Hopp til innhold

Trues med politianmeldelse

Stiftelsestilsynet har aldri fått svar fra Samisk Filmfestival. Nå vurderer tilsynet å be politiet iverksette etterforskning.

Samisk Filmfestival

Driv-in-kinoen på Samisk Filmfestival.

Foto: Jan Gunnar Furuly/Aftenposten / Scanpix

Per Ole Sollie

Seniorrådgiver Per Ole Sollie.

Foto: Lotteri- og stiftelsestilsynet
Ann-Irene Buljo

Ann-Irene Buljo.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK
Bjarne Store Jakobsen

Bjarne Store-Jakobsen.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– En anmeldelse er selvsagt aldri ønskelig, men det er siste utvei. I dette tilfellet har vi gjort forsøk på å komme i kontakt og få en dialog med stiftelsen, men vi har ikke fått respons på våre henvendelser, sier seniorrådgiver Per Ole Sollie i Lotteri- og stiftelsestilsynet til NRK.

Tilsynet har allerede anmeldt flere andre stiftelser i Norge. Samisk Filmfestival er fortsatt under vurdering.

– Verken vilje eller evne

– Hittil har vi merket verken evne eller vilje til å rydde opp fra filmfestivalens side. Dette senker selvsagt terskelen for en politianmeldelse, sier Solli.

Like før jul ble det kjent at Sametinget krever å få tilbakebetalt tilsammen 354.000 kroner fra Samisk Filmfestival .

Verken Brønnøysundregistrene eller Stiftelsestilsynet (ekstern lenke) har fått regnskap for årene 2007, 2008 og 2009.

Dermed har verken myndigheter som skal føre tilsyn eller bevilgende myndigheter fått muligheten til å kontrollere bruken av offentlige penger. Festivalen har fått flere hundre tusen i tilskudd fra blant annet Sametinget og Finnmark fylkeskommune.

Stiftelsen har hatt revisor viser regnskapet for 2006, men i kunngjøringene fra Brønnøysundregistrene framkommer det ikke at stiftelsen har meldt inn revisor slik reglene krever.

Ann-Irene Buljo står fortsatt oppført som styreleder og kontaktperson for Samisk Filmfestival, og det er til henne tilsynet har sendt den siste henvendelsen 21. desember 2010.

– Føles ikke godt og det er trist

– Det føles ikke godt, svarer hun på spørsmålet om hvordan det er å ha en politianmeldelse hengende over seg.

– Det triste er at dette går utover hele festivalens navn. Jeg håper at det nå blir konstiuert et styre som kan ta tak i dette, slik at innrapporteringen kommer i gang, sier hun.

Buljo ble styreleder i 2008 og fratrådte i april 2010 da hun begynte i jobben som redaksjonssjef i NRK Sápmi.

– Jeg ser i ettertid at det har vært en viss usikkerhet i forhold til min avgang som styreleder. Jeg burde kanskje ha sjekket opp om ting er blitt gjort også etter at jeg sa opp vervet. Det er noe jeg kan gjøre lite med nå, sier hun.

– Mitt ansvar

I stiftelsens vedtekter heter det blant annet at styret skal påse at økonomien er gjenstand for betryggende kontroll.

– Det er tydelig mitt ansvar, og jeg prøvde å gjøre så godt jeg kunne. Uten et fullstendig styre kunne jeg ikke gjøre dette alene. Årsaken er blant annet at man ikke fikk valgt inn folk for styremedlemmer som gikk av. Dette førte til at visse ting dessverre ble liggende, sier Ann-Irene Buljo.

Blant annet ble ikke regnskapet for 2007 sendt inn på grunn av manglende underskifter selv om det var revidert av revisor.

Buljo sier det ikke var noen tvil om at resten av styret kjent til at godkjente regnskap ikke var blitt sendt inn.

– For inntil en måned siden var jeg ikke klar over hvordan situasjonen virkelig var, sier Bjarne Store-Jakobsen til NRK.

Han er den eneste som i praksis er igjen i stiftelsesstyret.

Store-Jakobsen representerer Samisk Filmforbund. For ham er det helt nytt at Lotteri- og stiftelsestilsynet vurderer å politianmelde festivalen.

– Ubehagelig og tung

– Dette gjør naturligvis saken enda verre. Jeg har ikke vært klar over at stiftelsestilsynet har vært inn i bildet, men det er jo naturlig ettersom man ikke har ordnet med formalitene, sier han til NRK.

Heller ikke han synes det er behagelig å ha en politianmeldelse hengende over seg.

– For meg er det personlig veldig tungt. Jeg var blant annet med på å etablere stiftelsen på vegne av Samisk Filmforbund. Den siste måneden har jeg lagt ned ganske mye arbeid for å få ordnet opp i problemene etter at jeg ble kjent med disse, sier Store-Jakobsen.

Han vedgår at også han som styremedlem har et ansvar for at stiftelsen styres slik loven krever og forpliktelsene dette medfører.

Fikk ikke informasjon

– Vi som styre er kollektivt ansvarlig for dette, men vi er også avhengig av en styreleder som informerer oss. I dag har vi ingen styreleder. Styrelederen har trukket seg, men har ikke meddelt dette til myndighetene som skal få beskjed om endringer i styret, sier Store-Jakobsen.

Han sier at det avsluttende arbeidet i forbindelse med blant annet regnskap og innrapportering, er styreleders arbeid.

– Dette er blitt liggende, sier Store-Jakobsen. – Jeg kan imidlertid love Lotteri- og stiftelsestilsynet at vi har tatt tak i saken nå.

Tidligere styreleder Ann-Irene Buljo sier at selve festivalen som arrangeres i påsken i Kautokeino, alltid har vært vellykket.

– Og det er ikke tvil om hva pengene er brukt til; nemlig å gi publikum og filmmiljøet et tilbud, sier hun.

Sametingsrådet har krevd tilbakebetaling av totalt 354.000 kroner fra Samisk Filmfestival. Bjarne Store-Jakobsen er til daglig sametingsrådets politiske rådgiver. Han ser ingen problemer i forhold til dette.

– Jeg har selvsagt ikke hatt befatning med dette. Noen kan kanskje mene noe annet, men det vil jo ikke være logikk i dette ettersom sametingsrådet har krevd pengene tilbake. Jeg har holdt fingrene av fatet, sier han.

Gjennomfører aksjon

Stiftelsestilsynet har allerede anmeldt ulike stiftelser rundt om i Norge. Ifølge seniorrådgiver Per Ole Sollie har ikke dette ført til at noen av stiftelsene har fulgt opp forpliktelsene om regnskapsrapportering.

– Det er første gang vi går til politianmeldelse av stiftelser. I 2010 fikk vi nødvendige ressurser til oppfølgingen. Den generelle regnskaps- og revisjonsplikten trådte i kraft i 2005, og nå har vi skjerpet inn på praktiseringen av regelverket. Aksjonen vi gjennomfører nå tar for seg et par hundre stiftelser. En god del av disse har aldri levert regnskap til Brønnøysundregistrene, opplyser Sollie.

Ettersom Samisk Filmfestival ikke har levert inn regnskap for årene 2007, 2008 og 2009 er det blitt belastet forsinkelsesgebyr for 134.000 kroner. Noe av dette er betalt av stiftelsen.

Korte nyheter

  • Daniel Ailo med i TILs A-lagstropp

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær er tatt ut i TILs A-lagstropp som i kveld spiller cupkamp mot Fløya.

    Han spiller til daglig i TILs andrelag i 4. divisjon.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sier Sakshaug Bær til NRK.

    Han har allerede i rundt en måned trent med A-laget.

    – Det har blitt noen treninger med A-laget og noen med B-laget. Det har gått veldig bra, sier han.

    Sakshaug Bær vet ennå ikke om han får spille i kveld, men håper i det minste på et innhopp.

  • Samehets.no la rabáduvvam

    Les på norsk.

    Uddni Sámedikken lij sierra dållam gå næhttabielle samehets.no rabáduváj.

    Sámedikkeráde Runar Myrnes Balto rahpamsárnen gijtij gájkajt gudi li rádijt vaddám ja viehkedam næhttabielijn barggam.

    Guoradallama vuosedi juohkka niellja sáme nálsodimev ja vasjev vásedi, ja danen le dát næhttabielle ásaduvvam.

    Åssudakdirekterra politijjadirektoráhtan Bjørn Vandvik javllá sijáj mielas li ilá binná ássjijs ma politijjaj diededuvvi.

    – Mijá ulmme l nav vaj sáme dán næhttabiele baktu vuojnni unugis vásádusájt la máhttelis gujddit, javllá Vandvik.

    Bagádallam la oarjjel-, julev- ja nuorttasámegiellaj ja dárogiellaj, ja danna oattjo diedojt gejna máhtá guládallat gatjálvisáj sáme nálsodime ja rasisma birra.

    Bjørn Vandvik på Sametinget. Han er avdelingsdirektør i Politidirektoratet
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • – Ođđa neahttasiiddus sáhttá oažžut olu veahki

    Máŋggas leat vásihan sámevaši, muhto eai nu gallis dieđit dahje váidde dan. Sámedikkis čoahkkanedje odne olbmot og ođđa neahttasiidu samehets.no almmolaččat rahppui.

    Dás oažžu bagadusa maid sáhtát bargat jus vásihat sámevaši.

    – Mun orun oaidnimen ahte dás oažžu hui ollu veahki, dego mo galgá hállat dan birra, ja de gos fitne veahki, ja geasa sáhttá dieđihit. Nu dadjá Kárášjoga Sámi joatkkaskuvlla oahppi Julie Solbakken.

    Sámediggi ovttas politiijadirektoráhtain dat lea ráhkadan neahttasiiddu, mii galgá leat ávkin olles servodahkii.

    – Dat sáhttá leat skuvllas, sáhttá leat barggus, almmolaš lanjas vai neahtas. De dat galget sáhttit mannat dohko samehets.no siidui ja gávdnat daid dieđuid maid sii dárbbašit. Doppe sáhttá gávdnat olggos mo galgá váidat bolesiidda ovdamearkka dihte. Nu lohká sámediggeráđđelahttu Runar Myrnes Balto.

    Politiijadirektoráhta ossodatdirektevra Bjørn Vandvik sávvá dán siiddu álkidahttit váidima.

    – Mu dieđuid mielde ii lean mis oktage ášši diibmá, muhto olu cavgileamit. Mii sávvat dán bagadusa dagahit ahte eambbosat váldet oktavuođa minguin, sávvá Vandvik.

    Julie Solbakken
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK