Hopp til innhold

Torskefiske kan gi millioninntekter til skoletrette ungdom

Nå vil 21-åring kjøpe sin egen båt. – Jeg kan tjene enda mer, sier hun.

Aud Cecilie Pettersen Johansen og Jan-Olaf Kjølstad Pettersen drar opp torsk

– GØYALT YRKE: – Jeg var ekstrem skolelei, og ville ha noe mer gøyalt å holde på med. I tillegg til å tjene mye penger, får jeg også masse fine naturopplevelser ute på sjøen, forteller Aud Cecilie Pettersen Johansen.

Foto: Harry Johansen / NRK

– Det er herlig å være ung i Finnmark, sier Aud Cecilie Pettersen Johansen (21) fra den lille sjøsamebygda Nervei i Gamvik kommune.

Hun tviler ikke et øyeblikk på sitt yrkesvalg.

– Det er dette som er livet, sier hun mens hun drar opp torsk etter torsk.

Jo mer fisk som havner i båten, jo mer penger kommer på kontoen hennes.

– Jeg skal ikke si at det er lettjente penger. Men det gir ro i sjelen. Og for skoletrette ungdom kan dette være midt i blinken. Da slipper du å jåsse med skolearbeid og kan selv bestemme din arbeidsdag, ler Aud Cecilie.

– Pengemaskin

Nå planlegger hun å kjøpe egen båt for å fiske i åpen gruppe med gratis kvote.

– Da kan jeg tjene enda mer, og bli min egen arbeidsgiver, ler hun.

Aud Cecilie Pettersen Johansen, Jan Olaf K. Pettersen og Arnulf Pettersen drar opp torsk

GOD STEMNING: – Fjordfisket gir utrolige muligheter for ungdom i nord. Men da må det bli en stabil forvaltning av fiskeressursene, mener far Arnulf Pettersen. Aud Cecilie har fra barnsben vært en del av mannskapet på båten til sin far.

Foto: Harry Johansen / NRK

Inntil videre fisker hun sammen med sin far, Arnulf. Han er glad for at barna har oppdaget hvilket verdier fisket representerer.

– De ser at en sjark egentlig er en pengemaskin, sier Arnulf.

Aud Cecilies yngste bror har allerede skaffet seg egen båt og fisker sammen med sin eldre bror.

Millioninntekt

Seniorrådgiver Erling Johansen, Fiskeridirektoratet

– LETT Å BLI FISKER: – Alle, også en skoletrett ungdom, kan kjøpe sin egen fiskebåt. Men før man gjør det, kan det være en fordel å ha deltatt i fisket sammen med erfarne fiskere, sier seniorrådgiver Erling Johansen i Fiskeridirektoratet.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– I dag kan hvem som helst bli fisker, også en 17-åring, bekrefter seniorrådgiver Erling Johansen på Fiskeridirektoratet region Nord.

I enkelte områder er det også gode tilskuddsordninger til kjøp av egen båt.

Har du egen sjark i åpen gruppe og bor i nord, i virkeområdet for kystfiskekvoten eller Helgakvoten slik den også kalles, kan man få en årlig torskekvote på 34 tonn tilsvarende cirka 600 000 kroner.

Dersom du bor i Øst-Finnmark inkludert Måsøy og Nordkapp, kan du i tillegg delta i kongekrabbefiske. Full kvote kan gi en merinntekt på 600 000 kroner.

– En totalinntekt på cirka 1,2 millioner kroner i året kan ikke være noe å forakte for en ungdom på 17 år, sier Johansen.

Store inntektsforskjeller mellom nord og sør

Mulighetene for ungdom lenger sør i landet, er ikke den samme. De blir avspist med 18 tonn årlig torskekvote, noe som tilsvarer cirka 300 000 kroner. De kan heller ikke delta i kongekrabbefisket.

Robert Pettersen Johansen og Ulf Inge Johansen leverer fisk

PENGEGLIS: Brødrene Robert (22) og Ulf Inge Pettersen Johansen leverer dagens fangst på kaia i Skjånes. – Det betyr i overkant av 20 000 kroner rett i lomma, gliser de to.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Ekstrakvoten til fiskere i nord kom som følge av Stortingets behandling av Kystfiskeutvalgets utredning. Utvalget hadde konkludert med at folk bosatt ved fjordene og langs kysten i Finnmark har historiske fiskerettigheter, og ville ha denne gjennomført ved egen lov. Daværende fiskeriminister Helga Pedersen var uenig, og fikk istedenfor gjennomslag for ekstrakvote på 3 000 tonn til fiskere i nord.

– Den utskjelte Helga-kvoten gir resultater, jubler Aud Cecilie Pettersen Johansen.

– Politikk får andre stelle med

Fiskere som ikke tilhører virkeområde raser og frykter forskjellsbehandling.

Det orker ikke Aud Cecilie å tenke på.

– Nei, det får politikerne stelle med. Jeg gjør ikke annet enn å dra opp den lovlige fiskekvoten, sier Aud Cecilie

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse