Hopp til innhold

Vil gi bort en fjelltopp i 100-årsgave til nabolandet

– Norge deler ut Nobels fredspris, da bør de også kunne gå fram som et godt eksempel mot sine naboer, mener initiativtaker Bjørn Geirr Harsson.

Halti fjellet

Varden i bildet er Finlands høyeste punkt, Hálditšohkka. Bildet er tatt ti meter unna Haltis høyeste topp, som ligger i Norge.

Foto: Kent-Hugo Norheim / KUGO

– Dette skal være en gave, men hvor hemmelig den blir er jeg usikker på, sier ordfører i Kåfjord, Svein Oddvar Leiros.

Han og politikerne i kommunen har sendt et brev til statsministeren. Der ber han om støtte til å gi fjelltoppen Halti i gave fra kommunen og Norge til Finland.

Bakgrunnen er at Finlands høyeste fjell ligger i Kåfjord, og dermed i Norge. For å forsøke å forklare komplisert geografi enkelt:

Svein O. Leiros

Ordfører Svein Leiros sier det har vært jobbet mye med forslaget fra flere hold.

Foto: Heaika Skum / NRK

Fjellet Halti har to fjelltopper, en norsk og en finsk. Den norske er høyere enn den finske, men det er den finske toppen kommunen ønsker å gi bort. For den ligger faktisk i Norge.

– Den finske grensen ligger akkurat på siden av fjelltoppen til Halti, og vi ønsker å flytte landegrensene over den finske toppen, forklarer ordføreren.

– Er det fordi dere synes synd på finnene?

– Nei, det er viktig å synliggjøre at Finland kan få sitt høyeste fjell inn på sitt land. Vi ønsker å strekke ut en hånd om at vi kan dele på toppen, sier Leiros.

Halti Finland Norge

Hvis du følger streken nedover til venstre fra krysset i midten, ser du en liten tegnet trekant. Det er dette området kommunen og Bjørn Geirr Harsson ønsker å gi bort.

12.000 støtteerklæringer

Bakgrunnen for det sjenerøse forslaget er at Finland neste år har 100-årsjubileum som fri nasjon. Initiativet ble luftet for mange år siden av tidligere ansatt i Statens kartverk, Bjørn Geirr Harsson.

Han fløy over fjellet tilbake i 1972, og har siden stusset over at ikke nabolandet har fått denne toppen.

Da NRK omtalte forslaget i fjor ble Harsson kontaktet av BBC og flere andre store medier. Facebookgruppen som ble opprettet for å gi sin støtte til forslaget har nå over 12.000 medlemmer.

Han har sendt flere brev og eposter til ulike instanser, for å forsøke å få gjennomført denne overrekkelsen. Nå har han altså fått de lokale politikerne med på laget.

– Sjenerøst land

Bjørn Geirr Harsson

Bjørn Geirr Harsson har overlevert stafettpinnen til Kåfjord. Han er optimistisk, og tror kommunen vil få gjennomslag for forslaget.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Dette er utrolig artig, sier Harsson.

Det konkrete arealet som ønskes gitt bort er 0,01 kvadratkilometer. I vanlig målestokk oppgis det mest nøyaktige i 0,1, altså er det ti prosent ned til neste siffer.

Utenriksdepartementet henviser i en korrespondanse med Harsson til Grunnlovsparagraf én der det står at forslaget er umulig, fordi Norge er udelelig.

– Det er ikke engang synlig på statistikken. Dette er en grensejustering mer enn å gi fra seg noe av Norge, sier han.

Den siste tiden har han og Facebookgruppen fått mye skryt for nordmenns sjenerøsitet, og han mener dette er noe Norge må utnytte.

– Norge deler ut Nobels fredspris, da bør de også kunne gå fram som et godt eksempel mot sine naboer, mener Harsson.

Erna Solberg har ikke vært tilgjengelig for kommentar onsdag.