Hopp til innhold

Uenighet om fem minutters møte

Sametingsråd og møtelederskapsleder på Sametinget krangler om hvem som er ansvarlig for en av historiens korteste komitémøte.

Jørn Are Gaski til venstre, Jarle Jonassen til høyre.

Jørn Are Gaski til venstre, Jarle Jonassen til høyre.

Foto: Montasje / NRK

Noen av medlemmene i Sametingets oppvekst- og utdanningskomité bruker nesten fem dager i forbindelse med komitémøte denne uka.

– Å reise så langt og lenge bare for en eneste sak, er unødvendig. Jeg hadde forventet at vi kunne behandlet flere saker, sa Tone Finnesen (NSR) til NRK Sámi Radio i går.

Sametingsråd Jørn Are Gaski forstår ikke kritikken fra Tone Finnesen (NSR) om at det er sløsing av tid og penger.

– Finnesen sitter selv i møtelederskapet som planlegger Sametingets komité- og plenumsmøter. Og hun har ikke på noe tidspunkt sagt at hun synes det er for lite saker på møtene, sier Gaski.

Han viser til at representantene ikke reiser til komitéuken for komitebehandling , men også for gruppemøter, seminar og andre møter.

– Det blir feil av NSR å fremstille dette som om de kun møter hele uken for fem minutter, sier Gaski.

– Sametingsrådets ansvar

Jarle Jonassen er leder i Sametingets møtelederskap. Han er uenig med Gaski. Jonassen presiserer at det er sametingsrådet som har ansvaret for å forberede sakene og oversende dem til møtelederskapet.

– Dette minner om ansvarsfraskrivelse fra sametingsrådet, og man tillegger møtelederskapet større ansvar enn man har. Møtelederskapet kan ikke tillegges noe ansvar for sametingsrådets saksbehandling, sier Jonassen.

Korte nyheter