Rekordsommer for hotellene

Årets sommer har vært en suksess for hotellnæringen på Sørlandet. – Den beste sommeren vi har hatt, sier flere.

Håvard Solum

Håvard Solum, hotelldirektør ved Scandic Kristiansand Bystranda, sier det ligger an til rekordsommer for hotellet.

Foto: Mairi Macdonald / nrk

Etter flere år med nedgang, har de fleste hotell på Sørlandet neste fullt belegg i sommer.

En sjekkrunde NRK har gjort viser blant annet at hotellene i Kristiansand har et samlet belegg på over 91 prosent hittil i juli, en økning på seks prosent i forhold til i fjor. NRK har også sjekket hoteller i Aust- og Vest-Agder, som i likhet med Kristiansand kan rapportere om nærmest fullt belegg.

– Slik det ser ut nå, så blir dette den beste sommeren vi har hatt, sier en svært fornøyd hotellsjef ved Rosfjord Strand hotell i Lyngdal og Lindesnes havhotell, Stig Ubostad.

Tror på rekordbesøk

Håvard Solum, hotelldirektør ved Scandic Kristiansand Bystranda har i sine seks år som hotellsjef aldri vært med på lignende sommer.

Scandic Hotel Bystranda

Scandic Hotel Bystranda i Kristiansand opplever rekordmange besøkende i år.

– Å ha et belegg hvor du ligger mellom 90 og 100 prosent er uvanlig selv for Kristiansand. Nå har jeg vært her siden 2009, og den type aktivitet og besøk har vi aldri hatt. Dette tror jeg er rekord.

Kronekursen, og godværet i fjor kan være årsaken til at flere overnatter på hotell denne sommeren, tror hotelldirektøren.

Trine Omholt Clarion Hotel Tyholmen Arendal

Salgssjef Trine Omholt ved Clarion Hotel Tyholmen kan rapportere om gode besøkstall.

Foto: Clarion Hotel / privat

Salgssjef Trine Omholt ved Clarion Hotel Tyholmen i Arendal er så langt svært fornøyd med årets sommer.

– Vi har hatt oppgang i forhold til i fjor, og ligger på rundt 80 prosent belegg. Neste halvdel av juli ser veldig bra ut, så vi spår egentlig juli til å være en del bedre enn i fjor, sier hun.

Bekymret for resten av året

Også Frode Jansson, hotelldirektør ved Radisson Hotell Caledonien i Kristiansand er svært fornøyd med årets sommer. Men han innrømmer at våren som hotelldirektør likevel har vært tøff grunnet oljekrisa i landsdelen.

– Kristiansand var vel byen i Norge som hadde lavest beleggsprosent i første kvartal, så det sier jo sitt. Vi vet jo hva det skyldes, når vi har en stor nedgang i oljepris som gjør at kundene våre sparer penger, reiser mindre og har færre konferanser. Det påvirker oss. Så det startet utfordrende men vi ser jo at det har blitt svært mye bedre, sier Jansson.

Men at sommeren kan redde hotellnæringen på Sørlandet, det tror han ikke.

– Én måned redder ikke et årsresultat. Vi er veldig glade for juli, men ser også med litt bekymring frem i tid, med utviklingen i næringslivet, avslutter han.

Frode Jansson SAS Radisson

Frode Jansson, hotelldirektør ved Radisson Hotell Caledonien i Kristiansand, medgir at oljekrisa gjør det vanskelig å drive hotell utenfor sommermånedene.

Foto: Mairi Macdonald / nrk