Vogue Magazine på besøk i Sápmi

Den amerikanske motedesigneren Stevie Boi er sammen med motefotograf Michael Antonio nå på svensk side av Sápmi for å fotografere til en av verdens største motemagasiner, Vogue Magazine.

Michael Antonio på besøk hos Silba Siida

Michael Antonio på besøk hos Silba Siida. På bildet: Niklas Pittja Granlund, Erik Harnesk, Anna Kuhmunen, fotograf Michael Antonio, Erina Åstot, Sara Labba og Marja-Lena Pirak Falk.

Foto: Anna Bergström

Stevie Boi er mannen bak solbrillemerket SBShades, og han har designet solbriller for kjendiser som Lady Gaga, Beyonce, Madonna, Britney Spears og Katy Perry.

Boi har nylig lansert kolleksjonen «Cäbin» og har sammen med motefotograf Michael Antonio tatt turen til Norrbotten i Sverige for å fotografere kolleksjonen sin og fotografier til Vogue Magazine. Det gjør de i Treehotel i Harads, hvor hyttene er bygget i tretoppene, og en av hyttene heter nettopp «The Cabin».

Utsatt hjemreisen

Boi og Antonio skulle egentlig ha reist hjem i dag, men har utsatt hjemreisen til mandag, fordi de har trivdes så godt. Det forteller Treehotels eier Kent Lindvall til Norrbottens Kuriren .

Lindvall forteller at de amerikanske gjestene deres hatt tid til noen utflukter også, blant annet har de vært og fisket, padlet kano og tatt villmarksspa. De har også fått oppleve dyrelivet på nært hold da de for første gang fikk oppleve å se en rev i skogen.

«Hele turen har vært veldig terapeutisk», skriver Stevie Boi på Facebook.

– Veldig, veldig morsomt

Fotograf Michael Antonio fikk også oppleve samisk kultur, da han i går var i Jokkmokk hos turistbedriften Silba Siida og Anna Kuhmunen.

Sammen med Erik Harnesk, Sara Labba, Niklas Pittja Granlund, Marja-Lena Pirak Falk og Erina Åstot fortalte hun om og viste fram samiske klær, joik, kunst og design. Han fikk også smake ulike delikatesser blant annet fra rein og elg.

For Kuhmunen var det en stor opplevelse å få Michael Antonio på besøk.

– Det var fantastisk å få vise ham samisk kultur. Han er jo motefotograf og ekstremt interessert i design, håndtverk, ulike tekstiler. Det er hans jobb å arbeide med vakker design. Jeg hadde med meg noen av de jeg synes er Sápmis beste designere. Michael var veldig betatt av alt det fantastiske håndtverket. Det var kult å kunne vise fram samisk design, forteller Kuhmunen til NRK.

Vogue Magazine på besøk i Sápmi

Motefotografen Michael Antonio fikk sett på både tradisjonell og moderne samisk duodji og design.

Foto: Anna Bergström

Bjørk-solbriller falt i smak

Kuhmunen forteller at hun ikke tror at Michael Antonio forventet seg at samisk design skulle være av så høy kvalitet, og at man kan lage så mange forskjellige samiske ting.

– Han hadde gjort en liten research om samene før han kom og hadde da bare tenkt på hvordan koftene ser ut. Her fikk han mulighet til å se også nyskapende samisk design.

Blant annet viste de Antonio et par solbriller i bjørk som de samiske designerne Stoorstålka i Jokkmokk har designet.

– Han bare skrek ut da jeg tok fram et par solbriller i bjørk, for det er jo akkurat hva Stevie Boi jobber med nå. De falt helt i smak. Det var noe han ikke hadde trodd at han skulle få oppleve her, forteller Kuhmunen.

Håper de forteller videre om samene

Nå håper hun at de når de kommer hjem til USA forteller om samene der.

– Michael hadde skrevet på Facebook og anbefalt sine venner å lære mer om samene. Det er kult. Jeg tror virkelig at han var genuint interessert. Jeg tror også at dette er mennesker folk lytter til, de er jo moteskapere for noen av verdens største kjendiser. Det hadde vært fantastisk om de vil fortelle om oss rundt om i verden, slik at folk får vite om oss.

Bildene som er tatt i Sápmi kommer blant annet til å bli presentert i Stevie Bois kommende moteshower rundt om i verden og i Vogue Magazine.