Mener flere bør få stamcellebehandling i Norge

– MS-pasienter bør få betalt stamcellebehandling i utlandet, sier sørlandskvinne. Hun betalte 500.000 kroner for behandling i Russland, og har spart Norge for det samme.

MS pasienter må få dekket stamcelle-behandling i utlandet, mener Hanne Sivertsen, som selv har skiftet stamceller og fått et nytt liv. Etikk-komiteen ved Sørlandets sykehus mener behandlingen ikke er godt nok vitenskapelig belyst.

NETT-TV: MS-pasienter må få dekket stamcellebehandling i utlandet, mener Hanne Sivertsen, som selv har skiftet stamceller og fått et nytt liv. Klinisk etikk-komité ved Sørlandets sykehus mener behandlingen ikke er godt nok vitenskapelig belyst.

– Jeg har spart helsevesenet for en halv million i medisiner, ved å dra til utlandet og få behandling, sier MS- syke Hanne Sivertsen Flom fra Kristiansand.

Hun lot Helse-Norge drive med sitt, og reiste til Moskva for å ta en dyr stamcellebehandling. Nå har Sivertsen Flom levd uten MS- medisiner i to år.

Tok regningen selv

Da sørlendingen fant ut at hun hadde Multippel Sklerose (MS), tok hun behandlingen og regningen i egne hender, og dro til Moskva.

– Stamcellebehandlingen og reisen kostet meg 400.000 kroner, og samtidig som jeg betalte av egen lomme, sparte jeg samfunnet for medisinutgifter for samme beløpet, sier hun.

Sivertsen Flom etterlyser en stamcelle- eller MS-bro.

– Siden jeg sparer Helse-Norge for mye penger ved å reise utenlands, bør jeg få en refusjon fra staten ved endt behandling, forklarer hun.

Hanne Sivertsen Flom

Som 29-åring fikk Hanne Sivertsen Flom MS.

Foto: Anne Thorild Nilsen / NRK

Stiller spørsmål ved det etiske

I dag finnes det ikke et medikament som kan behandle sykdommen hundre prosent, men stamcellebehandling tilbys enkelte pasienter i Norge. Sivertsen Flom forsøkte å få behandlingen, men det var vanskelig.

– Jeg var over 45 år, og jeg var for frisk, sier hun.

Etter ønske fra legene ved Sørlandet sykehus, skal klinisk etikk-komité ved sykehuset diskutere hvordan de skal møte MS-pasientene, spesielt de som har blitt behandlet i utlandet.

– Jeg håper komiteen kommer frem til at vi kan få litt kompensasjon når vi kommer hjem, sier Sivertsen Flom.

Pål Friis

Pål Friis leder klinisk etikk-komité ved Sørlandet sykehus.

Foto: Kirkesæther, Liv Eva / Liv Eva Kirkesæther/NRK

Stamcelleregler for strenge?

I dag er MS-pasientgruppen splittet, og det skaper hodebry for legene.

– Når noen pasienter velger å bruke behandling som ikke anbefales av det norske helsevesenet så blir det vanskelig, sier nevrolog ved Sørlandet sykehus, Randi Eikeland.

Hun mener at man bør se på om kriteriene for stamcellebehandling av MS-syke er for strenge i Norge.

– I dag får de pasientene hvor vi ikke kan få kontroll på sykdommen med medisiner, tilbud om stamcellebehandling, forklarer Eikeland.

– Burde flere fått stamcellebehandling?

– Det kan godt hende, sier hun.

Stoler ikke på behandlingen

– Kjernen er at stamcellebehandlingen ikke er vitenskapelig bevist. Dermed vet vi ikke hvilke pasienter som drar nytte av den, sier Pål Friis, leder av klinisk etikk-komité ved Sørlandet sykehus.

Randi Eikeland Flåttsenter

Overlege Randi Eikeland mener at hvem og hvorfor noen får stamcellebehandling bør diskuteres.

Foto: NRK

Han forteller at det er gitt mye ulik behandling til MS-pasienter, som i ettertid har vist seg å være skadelig. Friis peker på at Norge sliter med et kommunikasjonsproblem.

– Det eksisterer en del mistillit, der pasienter mistenker nevrologene for å være mer opptatt av å ville spare staten for penger, sier han.

– Hvorfor vil ikke Norge gi behandlingen som Moskva gir?

– Vi mener det er mer å tape enn å vinne, forteller nevrolog Randi Eikeland.