Sommergjester har inntatt hotellbuffeene landet over, og det merkes på mengden matavfall de legger igjen.
Scandic Hotel Bystranda i Kristiansand forventer å måtte kvitte seg med ett tonn uspist mat fra frokostbuffeen. Og det kun i løpet av juli måned.
– Volumet av gjester er voldsomt høyt i juli. Da blir det mer avfall, bekrefter direktør ved hotellet, Håvard Solum.
Barnefamilier «synder» mest
Og gruppa som synder mest er barnefamilier.
– De bor ikke så ofte på hotell. Når de først kommer så vil de derfor teste flere ting på tallerkenen, sier Solum.
NRK har vært i kontakt med flere hotell som sitter igjen med samme inntrykk.
Daglig leder ved Utsikten hotell i Kvinesdal, Per Kristian Nystad, opplyser at det er større utgifter på mat og matsvinn i sommermånedene.
– Gjestene forsyner seg til øynene blir mette. Og dermed havner mye uspist mat i søpla, sier han.
Hoteller kaster flere tonn
Matvett AS arbeider med å forebygge matsvinn, og kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder er ikke i tvil om hva som må til.
– De trenger absolutt oppdragelse. Det er det vi jobber for hver dag, nemlig at alle skal tenke mer over ressursutnyttelsen, sier Schrøder.
Direktør for mat og drikke hos Scandic-hotellene i Norge, Morten Malting, forteller at de aktivt jobber for å redusere matsvinn.
– Vi har 83 hoteller i Norge, og i løpet av sommeren er det totalt sett snakk om mange tonn med mat som kastes, opplyser han.
Nå har de begynt å måle tallerkenrestene.
– Det startet vi allerede med i 2012, men nå har vi også stort fokus på å veie maten feriegjestene legger i fra seg.
- Les også:
- Les også: