Hopp til innhold

Strid om fjelltopp i gave til Finland

Ordføreren i Kåfjord ønsker å gi bort en fjelltopp i Troms til Finland. På Stortinget er man forundret over forslaget.

Halti fjellet

Varden i bildet er Finlands høyeste punkt, Háldičohkka. Bildet er tatt ti meter unna Haltis høyeste topp, som ligger i Norge.

Foto: Kent-Hugo Norheim / KUGO

– Det er ikke aktuelt å støtte opp om en så forvillet tanke, verken nå eller senere, sier Michael Tetzschner, nestleder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, til Aftenposten .

Michael Tetzschner, i mørk dressjakke, står foran et grått bygg

Nestleder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite Michael Tetzschner er forundret over forslaget om å gi Halti til Finland.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Jubileumsgave

Bjørn Geirr Harsson, en veteran fra Statens kartverk, har tatt initiativet til å gi bort den høyeste av to topper på fjellet Halti i Kåfjord i Troms i jubileumsgave neste år, når Finland feirer 100 år med uavhengighet.

Konkret ønsker man at et areal på 0,01 kvadratkilometer gis bort. Toppen på norsk side ligger 1.331 meter over havet, mens Finlands høyeste punkt ligger i en skrent like nedenfor på finsk side av grensen, og er sju meter lavere.

– Norge deler ut Nobels fredspris, da bør de også kunne gå fram som et godt eksempel mot sine naboer, fortalte Harsson til NRK uka før påske.

– Norge er udelelig

Kåfjord-ordfører Svein Oddvar Leiros og andre politikere i kommunen har sendt et brev til statsministeren hvor de ber om støtte til å gi bort fjelltoppen i gave til naboen i øst.

Forslaget har også en stor tilhengerskare: Facebook-gruppen "Halti som jubileumsgave" er nå oppe i over 13.000 medlemmer.

Utenriksdepartementet har imidlertid opplyst til Harsson at forslaget er umulig fordi det i Grunnloven står at Norge er udelelig.

– Fortsatt klarer jeg ikke helt befri meg fra følelsen om at dette utspillet er en aprilspøk som har sluppet av gårde litt for tidlig, sier Tetzschner til Aftenposten. (©NTB)

Korte nyheter

 • SAS-raarahtallen jåerhkieminie

  SAS-raarahtallen måantan jåerhkieminie. Aejkiemieriem tsåahka 11 daenbiejjien lij, mohte dah ij sïemies sjidtieh. SASen girtieh ojhte dan hïeljien haelehten.

  Det er fare for pilotstreik i SAS
  Foto: Ismail Burak Akkan / NRK
 • Skogbrann i Kautokeino

  Det meldes om skogbrann to steder i Kautokeino kommune. Den første langs RV92, mellom Gievdneguikoa og Lapholuoppal. Den andre ved Havgajavri i nærheten av grensa til Øvre Anarjohka nasjonalpark. Helikopter er på vei. Det opplyser 110 Finnmark på Twitter.

 • 16 døde rein i Kvænangen

  Flom i vassdrag i Kvænangen har ført til at 16 rein har mistet livet. Reindriftssame Anders A. Sara er redd for at flere liv skal gå tapt.

  – Vi fikk ikke søkt gjennom hele området hvor det kan være døde dyr, så vi har ingen garanti for at det ikke er flere, sier han til Nordlys.

  Kvænangen Kraftverk AS gjør tiltak for å begrense den høye vannføringen, som skyldes stor snøsmelting.