Hopp til innhold

Sølvsmie mister eneretten til sol-designet

Patentstyret har bestemt å slette designregistrering av det samiskinspirerte solsymbolet til Tana Gull og Sølvsmie, men de kan likevel nekte andre å bruke det.

Samiske solsymbol i designregistrering

SOLSYMBOLET: Dette solsymbolet fikk Tana Gull og Sølvsmie AS godkjent i Patentstyrets designregistrering i 2014. Etter en klage har Patentstyret behandlet saken på nytt og bestemt å slette symbolet i designregistreringen.

Foto: Patentstyrets designregistrering

I juni mottok Patentstyret en klage på at Tana Gull og Sølvsmie AS har fått registrert det samiskinspirerte solsymbolet i Patentstyrets design- og varemerkeregistrering.

Designet er et gammelt samisk solsymbol og ikke et nytt design, men en kopi, og at det ikke oppfyller kravene til å være «egendesign»,

Slik argumenterer Alveskogen Design Lone Beate Ebeltoft, som klaget saken inn til Patentstyret.

Nå er klagen tatt til følge i henhold til designlovens paragraf § 3 og sølvsmien mister da eneretten på designbeskyttelsen av symbolet.

Jostein Sandvik, Silje Karine Muotka og Knut Andreas Bostad

Knut Andreas Bostad, seksjonssjef i Patentstyrets Design- og varemerkeavdeling.

Foto: Tom Stian Tretnes Hansen / NRK

– I det her tilfellet var det flere begrunnelser hvorfor merket skulle nektes. Patentstyret har kommet frem til at designregistrering mangler individuell karakter på grunn av den tidligere varemerkeregistreringen. Så vi har kommet frem til at designregistreringen skal slettes, sier seksjonssjef i Patentstyret Knut Andreas Bostad.

I klagen ble det påpekt at solsymbolet er veldig lik sola som ble publisert allerede i 1988 av den samiske multikunstneren Nils Aslak «Áillohaš» Valkeapää, da hans bok «Beaivi, Áhčážan», eller på norsk «Solen, min Far», ble utgitt av DAT-forlag:

Samiske solsymbolet

SAMISKE SOLSYMBOLET: Tegnet av Nils-Aslak Valkeapää. Utgitt i boken «Solen, min Far» av DAT-forlag.

Foto: Nils-Aslak Valkeapää

Klagen inneholder også bilder av solsymboler fra helleristninger, samt trommesymboler. Det er også sendt inn bilder som viser andre produkter som er påført solsymboler.

Kan fremdeles nekte andre å bruke symbolet

Selv om Tana Gull og Sølvsmie ikke lenger har eneretten til det samiskinspirerte solsymbolet i designregistrering, eller mer spesifikt når det gjelder formen og utseende av produktet, så kan de fremdeles nekte andre å bruke symbolet.

Samiske solsymbolet

DESIGN OG VAREMERKE: Symbolet til venstre har Tana Gull og Sølvsmie registrert i designregistreringen, og symbolet til høyre er registrert i varemerkeregistreringen.

Foto: Patentstyrets offentlige register

Dette fordi sølvsmien har også registrert det samiske solsymbolet som deres varemerke.

– Dersom varemerkeregistreringen opprettholdes så har de muligheten til å nekte andre å bruke symbolet som et varemerke, sier Bostad.

Seksjonssjefen i Patentstyret Knut Andreas Bostad forstår at det er vanskelig å skille design- og varemerkeregistrering, men påpeker at det er to forskjellige type rettigheter som gjelder i disse to registreringene.

I varemerkeloven står det at enhver kan oppnå enerett til å bruke et varemerke som kjennetegn for varer eller tjenester i næringsvirksomhet etter bestemmelsene i denne loven.

Risikerer å miste eneretten til solsymbolet

Tana Gull og Sølvsmie kan derimot miste eneretten til det samiske inspirerte solsymbolet, da Alveskogen Design Lone Beate Ebeltoft også har klaget på varemerkeregistrering av symbolet. Denne klagen er under behandling hos Patentstyret.

Ifølge Patentstyret har varemerkeregistrerings-saken tatt litt lenger tid å behandle, fordi det har vært korrespondanse mellom partene. De håper å få ferdigbehandlet saken før jul.

Avventer Patentstyrets behandling

Tana Gull og Sølvsmie AS har en butikk i Tana bru hvor de produserer smykker i gull, bronse og sølv. Det har de gjort siden de åpnet butikken i 1977.

Gullsmedmester Ragnhild Rajala Lautz i sølvsmien skriver følgende til NRK.

«Vi tar Patentstyrets avgjørelse om Designregistrering til etterretning, og avventer Patentstyrets avgjørelse om Varemerkeregistreringen».

Sølvsmien fikk godkjent det samiskinspirerte solsymbolet i designregistreringen i år 2014, og symbolet ble også godkjent i varemerkeregistreringen i 2009.

Tana Gull og Sølv AS har to måneders frist til å anke Patentstyrets vedtak på designregistreringen.

Korte nyheter

  • Nordkalottfolket inviterer til forhandlinger

    Nordkalottfolket fikk 19 prosent av stemmene i fylkestingsvalget i Finnmark. Nå melder partiet i en pressemelding at de har brukt den siste uken til brede sonderinger.

    Nå ønsker partiet som fikk nest mest stemmer i Finnmark å gå videre i forhandling med partiene på høyresiden og sentrum.

    – Vi har derfor invitert Høyre, Frp, Senterpartiet, Venstre, KrF og Industri- og næringspartiet til videre sonderinger i neste uke. Alle partiene har takket ja til å være med i samtalene, og har overfor oss i Nordkalottfolket signalisert at det er en slik løsning de ønsker, sier Nordkalottfolkets førstekandidat i Finnmark, Magne Ek.

    Nordkalottfolket har ingenting å melde om posisjoner og verv før de har møtt de andre partiene neste uke.

    Magne Ek
    Foto: Johan Isak Niska / NRK
  • Mannen funnet død i Tromsø havneområde var fra Finnmark

    Mannen som ble funnet død i havneområdet i Tromsø den 20. september var bosatt i Finnmark.

    Mannen falt i sjøen natt til tirsdag, 19. september, da han skulle gå om bord i en båt.

    Politiet etterforsker saken, men det er ikke mistanke om at avdøde er utsatt for noe straffbart, hendelsen fremstår som en ulykke, melder politiet i Troms i en pressemelding.

    De pårørende til mannen i 40-årene ønsker ikke at navnet offentliggjøres.

  • Ambulanselærling valgt inn i Kirkemøtet

    Nå er det klart hvem som er valgt til å sitte i bispedømmeråd og Kirkemøtet fra 2024 til 2027.

    I tillegg er det valgt en prest og en lek kirkelig tilsatt i hvert bispedømme.

    Biskopen som ikke er på valg, er også medlem. I de tre nordligste bispedømmene er det valgt tre samiske representanter og i Oslo er det en representant fra døvekirken.

    Kirkemøtes medlemmer i Nord-Hålogaland:

    • Christel Benedicte Eriksen, f. 1964, Overlege (Åpen folkekirke)
    • Marta Kristine Ims, f. 1975, Adjunkt (Nominasjonskomiteens liste)
    • Kai Krogh, f. 1948, Psykologspes./pensjonist (Åpen folkekirke)
    • Oddgeir Sølvfæstersen, f. 1984, Konsulent (Frimodig kirke)
    • Miriam Zahl, f. 2004, Ambulanselærling (Nominasjonskomiteens liste)
    • Truls Olufsen-Mehus, f. 1982, Prosjektleder (Bønnelista)
    • Tove Karoline Knutsen, f. 1951, Musiker/pensjonist (Åpen folkekirke)
    • Nordsamisk representant (velges på samisk kirkelig valgmøte i oktober)
    • Gaute Norbye, f. 1968, Sokneprest, Kvaløy (prest)
    • Anne Marit Norbakken Prestø, f. 1972, Kateket, Målselv (lek kirkelig tilsatt)
    • Olav Øygard, f. 1956 (biskop)