Ekspert: – MS-behandling i utlandet utgjør en risiko for pasienter

MS-syke i Norge har lenge tryglet om raskere og bedre behandling. I Sverige har 120 pasienter fått stamcellebehandling, med stor suksess.

Hans Hägglund

At pasienter mottar stamcellebehandling i utlandet for å behandle MS utgjør en risiko for pasientene, sier virksomhetssjef ved Akademiske sjukehus Hans Hägglund.

Foto: Bringedal, Terje / VG

Nervesykdommen Multippel sklerose (MS) er tradisjonelt regnet som uhelbredelig, men stadig flere eksempler av vellykket stamcellebehandling i utlandet, har gitt mange MS-syke nytt håp.

Silja

Silja Gaupseth Rykhus dro til Russland for å få behandlingen hun ikke fikk i Norge. I dag er hun frisk.

Foto: privat

MS-forbundet, som er interesseorganisasjonen til rundt 10 000 nordmenn med diagnosen, har lenge krevd at det norske helsevesenet skal gi dem bedre behandlingstilbud, slik at de slipper å sette seg i gjeld for å få råd til behandling i utlandet.

Ifølge forbundet har rundt 100 norske MS-syke valgt å betale selv for stamcellebehandling på privatklinikker i utlandet.

Økt risiko å reise ut

Hans Hägglund

I Sverige har de utført stamcelletransplantasjoner siden 2004. Vi har gode erfaringer med behandlingsmetoden, forteller Hans Hägglund.

Foto: Kristiansen / NRK

Mens norske pasienter drar til utlandet for å gjennomføre dyre behandlinger, får stadig flere svenske pasienter stamcellebehandling i hjemlandet. Over 120 har hittil fått stamcellebehandling. I Norge har bare 13 pasienter har fått stamcellebehandling.

Virksomhetssjef ved Akademiska sjukehuset i Uppsala, Hans Hägglund, mener Norge bør følge etter.

– Absolutt. Vi har tilstrekkelig kunnskap og erfaring om denne behandlingen i dag. At pasienter drar til utlandet, utgjør en risiko for pasientene, sier Hägglund til NRK.

Over 60 prosent av pasientene som har mottatt stamcellebehandling i Sverige, er etter fem år langtidsfriske, og har det helt bra. Hägglund mener norske helsemyndigheter mister kontrollen når de lar pasientene bli behandlet i utlandet.

– Det er ikke sikkert det er de pasientene som skal få behandlingen, som får den. Folk har også betalt i snitt en halv million kroner for å behandles i utlandet, så det utgjør en stor utgift for pasientene, sier Hägglund.

– Ny MS-forskning haster

Sentrale helsepolitikere fra Arbeiderpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti hører nå på kravet om stamcellebehandling for MS-syke. Alle vil nå bidra til at forskning på sykdommen får mer penger.

Bent Høie og Torgeir Micaelsen

Torgeir Micaelsen (Ap) mener det haster med mer forskning på MS.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Torgeir Micaelsen fra Arbeiderpartiet sier det haster:

– Dersom det er en reell sjanse for at dette er det store gjennombruddet for MS-pasienter, må vi forske på dette, og få norske resultater, sier han.

Kjetil Kjenseth fra Venstre mener Norge burde lære av Sverige. Han sier at norsk helsevesen er for lite internasjonalt orientert.

– Vi ser på flere områder at Norge henger etter når det gjelder å ta i bruk nye medisiner og behandlingsmetoder. Det fører til at pasientene får unødvendig helsetap, sier Kjenseth.

Høie vil sette i gang studie

Bent Høie

Bent Høie vil ikke gjøre stamcellebehandlingen til standardbehandling for MS-syke, men vil gjennomføre en studie for pasientene som møter kriteriene for behandlingen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Norske helsemyndigheter mener det er knyttet usikkerhet til effekten av stamcellebehandling. Helseminister Bent Høie (H) sier svenske og internasjonale resultater ikke er godt nok.

– Det er usikkerhet knyttet til effekten av denne typen behandling, og ikke minst knyttet til alvorlige bivirkninger, sier han.

Helseministeren ønsker derfor å sette i gang en studie som vil gi flere pasienter i Norge muligheten til å prøve ut stamcellebehandling.

– Norske pasienter skal få mulighet til å prøve ut stamcellebehandling gjennom en studie som skal bidra til kunnskap, til nytte for andre norske pasienter, forteller Høie.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger