Hopp til innhold

Varmere oktober i hele Norge – temperaturen stiger år for år

Hele Norge opplevde en varmere oktober enn normalt, og slik vil det trolig også bli i årene fremover. Men den kalde vinteren nordpå melder, naturlig nok, fortsatt sin ankomst.

Lavvo

Gjennomsnittstemperaturen i Karasjok i oktober i år var -1,1 grader.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / DNT

Hørt om den rekordlave temperaturen i Finnmark høsten 1942?

Da var det hele 34,7 minusgrader i Šihččajávri i Kautokeino. Den slags temperaturer i oktobermåned vil vi nok imidlertid ikke se fremover. Årets oktober var nemlig varmere enn normalen, og varmere skal det bli.

– Vi ser at det blir jevnt over mildere i hele landet, det er snakk om en temperaturstigning når man ser stort på det, forklarer meteorologikonsulent Håvard Larsen til NRK.

Tidligere denne uken kom det frem at Finnmarksvidda opplever større endringer i klima og vær enn noen andre steder i Norge.

– Da jeg var liten, kunne det være minus 30 grader i oktober og november. Nå er det varmegrader, sier reineier Inga Triumf til NTB.

Denne oversikten fra Meteorologisk Institutt viser klima- og værendringer i Norge.

Stiger flere grader

Ifølge Norsk Klimaservicesenter vil gjennomsnittstemperaturen i Norge i løpet av dette århundret stige med 4,5 grader. Lavtliggende områder vil også oppleve å få mindre snø, mens man i høyfjellområdet vil få mer snø i enkelte perioder.

Meteorolog Larsen kan opplyse at Karasjok i Finnmark hadde en gjennomsnittstemperatur på -1,1 grader i oktober. Det er ikke langt unna normalen, men fortsatt varmere enn tidligere.

– Det er ikke veldig uvanlig at det er så mildt i oktober, og temperaturene svinger fra dag til dag.

– Hvorfor svinger temperaturen i større grad på innlandet sammenlignet med kysten?

– Havet sørger for varme. Derfor opplever de sjeldnere så store temperaturforskjeller, forklarer Larsen.

Les også: Har du ikke skiftet til vinterdekk ennå?

Skyver lufta

For mens Karasjok hadde en gjennomsnittstemperatur under null på gradestokken, opplevde Helgelandskysten en snittemperatur på 8,5 grader. Det er også varmt.

– I situasjoner hvor det er klart og stille vær, vil du har store temperaturforskjeller over et lite område. Du kan si det sånn at all den kalde lufta blir samlet i en del søkk og daler.

– Hvorfor?

– Fordi den kalde lufta er tyngre enn den varme, sier Larsen.

– Hvordan blir vinteren seende ut med tanke på temperatur?

– Det er vanskelig å spå. Kaldt blir det uansett, i nord, avslutter Larsen.

Korte nyheter

 • Undersøker mulig fall i fjell

  Det er iverksatt redningsaksjon på fjellet Grytetippen på Senja etter melding om at noen skal ha observert at en person ramlet ned fjellet. Det er ikke gjort noen funn, melder politiet. – Vi har luftambulanse, redningshelikopter fra Banak og politihelikopter på stedet. Mannskaper fra Røde Kors er også utkalt, melder politiet. Grytetippen er 885 meter høy og et populært turmål.

  Grytetippen på Senja
  Foto: Privat
 • Viessobuollin Kárášjogas

  Heahtebálvalusat bohte jođánit báikái go odne iđđedis čieža sulai ožžo dieđu das, ahte viessu lei buollimin Kárášjogas. Dollačáskadeaddjit nagadedje vajot čáskadit buollima, dieđihit politiiját twitteris. Viesus eai lean olbmot.

  Husbrann i Karasjok
  Foto: Marit Sofie Holmestrand / NRK
 • En person omkom i trafikkulykke i Tana

  En person omkom da en bil gikk rundt på riksvei 98 i Tana i Finnmark natt til torsdag. En annen person er sendt til sykehus. Hendelsen skal ha skjedd rundt klokken 03:30 natt til torsdag. Politiet og ulykkesgruppa fra Statens vegvesen foretar tekniske undersøkelser på stedet sier operasjonsleder Bjørn Tormod Syversen ved Finnmark politidistrikt.