Venter med politianmeldelsen

Samisk Filmfestival fikk i dag en måneds frist til å få i orden på regnskapene. Dermed venter Stiftelsestilsynet med å politianmelde festivalen.

Samisk Filmfestival

Det er ennå ikke klart om det blir filmfestival i år. – Vi har tro på at det er mulig, sier styremedlem.

Foto: Jan Gunnar Furuly/Aftenposten / Scanpix

– Jeg kan bekrefte at vi i formiddag fikk en henvendelse fra et styremedlem i Samisk Filmfestival. Det opplyses at regnskap er under utarbeidelse og at det skal foreligge i løpet av en måneds tid. Vi forholder oss til dette, og avventer den måneden, sier seniorrådgiver Per Ole Sollie i Stiftelsestilsynet til NRK.

– Betyr dette at Samisk Filmfestival har en måned på seg for å unngå en politianmeldelse?

– Man kan nesten si det sånn, svarer Sollie.

Fredag morgen offentliggjorde NRK at tilsynet truet med å be politiet iverksette etterforskning av Samisk Filmfestival fordi regnskap ikke var sendt inn.

– En anmeldelse er selvsagt aldri ønskelig, men det er siste utvei, sa Sollie til NRK.

– Skal klare det

Styremedlem Bjarne Store-Jakobsen opplyser at alle dokumenter, bilag og rapporter nå er sendt til et regnskapskontor. I tillegg er et revisjonsfirma bedt om å utføre revisjonen.

– Jeg tror vi skal klare dette innen en måned, men det er avhengig av hvor raskt arbeidet kan utføres av revisjonsbyrået. Regnskapet er ikke stort og alle bilag er ordnet. Derfor mener jeg at vi skal makte det, sier Store-Jakobsen til NRK.

Ifølge seniorrådgiver Sollie har festivalen en måned på seg for å unngå politianmeldelsen.

Samisk Filmfestival har ikke sendt inn regnskap for årene 2007, 2008 og 2009. Forsinkelsene har ført til et gebyr på 134.000 kroner.

– Medias makt

Stiftelsestilsynet har i lang tid jobbet med å få kontakt og dialog med stiftelsen i Kautokeino. I mai 2010 fikk Samisk Filmfestival brev om at verken årsregnskapet for 2008 eller tidligere var sendt til Regnskapsregisteret.

Per Ole Sollie i tilsynet vil ikke spekulere i hvorfor det bare gikk noen timer etter at NRK publiserte nyheten til de fikk henvendelse fra stiftelsen.

– Et ordtak er jo «pressens makt». Det er veldig påtakelig at det kom tilbakemelding umiddelbart etter at det ble medieoppslag, mens et offentlig tilsyn har hatt visse kontaktvansker, sier han.

Bjarne Store-Jakobsen tror også det kan bli filmfestival i Kautokeino til påske.

– En av stiftelsens eiere, Kautokeino kommune, har gitt klart uttrykk for at de skal bidra til at det blir festival. Også Samisk Filmforbund arbeider videre. Et nytt styre skal også konstitueres i løpet av denne måneden. I tillegg arbeider produsenten videre, sier han.

Fortsatt er det imidlertid uklart om Sametinget fastholder kravet om tilbakebetaling av 354.000 kroner som festivalen har fått i tilskudd.

Korte nyheter

 • Niehkostipeandda evttohas

  Nuorra sámi artista okta 400 nuoras Norggas gii dán jagi niehkostipeandda, Drømmestipendet 2022 sáhttá vuoitit. Guovdageaidnulaš Elina Ijäs lea nuorra sámi artista ja lávllačálli, gii lea evttohas gilvvus mas kulturdoaimmaheaddjit miehtá Norgga leat mielde. 50 evttohasa fidnejit niehkostipeandda mas galget fuomášuvvon lágašguovllus ja olles rikkas, dasa lassin fidne juohke stipeanddavuoiti 30.000 kruvnna. Lea Norsk kulturskoleråd ja Norsk Tipping mat juhket stipeandda mas boahttemánus árvvoštallagohtet evttohasaid. De miessemánus ja geassemánus álmmuhit dan 50 vuoiti.

  Drømmestipendet
  Foto: Skjermdump
 • Støtter demonstrasjon i Oslo

  Folk i kultursektoren gjennomfører i dag en demonstrasjon utenfor Stortinget. Det er en protest mot de strenge smitteverntiltakene som rammer scener og teatre over hele landet.

  Teatersjef Rolf Degerlund støtter alle dem som møter opp på Eidsvolls plass kl. 12.00 i dag. Ingen fra det samiske nasjonalteatret Beaivváš vil være der, da de står midt i prøver på stykket "Ellos eatnu! - Nullpunkt" som har premiere i Alta den 4. februar. Stykket omhandler en annen demonstrasjon, nemlig Alta-aksjonen som ble gjennomført for over 40 år siden.

  – Vi vet ikke om vi får gjennomført vår planlagte turné slik smitteverntiltakene er nå, sier en oppgitt Degerlund. Han sier det er ubegripelig at shoppingsentre kan ha over 200 mennesker inne samtidig, men ikke teatre.

  – Det er vel ikke dokumentert et eneste smittetilfelle i en teatersal hittil, sier Degerlund.

  Rolf Degerlund teatersjef ved Beaivváš Sámi Teahter
  Foto: Frode Grønmo / NRK
 • Ådå vanntsaj Buks-Bereta namáv vaddi

  Råmså universitiehta ådå vanntsa Buks-Bereta namáv oadtju - «Buks-Berret». – Hiebalasj lij merragátkujna namáv vanntsaj vaddet, javllá prorektor Camilla Brekke (gåvån).

  Beret Johanna Paulsdatter Dypvand lij merrasábme Giehtavuonas, ja jådij Ufuohttaj. Sån lij oajvve guollárijda gå Lofåhtan lidjin guollimin. Riegádij jagen 1794, jámij jagen 1868.

  Lågå aj: Lip åvddåla ássjev tjállám kujna birra gut ietjas Buks-Beretijn buohtastahttá. Lågå dánna.

  Camilla Brekke
  Foto: UiT