Hopp til innhold

Vil gi bort en fjelltopp i 100-årsgave til nabolandet

– Norge deler ut Nobels fredspris, da bør de også kunne gå fram som et godt eksempel mot sine naboer, mener initiativtaker Bjørn Geirr Harsson.

Halti fjellet

Varden i bildet er Finlands høyeste punkt, Hálditšohkka. Bildet er tatt ti meter unna Haltis høyeste topp, som ligger i Norge.

Foto: Kent-Hugo Norheim / KUGO

– Dette skal være en gave, men hvor hemmelig den blir er jeg usikker på, sier ordfører i Kåfjord, Svein Oddvar Leiros.

Han og politikerne i kommunen har sendt et brev til statsministeren. Der ber han om støtte til å gi fjelltoppen Halti i gave fra kommunen og Norge til Finland.

Bakgrunnen er at Finlands høyeste fjell ligger i Kåfjord, og dermed i Norge. For å forsøke å forklare komplisert geografi enkelt:

Svein O. Leiros

Ordfører Svein Leiros sier det har vært jobbet mye med forslaget fra flere hold.

Foto: Heaika Skum / NRK

Fjellet Halti har to fjelltopper, en norsk og en finsk. Den norske er høyere enn den finske, men det er den finske toppen kommunen ønsker å gi bort. For den ligger faktisk i Norge.

– Den finske grensen ligger akkurat på siden av fjelltoppen til Halti, og vi ønsker å flytte landegrensene over den finske toppen, forklarer ordføreren.

– Er det fordi dere synes synd på finnene?

– Nei, det er viktig å synliggjøre at Finland kan få sitt høyeste fjell inn på sitt land. Vi ønsker å strekke ut en hånd om at vi kan dele på toppen, sier Leiros.

Halti Finland Norge

Hvis du følger streken nedover til venstre fra krysset i midten, ser du en liten tegnet trekant. Det er dette området kommunen og Bjørn Geirr Harsson ønsker å gi bort.

12.000 støtteerklæringer

Bakgrunnen for det sjenerøse forslaget er at Finland neste år har 100-årsjubileum som fri nasjon. Initiativet ble luftet for mange år siden av tidligere ansatt i Statens kartverk, Bjørn Geirr Harsson.

Han fløy over fjellet tilbake i 1972, og har siden stusset over at ikke nabolandet har fått denne toppen.

Da NRK omtalte forslaget i fjor ble Harsson kontaktet av BBC og flere andre store medier. Facebookgruppen som ble opprettet for å gi sin støtte til forslaget har nå over 12.000 medlemmer.

Han har sendt flere brev og eposter til ulike instanser, for å forsøke å få gjennomført denne overrekkelsen. Nå har han altså fått de lokale politikerne med på laget.

– Sjenerøst land

Bjørn Geirr Harsson

Bjørn Geirr Harsson har overlevert stafettpinnen til Kåfjord. Han er optimistisk, og tror kommunen vil få gjennomslag for forslaget.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Dette er utrolig artig, sier Harsson.

Det konkrete arealet som ønskes gitt bort er 0,01 kvadratkilometer. I vanlig målestokk oppgis det mest nøyaktige i 0,1, altså er det ti prosent ned til neste siffer.

Utenriksdepartementet henviser i en korrespondanse med Harsson til Grunnlovsparagraf én der det står at forslaget er umulig, fordi Norge er udelelig.

– Det er ikke engang synlig på statistikken. Dette er en grensejustering mer enn å gi fra seg noe av Norge, sier han.

Den siste tiden har han og Facebookgruppen fått mye skryt for nordmenns sjenerøsitet, og han mener dette er noe Norge må utnytte.

– Norge deler ut Nobels fredspris, da bør de også kunne gå fram som et godt eksempel mot sine naboer, mener Harsson.

Erna Solberg har ikke vært tilgjengelig for kommentar onsdag.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark