Hopp til innhold

Urfolkjournalister samlet i Kautokeino

NRK Sápmi er vert for den tredje konferansen for urfolkskringkastere i Kautokeino denne uken. Urfolksjournalister fra hele verden deltar.

WITBC 2012

Fyrst Albert av Monaco og hans kone gjestet konferansen tirsdag formiddag, og reiste senere hjem. Samtidig dro også flere norske medier.

Foto: Kenneth Hætta / WITBC/NRK

– Jeg håper vi klarer å styrke urfolkssamarbeidet og utvikle program og samarbeidsprosjekter videre med urfolk rundt om i verden, sier Nils Johan Heatta, som er sjef for World Indigenous Television Broadcasting Network (WITBN) og direktør i NRK Sápmi.

Hele 225 delegater fra 15-20 forskjellige nasjoner har kommet til Kautokeino for å delta.

– Hva syns du om oppmøtet?

– Jeg syns det er glimrende! Men jeg syns er synd er at det er så få fra norsk media her. Det er et behov for mer kunnskap om urfolk i Norge, sier Heatta.

WITBC2012

Nils Johan Heatta, sjef for World Indigenous Television Broadcasting Network (WITBIN) åpnet konferansen i Kautokeino tirsdag kveld 27. mars.

Foto: Sergey Gavrilov / WITBC/NRK

Konferansen tyvstartet allerede søndag med et seminar om urfolksjournalistikk, men selve konferansens offisielle åpning var tirsdag kveld 27. mars. Konferansen avsluttes torsdag 30. mars.

Programmet

Hovedtemaet for konferansen er urfolksjournalistikk.

Det vil bli holdt flere seminarer med debatter og foredrag. Et av temaene som vil bli diskutert er felles utfordringer for urfolksjournalistikk i verden.

Tv-kringkastingssjefene fra Sverige, Finland og Norge deltar. Eva Hamilton (SVT), Lauri Kivinen (YLE) og Hans-Tore Bjerkaas (NRK).

WITBC2012

Spellemannprisvinner Inga Juuso joiket på åpningsseremonien.

Foto: Sergey Gavrilov / WITBC/NRK

En samling av ledere og journalister fra WITBN vil delta for å diskutere videre samarbeid og utveksling mellom landene.

Kulturelle innslag som konsert med Mari Boine og KORK, samisk danseopptreden og tradisjonell samiske måltider, vil også prege programmet denne uken.

WITBC2012

Et av tirsdagens kulturelle innslag var lassokasting.

Foto: Sergey Gavrilov / WITBC/NRK

På konferansens siste dag, torsdag 29. mars, blir verdens urfolksjournalistikkpris delt ut.

Les mer om konferansen her på WITBCs hjemmeside.

Inspirasjon og utveksling

Målet med konferansen er å skape muligheter for urfolkskringkastere til å utveksle synspunkt og erfaringer, og å oppmuntre til samarbeid og kommunikasjon mellom urfolksmedia.

– Vi ønsker at delegatene skal reise hjem med en sekk full av inspirasjon og styrke til å utvikle seg selv fra å være gode til å være enda bedre urfolksjournalister, sier Heatta.

WITBC2012

Etter åpningssermonien gikk deltakerne i lykttog.

Foto: Sergey Gavrilov / WITBC/NRK

– Hvorfor er denne konferansen viktig?

– Det er viktig for å utvikle urfolksperspektivet i det innholdet vi presenterer. I journalistikken bærer alle med seg en kulturell ballast og kulturelle verdier. Vi skal diskutere disse verdiene under konferansen, fordi de er like gode verdier som de vestlige, avslutter Heatta.

For to år siden ble World Indigenous Television Broadcasting Conference, WITBC, holdt i Taiwan. Konferansen holdes annen hvert år.

Korte nyheter

  • Kulturministeren deltar i debatt om samehets

    Samehets: Hva skal vi gjøre? Det er et av spørsmålene som tas opp under debatten om hets og diskriminering av samer på Tromsø bibliotek 14. mai.

    Flere undersøkelser viser at problemet er utbredt.

    33 % i Nord-Norge har observert hatprat mot samer det siste året og 24 % i sørsamiske områder. 11 % av de som er bosatt i Nord-Norge har et negativt inntrykk av samer (NIM 2022).

    Professor Torjer Olsen modererer samtalen, og Emil Kárlsen spiller.

    Her møter du blant andre:

    Lubna Jaffery, kultur- og likestillingsminister

    Runar Myrnes Balto, sametingsråd

    Gunnar Wilhelmsen, ordfører

    Bente Ovedie Skogvang, styreleder Riddu Riđđu

    Tom Høgli, styremedlem Samisk Hus Tromsø

    Sara Katrine Aleksandersen, styremedlem fra Norske reindriftssamers Landsforbund Ung

    Lisa Pedersen, fra #DoarváiDál/noknu

    Ketil Lenert Hansen, Professor fra UiT

    Lubna Jaffery
    Foto: NTB