Hopp til innhold

Sender brev og holder cyberfester

Koronaviruset har tvunget ungdom til å finne nye måter å sosialisere på.

Ingrid Sundberg

FÅR BREV: Ingrid Sundberg og hennes venner har begynt å legge brev i postkassa til hverandre.

Foto: Ingrid Sundberg/ Privat

Loga sámegillii: Studeanttat sáddejit reivviid ja dollet cyberfeasttaid

– Det er utfordrende når man ikke kan være så sosial som man er vant til, sier Ingrid Sundberg (25).

25-åringen er student i Tromsø, og leder Samisk studentforening i Nord-Norge.

Til vanlig møter hun mange mennesker i løpet av dagen, men nå som universitetet er stengt og alt annet har stoppet opp, må hun holde seg hjemme.

For å få tiden til gå har hun tatt i bruk en god gammel måte holde kontakt med venner på.

Sender brev til hverandre

Hun og vennene i nabolaget har begynt å utveksle brev, som de legger i postkassa til hverandre.

– Det er veldig hyggelig å få noe fysisk og ikke bare være på sosiale medier. Det er veldig undervurdert i disse tider, men det er utrolig koselig å få brev, sier hun.

Hun bor i et studentkollektiv sammen med fire andre. De har vært innesperret i kollektivet i over to uker nå, og har gjort mye forskjellig i lag for å få tiden til å gå.

Teppefort

TEPPEFORT I STUA: Når man er innesperret hjemme så må man finne på nye ting å gjøre. Ingrid og de andre i kollektivet hennes har laget et teppefort hvor de ser på filmer sammen.

Foto: Ingrid Sundberg/ Privat

– Vi har hatt teppefort i stua, og hatt filmkvelder inni der. Vi har laget snøhule og grillet, og akt i en bortgjemt akebakke. Også har vi hatt fotoshoot og tatt familiebilder med matchende antrekk, sier Ingrid.

Hun forteller at de fleste studentene hun har hatt kontakt med har tatt den nye situasjonen greit men at noen begynner å bli lei av å sitte hjemme og legge puslespill.

Nettfest og konsert

En av dem som syns at det kan være utfordrende å være så mye alene, er Anna Linnea Fjellheim Varsi (23).

Anna Linnea Fjellheim Varsi

SOSIAL: Anna Linnea sier at man må være kreativ å finne nye måter å sosialisere på når man ikke lenger kan møtes som normalt.

Foto: Privart

– Jeg er glad i å møte nye folk og henge med venner, så er dette litt tortur for meg. Men nå er dette er den eneste måten jeg kan bidra til samfunnet på, sier hun.

Selv om hun må nå holde seg hjemme, så betyr det ikke at hun ikke kan være sosial.

– Når man ikke kan møtes fysisk, så må man må være litt kreativ og finne nye måter å være sosial på, sier hun.

Hun har blant annet invitert vennene sine på fest som hun har arrangert via nettet.

cyberfeasta

FESTER SAMMEN DIGITALT: Det går an å være sosial selv om man ikke kan møtes fysisk, sier Anna Linnea.

Foto: Privat

– SlinCraze skulle ha release konsert på nettet, da tenkte jeg at vi kunne gå sammen på konserten, i stedet for at vi alle sitter hjemme alene og ser på konserten.

Vennene møtes til vorspiel, slik de ville ha gjort hvis de skulle på en ordentlig konsert. Eneste forskjellen var at de møttes på nettet.

– Vi hadde en virtuell fest, vi pyntet oss og pratet sammen før konserten. Når konserten startet, så kommuniserte vi, danset og sang sammen selv om vi ikke var i samme hus.

Anna Linnea sier at det selvsagt ikke blir helt det samme som å møtes på ordentlig.

– Det er jo veldig annerledes, men det er jo gøy å se vennene sine, det er jo veldig #2020, sier hun.

Må i karantene

Anna Linnea har nettopp reist fra Tromsø og hjem til Røros. Der må hun sitte hjemme i karantene i to uker. Røros kommune har bestemt at alle studenter som kommer hjem fra studiesteder skal i karantene.

Anna Linnea Fjellheim Varsi

PÅ TUR HJEM: Anna Linnea har sydd seg et munnbind som hun brukte på flyturen hjem fra Tromsø til Røros.

Foto: Anna Linnea Fjellheim Varsi/ Privat

– Jeg tør ikke å bryte karantene reglene, jeg vil ikke ha et uaktsomt drap på samvittigheten hvis det skulle vise seg at jeg er smittet av korona. Jeg holder meg hjemme.

Her er Anna Linneas tips til å få tiden til å gå når man nå må holde seg hjemme.

Journalistens datter er en av dem som har vært med på Anna Linneas nettfest.

Korte nyheter

  • 39 duššan dulvái Brasilas

    Garra arvvit Lulli-Brasila Rio Grande do Sul guovllus lea dahkan ahte 39 olbmo leat duššan, ja vel 68 leat ain jávkosis.

    Nu čállá AP.

    Siviilasuodjalus Brasiilas dajai bearjadaga ahte arvvit duššadit gávpogiid ja leat bággen duháhiid vuolgit ruovttuineaset.

    Guovllus maid ásset eamiálbmogat, geaidda maid čuohcá garrasit, čállá AP.

    Dát lea njealját jápmadulvi Brasilas jagis, maŋŋil dulvadeami suoidnemánus, čakčamánus ja skábmamánus 2023 ja dat godttii oktiibuot 75 olbmo.

    Brasiila geologiijadoaimmahat muitala ahte dát lea vearrámus dulvi man sii leat registreren goassige.

    Muhtun gávpogiin lei čáhci alimus dásis dan rájes go registreremat álge measta 150 jagi dás ovdal, čállá lágádus.

    A highway is partially submerged by flood waters caused by heavy rains, in Porto Alegre, Rio Grande do Sul state, Brazil, Friday, May 3, 2024.
    Foto: Carlos Macedo / AP Photo
  • Over 130 skader etter Nato-øvelse i Norge

    28 skader på husdyr og to meldte skader på dyrket mark er blant de 130 skadene som er meldt inn etter Nato-øvelsen Nordic Response i mars.

    Over 20.000 soldater fra 13 land deltok i øvelsen Nordic Response fra 3. til 14. mars, som ble gjennomført i nordlige deler av Norge, Sverige og Finland.

    Totalt er det meldt inn 131 skader i Norge så langt som følge av øvelsen, skriver Nationen. Det er meldt inn flest skader på materiell, veier og husdyr, og det kommer fortsatt inn nye meldinger om skader, opplyser Bø.

    – Jeg syns det er en normal mengde. Når folk nå har fått summet seg litt, og snøen begynner å forsvinne, så vil det nok komme mer. Samtidig, når jeg tenker på hvor stor øvelse det var, er det nok litt mindre enn normalt, sier Marianne Rygh Bø, miljøvernoffiser i Forsvaret.

    Skadene på husdyr som er meldt inn, dreier seg hovedsakelig om reinsdyr, opplyser Bø.

    – Vi hadde blant annet en hendelse med et helikopter som fløy feil, fordi piloten misforsto hvor de kunne fly. Så flere av sakene gjelder en hendelse. Det er tilfeller der rein er blitt spredt, eller er blitt blandet sammen, sier Bø.

    (©NTB)

  • Samisk forsker fikk pris

    Lovisa Mienna Sjöberg har blitt tildelt Stiftelsens forskningspris for Sverige og kristen tro for oppgaven «Living in constant blessing. En studie av sivdnidit som religiøs praksis (2018)».

    Det skriver stiftelsen på sine nettsider.

    Prisen ble delt ut i Holy Trinity Church i Uppsala 3. mai 2024.

    Stiftelsen Sverige sier dette om prisvinneren:

    – Lovisa Mienna Sjöberg har i sin studie av «sivdnidit» fremhevet en nordsamisk religiøs praksis og overbevisende argumentert for at den kan ses som kontekstualisering av kristen tro i samisk kultur og natursyn.

    Lovisa Mienna Sjöberg er universitetslektor (førsteamanuensis) ved Samisk universitet/Sámi Allaskuvla i Kautokeino/Guovdageaidnu i Norge og har doktorgrad ved Det teologiske fakultet i Oslo. Hun har spesialisert seg på åndelige tradisjoner og praksiser i Sápmi og samisk historie og nåtid i forhold til tro og kirke.

    Førsteamanuensis Lovisa Mienna Sjöberg ved Samisk høgskole har blitt tildelt forskningspriset fra Stiftelsen Sverige och kristen tro.
    Foto: Samisk høgskole