Hopp til innhold

Strid om fjelltopp i gave til Finland

Ordføreren i Kåfjord ønsker å gi bort en fjelltopp i Troms til Finland. På Stortinget er man forundret over forslaget.

Halti fjellet

Varden i bildet er Finlands høyeste punkt, Háldičohkka. Bildet er tatt ti meter unna Haltis høyeste topp, som ligger i Norge.

Foto: Kent-Hugo Norheim / KUGO

– Det er ikke aktuelt å støtte opp om en så forvillet tanke, verken nå eller senere, sier Michael Tetzschner, nestleder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, til Aftenposten .

Michael Tetzschner, i mørk dressjakke, står foran et grått bygg

Nestleder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite Michael Tetzschner er forundret over forslaget om å gi Halti til Finland.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Jubileumsgave

Bjørn Geirr Harsson, en veteran fra Statens kartverk, har tatt initiativet til å gi bort den høyeste av to topper på fjellet Halti i Kåfjord i Troms i jubileumsgave neste år, når Finland feirer 100 år med uavhengighet.

Konkret ønsker man at et areal på 0,01 kvadratkilometer gis bort. Toppen på norsk side ligger 1.331 meter over havet, mens Finlands høyeste punkt ligger i en skrent like nedenfor på finsk side av grensen, og er sju meter lavere.

– Norge deler ut Nobels fredspris, da bør de også kunne gå fram som et godt eksempel mot sine naboer, fortalte Harsson til NRK uka før påske.

– Norge er udelelig

Kåfjord-ordfører Svein Oddvar Leiros og andre politikere i kommunen har sendt et brev til statsministeren hvor de ber om støtte til å gi bort fjelltoppen i gave til naboen i øst.

Forslaget har også en stor tilhengerskare: Facebook-gruppen "Halti som jubileumsgave" er nå oppe i over 13.000 medlemmer.

Utenriksdepartementet har imidlertid opplyst til Harsson at forslaget er umulig fordi det i Grunnloven står at Norge er udelelig.

– Fortsatt klarer jeg ikke helt befri meg fra følelsen om at dette utspillet er en aprilspøk som har sluppet av gårde litt for tidlig, sier Tetzschner til Aftenposten. (©NTB)

Korte nyheter

 • VM i snøscootercross er i gang

  Verdens- og europamesterskapet i snøscootercross er nå i gang. Årets mesterskap arrangeres i Kirkenes i Sør-Varanger kommune av Kirkenes motorklubb.

  Under arrangementet blir det også for første gang gjennomført verdensmesterskap for kvinner.

 • Direktevra háliidá bisuit DPS Deanu

  Les på norsk.

  Juovlamánus evttohii Davvi Dearvvašvuođa bargojoavku heaittihit guovllupsykiátralaš guovddáža (DPS) Deanus, muhto máŋggas leat vuostalasttan evttohusa.

  Dál ožžot doarjaga Finnmárkku buohcceviesu direktevrras, Ole Hopes.

  Hope háliida bisuhit guovllupsykiátralaš guovddáža ja ášši bidjo ovdan stivrii boahtte vahkkus.

  Finnmárkku buohcciviesu stivrajođiheaddji, Lena Nymo Helli doarju Hope.

  – Vuođđun dasa lea vuđolaš bargu ja buorre riskaanalysa. Mii leat vuosttažettiin geahčadan makkár mearkkašupmi das lea pasientii, ja erenoamážiid ovttasdoaibmama pasieantta čuovvoleamis. Dassa lassin lea maid bargoveaga ja gielas sáhka.

  Helli čujuha dasa ahte DPS:as leat bargit geat hupmet sihke sámegiela ja suomagiela. Dat lea oassin direktevrra riskaárvvoštallamis.

  Jus guovllupsykiátralaš guovddáš haittihuvvo, de fertejit olbmot geat leat dárvanan gárrenmirkkuide ja sii geat buhcet psykalaččat, gártat mátkkoštit 500 kilomehtera oažžut divššu.

  Ole Hope, direktør i Finnmarkssykehuset 28. september 2023.
  Foto: André Bendixen / NRK
 • Krasjet i lyktestolpe

  Politi og ambulanse rykket ut i Vadsø natt til lørdag, etter en trafikkulykke. Det melder politiet i Finnmark.

  Der skal en mann i 40-årene ha kjørt inn i en lyktestolpe. Vedkommende var ved bevissthet og tilsnakkende da han ble fraktet til legevakten.

  Førerkort har blitt beslaglagt og politiet har opprettet sak.