Hopp til innhold

Silja (37) ble MS-fri i Moskva: – Norge henger veldig langt etter

Minst 100 MS-syke nordmenn har reist til utlandet for å få stamcellebehandling, ifølge MS-forbundet. – Det var ganske ille å måtte reise, sier Silja Gaupseth Rykhus.

VIDEO: Silja Gaupseth Rykhus dro til Russland for å få behandlingen hun ikke fikk i Norge. I dag er hun frisk.

Det er tre år siden hun våknet en morgen og så tåkete på det ene øyet. Da det ikke gikk over etter noen dager, dro Silja Gaupseth Rykhus (37) fra Kristiansand til legen. Hun fikk diagnosen MS.

– Det la et lokk av usikkerhet. Bare det å gå og vente på at du vet at du skal bli funksjonshemmet. Jeg følte jeg mistet mye av den personen jeg er, sier hun.

Hun valgte å dra til Russland for å få gjennomført en stamcelletransplantasjon.

Ifølge MS-forbundet har rundt 100 andre nordmenn tatt samme avgjørelse. Tall fra april viste 78, men informasjonsansvarlig i MS-forbundet Olav Førde sier rundt 100 har reist til nå.

Lang venteliste

– Vi mener flere med MS bør få denne behandlingen i Norge. De siste årene har kun 13 fått det. Rundt 10.000 nordmenn er rammet av sykdommen, sier Førde.

Han forteller også han kjenner til rundt 40 personer som står på ventelister i utlandet.

Drar man til utlandet må man betale behandlingen selv. Det koster mellom 500.000 og 1,3 millioner kroner.

I en flere land er stamcelletransplantasjon standardbehandling for MS-pasienter, men norske helsemyndigheter mener det ikke gjort gode nok studier ennå.

– Vi kan ikke starte en behandling med betydelige bivirkninger og en viss risiko for alvorlige komplikasjoner uten at vi vet mer om dette faktisk er noe som er nyttig, sier Baard-Christian Schem, fagdirektør i Helse-vest.

Baard-Christian Schem

Fagdirektør i Helse-vest, Baard-Christian Schem

Foto: Helse Vest

Jobber med studie

Beslutningsforum vedtok tidligere i år å iverksette en slik studie ved Haukeland sykehus. Fagpersoner har startet arbeidet, men må søke om midler til å få den gjennomført.

MS-foreningen er bekymret for at det skal ta lang tid, og er usikre på om det vil bli bevilget nok penger. Schem derimot er ikke like bekymret.

– Jeg tror det er en vilje til å få gjennomført denne studien, det forutsetter bare at den er god nok, sier Schem.

Blant MS-forbundets medlemmer er det flere som ønsker at stamcelletransplantasjon skal bli standardbehandlingen også her.

– Flere bør få tilbud

Silja Rykhus

Silja har ingen symptomer på MS i dag, tre år etter behandlingen.

Foto: Odd Rømteland

Stamcelletransplantasjon ble en stor suksess for Rykhus, hun lever igjen et aktivt liv både på jobb og sammen med familien. Hun takker behandlingen for at hun er tilbake i 100 prosent stilling på sykehus.

– Om jeg ikke hadde reist, vet jeg ikke om jeg hadde vært i jobben som anestesisykepleier nå, eller om tre eller fem år, sier hun.

Firebarnsmoren som i dag er symptomfri, mener flere bør få tilbud om behandlingen tidlig i sykdomsforløpet.

– Det er da en kan forhindre plagene denne forferdelige sykdommen medfører. I Norge tilbys det kun til noen få, de sykeste av de syke. Jeg mener det er å begynne i feil ende.

AKTUELT NÅ