– Hotellgjester trenger oppdragelse

Feriegjester legger fra seg flere tonn matavfall på norske hoteller i sommerferien. Flere hoteller har nå begynt å veie maten gjestene etterlater på tallerkenen.

Håvard Solum

Scandic Hotel Bystranda i Kristiansand forventer å måtte kvitte seg med ett tonn uspist mat fra frokostbuffeen.

Foto: Hannah Kolås / NRK

Sommergjester har inntatt hotellbuffeene landet over, og det merkes på mengden matavfall de legger igjen.

Scandic Hotel Bystranda i Kristiansand forventer å måtte kvitte seg med ett tonn uspist mat fra frokostbuffeen. Og det kun i løpet av juli måned.

– Volumet av gjester er voldsomt høyt i juli. Da blir det mer avfall, bekrefter direktør ved hotellet, Håvard Solum.

Barnefamilier «synder» mest

Og gruppa som synder mest er barnefamilier.

Håvard Solum

Direktør ved Scandic Hotel Bystranda i Kristiansand, Håvard Solum.

Foto: Mairi Macdonald / nrk

– De bor ikke så ofte på hotell. Når de først kommer så vil de derfor teste flere ting på tallerkenen, sier Solum.

NRK har vært i kontakt med flere hotell som sitter igjen med samme inntrykk.

Daglig leder ved Utsikten hotell i Kvinesdal, Per Kristian Nystad, opplyser at det er større utgifter på mat og matsvinn i sommermånedene.

– Gjestene forsyner seg til øynene blir mette. Og dermed havner mye uspist mat i søpla, sier han.

Hoteller kaster flere tonn

Matvett AS arbeider med å forebygge matsvinn, og kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder er ikke i tvil om hva som må til.

Matsvinn hotell

Flere hoteller deltar på kampanjer i hensikt å redusere matsvinn.

Foto: Hannah Kolås / NRK

– De trenger absolutt oppdragelse. Det er det vi jobber for hver dag, nemlig at alle skal tenke mer over ressursutnyttelsen, sier Schrøder.

Direktør for mat og drikke hos Scandic-hotellene i Norge, Morten Malting, forteller at de aktivt jobber for å redusere matsvinn.

– Vi har 83 hoteller i Norge, og i løpet av sommeren er det totalt sett snakk om mange tonn med mat som kastes, opplyser han.

Nå har de begynt å måle tallerkenrestene.

Det startet vi allerede med i 2012, men nå har vi også stort fokus på å veie maten feriegjestene legger i fra seg.

Alt for mye mat kastes etter frokosten på hoteller.