlandet mener en datasenterklynge på Sørlandet vil skape arbeidsplasser.

– Det er vanskelig å kunne gi et eksakt tall, men målene i Sverige etter en fem-seks år har vist at de allerede nå nærmer seg 1000 arbeidsplasser, sier Kristiansen.

Runa Haug Khoury, Bellona

Runa Haug Khoury i Bellona.

Foto: Daniel Sannum Lauten

Strategiforslaget legges fredag frem for Sørlandsrådet som ledd i Regionplan Agder 2020. Miljøstiftelsen Bellona har gitt innspill til forslaget om å satse på grønne datasentre.

– Sørlandet er en sterk kraftregion med stabil nettforsyning, og derfor godt skodd for å ta sin del av denne industrien i Norge, sier seniorrådgiver Runa Haug Khoury.

Støleheia Vennesla fra luften

På Støleheia i Vennesla er byggingen av datalagrinsssenter allerede i gang.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK