To koronasmittede på Sametingets plenum

Sametingsdirektøren bekrefter at to av deltakerne på Sametingets plenum har positiv covid-19 test.

Inger Marit Eira-Åhrén

TO KORONAPOSITIVE: Sametingsdirektør Inger Marit Eira-Åhrén sier at plenumsmøtet fortsetter til tross for de to positive covid-19 testene.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– To møtedeltakere har fått positive covid-19 tester. I den sammenhengen har vi satt i gang tiltak. Vi har bedt både møtedeltakere, ansatte og gjester å ta selvtest. Da kan de delta på møtet, forklarer Eira-Åhrén til NRK.

Silje Karine Muotka

FØLER SEG TRYGG: Sametingspresident Silje Karine Muotka.

Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK

39 sametingsrepresentanter fra hele landet er samlet til møte i Alta denne uka. Sametinget har flyttet plenum til Alta på grunn av koronasituasjonen i Karasjok.

På forhånd ble Alta ansett som et tryggere alternativ.

Sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) sa tirsdag til NRK at hun føler seg veldig trygg ved at Sametinget samles fysisk i Alta.

– De to som testet positivt har ikke vært på møtet etter den positive testen, forklarer Eira-Åhrén.

Alle som er i møtesalen anmodes om å holde en meters avstand, vaske hendene og å bruke munnbind.

– Frykter ikke superspredning

Ordfører i Alta, Monica Nielsen er ikke bekymret for at Sametinget holder sitt plenum i kommunen.

Det er ikke forskjell på Sametingerts møter og andre konferanser som gjennomføres her. Det ble nylig avholdt nasjonal reiselivskonferanse i Alta uten problemer, forklarer Nielsen.

Ordfører i Alta, Monica Nielsen.

IKKE BEKYMRET: Ordfører Monica Nielsen.

Foto: Hanne Larsen / NRK

Ordføreren sier at kommunen følger de anbefalingene og retningslinjene som yndighetene har kommet med.

Vi har levd med smitte i Alta i mange måneder. Vi har mellom 80-100 nye smittede i uka. Så jeg ser ikke noe ulikt fra dette arrangementet til et annet arrangement. Så lenge arrangørene holder seg innenfor reglene som gjelder, slik Sametinget gjør nå, så er jeg ikke bekymret i forhold til det, bedyrer Nielsen.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 16.01.2022
57 847
Smittede siste 7 dager
231
Innlagte
1 381
Døde
4 298 830
Vaksinerte

Korte nyheter

 • Norsk-samiske Nango invitert til Sundance filmfestival

  Som de eneste fra Norden er søstrene Ingir og Marja Bål Nango invitert til Sundance Institute’s 2022 Screenwriters Lab i januar (ekstern lenke). Totalt er 16 uavhengige filmskapere og manusforfattere invitert med på dette. De ble valgt ut fra 3200 bidrag for å videreutvikle manusene sine med veiledning av dyktige rådgivere. Screenwriters Lab er en kreativ helårsworkshop der deltakerne får tett oppfølging blant bransjens beste, og starter som oftest med fem intensive dager i Utah i januar. Marja og Ingir Bål Nango jobber med spillefilmmanuset «Guođoheaddji» (på norsk: Gjeter), som de nå får utvikle videre gjennom Sundance-workshopene. Les på samisk/Loga maiddái sámegillii dás.

  Plakat av Sundance Screenwriters Lab Fellows 2022.
  Foto: Pressebilde
 • Sundance lea bovden sámi filbmabargiid

  Beakkán Sundance filbmainstituhtta lea bovden sámi filbmabuvttadeaddji guoktá Marja ja Ingir Bål Nango mielde workshop-jovkui, geat dán jagi ožžot rávvagiid ja veahki ovdánahttit iežaset filbmaprošeavttaid. Oktiibuot 16 filbmamánusčálli miehtá máilmmi leat bovdejuvvon dása mielde. Badjel 3200 filbmamánus evttohusa ledje mielde gilvvus beassat Sundance filbmainstituhta Screewriters Lab workshop-jovkui. Dovddus filbmanásti Robert Redford dat lea vuođđudan filbmainstituhta. Dainna lea ulbmil nannet nuorra neavttáriid, filbmabagadalliid ja filbmamánusčálliid vejolašvuođaid lihkostuvvat dán kultursuorggis.

  Ingir Bål Nango og Marja Bål Nango ute, ikledd varme klær
  Foto: Privat
 • Pallplasser på finnmarkinger i USA

  Unge skutercrosskjørere fra Finnmark fortsetter å imponerer i USA. 15-åringen Thor David Rasmus fra Karasjok, som i år deltar i sin første Amsoil Championship Snocross turnering, kjørte til sølvplass i sin juniorklasse i Iowa i går. Fredag vant han sin klasse.

  Jan Even Romsdal fra Alta vant juniorklassen for 16-17 åringer i går.

  Malene Cottew fra Vadsø, som i fjor ble den første norske kvinnen til å vinne Amsoil-serien sammenlagt, var også på pallen denne helgen. Fredag ble det sølv, men lørdag vant hun dameklassen.

  Amsoil Championship Snocross er verdens største snøskuterserie.

  Thor David Rasmus og Jan Even Romsdal
  Foto: John Stian Moeng / Privat